Home » Economie » Nieuws » Nieuwe Duitse regering: duurzame landbouw en natuur geen tegenstelling

Nieuwe Duitse regering: duurzame landbouw en natuur geen tegenstelling

Geplaatst op donderdag 08-02-2018

De nieuwe Duitse ‘GroKo’ regering van CDU, CSU en SPD ziet duurzame landbouw en natuur nadrukkelijk niet als tegenstelling. Daarmee begint de landbouwparagraaf in het regeerakkoord. De leden van de SPD moeten nog stemmen over de regeringsverklaring.

De grootste partijen van Duitsland, CDU/CSU en SPD, verloren beide fors bij de laatstgehouden verkiezingen vorig jaar september. Toch vormen ze nu opnieuw de grote coalitie (GroKO), omdat andere coalitie's , onder andere met de liberale FPD, onmogelijk bleken.

Dierenwelzijn en bio landbouw

In het nieuwe regeerakkoord krijgt bescherming van landbouwhuisdieren en bevordering van biologische landbouw en teelt van eiwitrijke (voeder) gewassen een voorname plaats. Duitsland wil koploper zijn in dierenwelzijn in Europa, en de nieuwe Duitse regering investeert daarom in het overheidslabel voor dierenwelzijn, waarbij de veehouder de meerkosten krijgt vergoed. Preventieve ingrepen aan het dier zoals castreren en staarten couperen worden verboden. Weidegang wordt bevorderd, mede omdat de melkveehouderij in Duitsland een belangrijke plaats heeft in het onderhoud van het landschap.

In de paragraaf over dierenwelzijn staat ook dat ‘stalinbraken effectief bestraft moeten worden.’

Minder EU bureaucratie

De nieuwe Duitse regering eist minder bureaucratie in het Europese gemeenschappelijke landbouwbeleid. Algemeen wordt de GroKO regering gezien als voorstander van voortgaand gemeenschappelijk Europese Unie beleid, in plaats van een terugtrekkende Europese Unie op lidstaten niveau.

Leveringscontracten melk

Om beter op nieuwe crises in de melkveehouderij en zuivelsector voorbereid te zijn richt de Duitse GroKO regering zich vooral op het modernisering van de leveringscontracten. Maatregelen en instrumenten ter preventie van zuivelcrises krijgen ondersteuning, luidt de tekst in het nieuwe regeerakkoord.

Water en lucht

In een aparte paragraaf over klimaat en milieu wordt het belang van zuiver water en zuivere lucht benadrukt, net als het tegengaan van wateroverlast door extreme regenval en hoogwater.

Klik hier om de complete (Duitstalige) regeringsverklaring te lezen.

Tekst: Erik Colenbrander
Beeld: Gruene Woche

Reacties

Kennispartner artikelen
Voederbieten in het bouwplan?
Naast gras en snijmais onderzoeken steeds meer veehouders de teelt van 3e gewassen. Naast eiwitrijke veldbonen zijn vooral... Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgruniekRijnvallei AgroVision DSV Zaden Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland LG
Kennispartner artikelen
Tips om de (melk)robots en koeien te beschermen tegen vrieskou!
De winter lijkt toch nog even door te zetten en komend weekend wordt ook weer (matige tot flinke) vorst verwacht. Wees voorbereid op deze...
 
Lees meer »
Wintervastheid gras belangrijk na zachte winters
Tot midden februari kunnen we de winter als ‘zacht’ betitelen met slechts enkele keren lichte nachtvorst. Hierdoor lijkt het...
 
Lees meer »
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van pittig gras...
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Fors lagere winst drukt nabetaling FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft haar leden over 2017 een contante melkprijs uitbetaald van 40,01 euro per...
 

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...