Home » Economie » Nieuws » GroenLinks wil schadefonds slachtoffers dierziekten

GroenLinks wil schadefonds slachtoffers dierziekten

Geplaatst op donderdag 15-02-2018

GroenLinks wil dat mensen die ziek zijn geworden door een uitbraak van dierziekten schadevergoeding kunnen krijgen. Op dit moment krijgen veehouders bij een uitbraak van dierziekten wel financiële compensatie, maar mensen die ziek zijn geworden moeten vaak jaren wachten op schadevergoeding.

GroenLinks Tweede Kamerlid Rik Grashoff wil daarom dat er een gezondheidsfonds voor slachtoffers die ernstig ziek zijn geworden door een uitbraak van dierziekten. Daarnaast moet de overheid meer actie ondernemen om de overdracht van ziekten te voorkomen.

Grashoff vindt het is bizar dat veehouders wel direct compensatie krijgen bij uitbraak van dierziekten, maar omwonenden die ernstig ziek worden vaak jaren rechtszaken moeten voeren om een klein beetje compensatie te krijgen. Dat moeten we anders regelen. „Mensen die ziek worden, mogen niet ook nog een financieel de dupe worden.”

Schadefonds

GroenLinks wil dat mensen die aantoonbaar ernstig ziek zijn geworden compensatie kunnen krijgen uit een schadefonds. Dit schadefonds moet -net als het huidige diergezondheidsfonds- betaald worden door de sector en overheid. Uit dit fonds zouden medische kosten en geleden schade kunnen worden vergoeden.

GroenLinks wil daarnaast dat de overheid meer doet om uitbraak van dierziekten en overdracht van dierziekten naar de mens te voorkomen. Grootschalige veehouderijen op gepaste afstand van drukke bewoning, minder vee in veedichte gebieden en het remmen van het toenemende aantal megastallen.

Tekst: Reinout Burgers

Reacties

Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken... Lees meer »
Volgende week doorzaai-weer!
Graspercelen met een wat hollere zode, open plekken en minder dan 80% goede grassen, geeft je nu een oppepper met doorzaaien. Het... Bekijk de foto's »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland DSV Zaden LG Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland AgruniekRijnvallei AgroVision
Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken echter de...
 
Lees meer »
Nu grasland beoordelen op winterschade
Nu de temperatuur weer oploopt na een vorstperiode wordt eventuele winterschade zichtbaar.Engels raaigras is veel gevoeliger voor vorst en...
 
Lees meer »
500ste Vector automatisch voersysteem draait
Onlangs werd het 500ste Vector automatische voersysteem geïnstalleerd op een melkveebedrijf in Québec, Canada. Een bijzondere...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...