Home » Economie » Nieuws » Schouten: 'Retributie NVWA stijgt omdat bedrijven dat willen'

Schouten: 'Retributie NVWA stijgt omdat bedrijven dat willen'

Geplaatst op vrijdag 09-02-2018

De stijging van de NVWA-retributie ligt deels aan de wensen die bedrijven hebben, vertelde minister Schouten aan de Tweede Kamer. „Als de NVWA kosten maakt vanwege de wensen van bedrijven, worden die kosten doorberekend.”

Schouten gaf het voorbeeld van het NVWA-keuringsstation in de Rotterdamse haven. Dat blijft nu langer open omdat exporterende bedrijven daarom hadden gevraagd. Maar, legde de minister uit, langere openingstijden leiden tot hogere kosten, en die moeten worden doorberekend. Schouten snapt dat een ondernemer in Groningen geen zin heeft om te betalen voor die langere openingstijden in Rotterdam. Maar, stelde ze, dat is dan een probleem dat belangenbehartigers, die met de NVWA in gesprek zijn, binnen hun achterban moeten oplossen.

Maar de grotere servicegerichtheid van de NVWA is niet de enige bron van gestegen kosten. Er is ook sprake van een autonome kostenstijging. Dan gaat het bijvoorbeeld over hogere CAO-lonen voor de NVWA-medewerkers.

Momenteel worden de NVWA-kosten niet volledig gedekt door de retributie. Het ministerie moet nog steeds geld bijlappen. Het doel is wel om de NVWA volledig kostendekkend te maken, maar Schouten kan niet vertellen wanneer dat zal lukken.

Brexit
Het probleem daarbij is dat de minister niet kan zien hoe de kosten zich in de toekomst zullen ontwikkelen. Het grote probleem daarbij is de Brexit. Dat kan een enorme impact hebben op de kosten, en dus op de retributies, vertelde ze. Er komen bijvoorbeeld extra kosten voor keuringen, voor vrachtbrieven, enzovoorts. En die extra kosten spelen nu al. De NVWA werft nu al extra dierenartsen voor de extra keuringen die ze verwacht na de Brexit te moeten uitvoeren. Want zodra de Brexit een feit is, zal de vraag naar dierenartsen enorm toenemen, en Nederland wil dat moment voor zijn.

Tekst: Wim van Gruisen
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
Voederbieten in het bouwplan?
Naast gras en snijmais onderzoeken steeds meer veehouders de teelt van 3e gewassen. Naast eiwitrijke veldbonen zijn vooral... Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgruniekRijnvallei AgroVision DSV Zaden Lely Nederland MSD Animal Health Nederland LG Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
Tips om de (melk)robots en koeien te beschermen tegen vrieskou!
De winter lijkt toch nog even door te zetten en komend weekend wordt ook weer (matige tot flinke) vorst verwacht. Wees voorbereid op deze...
 
Lees meer »
Wintervastheid gras belangrijk na zachte winters
Tot midden februari kunnen we de winter als ‘zacht’ betitelen met slechts enkele keren lichte nachtvorst. Hierdoor lijkt het...
 
Lees meer »
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van pittig gras...
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Fors lagere winst drukt nabetaling FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft haar leden over 2017 een contante melkprijs uitbetaald van 40,01 euro per...
 

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...