Home » Economie » Nieuws » FrieslandCampina koopt noodlijdende Chinese partner uit

FrieslandCampina koopt noodlijdende Chinese partner uit

Geplaatst op donderdag 15-02-2018

FrieslandCampina heeft in China haar noodlijdende joint-venture partner China Huishan Dairy uitgekocht uit de gezamenlijke onderneming Friesland Huishan Dairy. Daarmee is de onderneming in China van een 50-procents dochter een 100 procent dochteronderneming geworden, meldt de zuivelcoöperatie.

Wat de overname van de resterende 50 procent aandelen heeft gekost, maakt FrieslandCampina niet bekend.

De werkmaatschappij Friesland Huishan Dairy (FHD) was in april 2015 opgericht voor de productie en de afzet van hoge kwaliteit kindervoeding onder de merknaam Dutch Lady, voor de lokale Chinese markt.

Crisis

De zuivelonderneming China Huishan Dairy - tot voor kort FrieslandCampina's Chinese partner - verkeert al een jaar in zeer zwaar weer. In maart 2017 ontstond bij het Chinese concern een crisis. Het bleek dat de winstcijfers kunstmatig waren opgepompt. De bestuursvoorzitter werd beschuldigd van verduistering. Twee bestuursleden stapten op en de financieel directeur vertrok met de noorderzon.

Op 24 maart werd de handel in aandelen opgeschort door de Chinese beurs, nadat de beurswaarde van de zuivelonderneming in één uur met 85 procent onderuit ging. In juni kwam verder aan het licht dat er sprake was van een schuldenlast van omgerekend 3,5 miljard euro, en dat er bovendien 300 miljoen euro aan kasgeld 'zoek' was.

Belang afgewaardeerd

FrieslandCampina had in 2015 bij het aangaan van de samenwerking ook een 1,1 procent belang genomen in de Chinese zuivelonderneming. De oorspronkelijke investering in aandelen China Huishan Dairy Holding bedroeg 27 miljoen euro. Het pakket aandelen wat FrieslandCampina had, was op 31 december 2016 nog 53 miljoen euro waard. Op basis van de laatst bekende beurskoers van 24 maart 2017 is die waarde geslonken tot 7 miljoen euro. Het belang is in de boeken van FrieslandCampina dan ook met 20 miljoen afgewaardeerd.

Coninuïteit voorop

Gedurende die crisisperiode stond voor FrieslandCampina de continuïteit van Friesland Huishan Dairy voorop. FrieslandCampina nam de dagelijkse leiding van de fabriek over. Omdat het niet onwaarschijnlijk is dat de Chinese partner failliet gaat, heeft FrieslandCampina besloten de onderneming volledig over te nemen. "En we hebben ook al alternatieven geregeld voor de melkaanvoer, mocht China Huishan Dairy failliet gaan”, aldus een woordvoerder.

Naast kindervoeding voor de Chinese markt produceert de fabriek ook creamers en koffiemelk voor andere FrieslandCampina-ondernemingen. De productielocatie bevindt zich in Xiushui in de buurt van Shenyang in de provincie Liaoning.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: FrieslandCampina

Reacties

Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken... Lees meer »
Volgende week doorzaai-weer!
Graspercelen met een wat hollere zode, open plekken en minder dan 80% goede grassen, geeft je nu een oppepper met doorzaaien. Het... Bekijk de foto's »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland LG Lely Nederland AgruniekRijnvallei
Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken echter de...
 
Lees meer »
Nu grasland beoordelen op winterschade
Nu de temperatuur weer oploopt na een vorstperiode wordt eventuele winterschade zichtbaar.Engels raaigras is veel gevoeliger voor vorst en...
 
Lees meer »
500ste Vector automatisch voersysteem draait
Onlangs werd het 500ste Vector automatische voersysteem geïnstalleerd op een melkveebedrijf in Québec, Canada. Een bijzondere...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...