Home » Economie » Nieuws » Polen investeert 1,6 miljard in stallen en veevoeropslag met EU geld

Polen investeert 1,6 miljard in stallen en veevoeropslag met EU geld

Geplaatst op vrijdag 09-02-2018

In 2018 stelt de Poolse regering in totaal 1,6 miljard Euro beschikbaar voor modernisering van stallen en veevoerinstallatie’s. Deze regeling ‘modernisering van landbouwbedrijven’ (ARiMR) is de Poolse uitwerking van de EU plattelandsontwikkelingsprograma’s binnen het gemeenschappelijke EU landbouwbeleid.

In Nederland wordt het geld uit de zogenaamde tweede pijler van het gemeenschappelijke EU landbouwbeleid besteed aan provinciale programma’s ter verbetering van de water-en luchtkwaliteit en innovatie.

Pachtcontract minimaal 7 jaar

Poolse landbouwbedrijven met een economische waarde tussen de 10.000 en 200.000 Euro kunnen een invraag indienen. Als een aanvraag door meerdere boeren gezamenlijk wordt ingediend moet de waarde in totaal minstens 15.000 Euro zijn. Bedrijven die subsidie aanvragen moeten beschikken over een pachtcontract van minimaal 7 jaar.

Jonge boeren

De ondersteuning die de Poolse overheid bij toekenning van de aanvraag verleend bestaat uit medefinanciering in de vorm van 50 procent van de subsidiabele kosten en en 60 procent in het geval van een jonge boer, in de leeftijd van 18-40 jaar. Als jonge boeren gezamenlijk een aanvraan indienen wordt de leeftijd van de jongste boer als uitgangspunt genomen.

Subsidie plafond

De maximale steun bedraagt niet meer dan 500.000 Poolse Zloty (bij de huidige koers 119.397 Euro). Als de investeringen niet rechtstreeks verband houden met bouw en / of modernisering van stallen ,stalinrichting en/ of investeringen in veevoeropslag bedraagt het maximale steunbedrag 200.000 Poolse Zloty (bij de huidige koers 47.589 Euro).


Bron: Berichten Buitenland, ministerie van LNV

 

Tekst: Erik Colenbrander

Reacties

Kennispartner artikelen
Voederbieten in het bouwplan?
Naast gras en snijmais onderzoeken steeds meer veehouders de teelt van 3e gewassen. Naast eiwitrijke veldbonen zijn vooral... Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland LG Lely Nederland AgruniekRijnvallei AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden
Kennispartner artikelen
Tips om de (melk)robots en koeien te beschermen tegen vrieskou!
De winter lijkt toch nog even door te zetten en komend weekend wordt ook weer (matige tot flinke) vorst verwacht. Wees voorbereid op deze...
 
Lees meer »
Wintervastheid gras belangrijk na zachte winters
Tot midden februari kunnen we de winter als ‘zacht’ betitelen met slechts enkele keren lichte nachtvorst. Hierdoor lijkt het...
 
Lees meer »
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van pittig gras...
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Fors lagere winst drukt nabetaling FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft haar leden over 2017 een contante melkprijs uitbetaald van 40,01 euro per...
 

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...