Home » Economie » Nieuws » Sancties bij onjuiste registratie Kalf Volg Systeem

Sancties bij onjuiste registratie Kalf Volg Systeem

Geplaatst op donderdag 08-02-2018

Melkveehouders moeten de kalveren die zij via een handelaar afvoeren sinds 1 januari 2018 verplicht laten registeren in het Kalf Volg Systeem (KVS). Het systeem is naar verwachting per 1 maart 2018 dusdanig goed ingericht, dat er door Vee en Logistiek Nederland en zuivelondernemingen sancties opgelegd kunnen worden bij onjuiste registratie van de kalveren.

Dat meldt de Limburgse Land- en Tuinbouworganisatie (LLTB). De sancties kunnen zowel aan de melkveehouder als aan de erkende handelaar worden opgelegd. De melkveehouder kan bijvoorbeeld een sanctie krijgen, wanneer hij kalveren afvoert aan een niet-erkende handelaar. De erkende handelaar krijgt een sanctie, wanneer hij de kalveren niet allemaal invoert in het KVS.

Ontvangende partij registreert

Wanneer er geen handelaar aan de verkoop van de kalveren te pas komt, dan moet de ontvangende partij zorgen voor de invoering in het KVS. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een kalverhouder, die de kalveren rechtstreeks bij de melkveehouder inkoopt. Wanneer de kalveren niet naar een kalverhouder gaan, maar bijvoorbeeld naar een roodvlees stierenhouder, dan is het voor de melkveehouder verstandig om contact op te nemen met de zuivelonderneming. Als de kalveren naar een jongvee-opfokbedrijf gaan, hoeven ze niet in het systeem ingevoerd te worden.

Voorwaarden kalf

Het kalf zelf moet ook aan een aantal voorwaarden voldoen, alvorens het in het systeem opgenomen kan worden. Zo moet het kalf gezond zijn, minimaal 14 dagen geleden gemeld zijn in het I&R-systeem en maximaal 35 dagen oud zijn. Haarkleur en sekse mogen niet van de werkelijkheid afwijken. Wanneer de registratie niet klopt, mag de handelaar het kalf niet in het systeem zetten en ook niet meenemen.

Rassendiscriminiatie

Een andere voorwaarde is dat het kalf minder dan 50 procent Jersey-bloed heeft. „Dat er voorwaarden gesteld worden aan het gewicht, kan ik begrijpen”, zegt Mark Ormel, voorzitter van het Nederlands Jersey Stamboek. „Het is een hele uitdaging om een Jersey kalf binnen 35 dagen op het minimale gewicht te krijgen. Ik snap echter niet dat een kalf dat op tijd aan het gewenste gewicht voldoet, niet geleverd zou mogen worden. Dat is gewoon rassendiscriminatie.”

Totstandkoming KVS

Het KVS is – als onderdeel van het plan ‘Vitaal en Gezond Kalf’ – ontwikkeld door LTO Nederland, NZO, Stichting Brancheorganisatie Kalversector en Vee en Logistiek Nederland. Doel van het plan is de gezondheid van de kalveren te verbeteren, te zorgen voor een lager sterftepercentage onder kalveren en een reductie van het antibioticagebruik. Het KVS volgt het kalf van geboorteplek tot slacht.

 

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Agrio archief

Reacties

Kennispartner artikelen
Voederbieten in het bouwplan?
Naast gras en snijmais onderzoeken steeds meer veehouders de teelt van 3e gewassen. Naast eiwitrijke veldbonen zijn vooral... Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgruniekRijnvallei LG Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden MSD Animal Health Nederland Lely Nederland AgroVision
Kennispartner artikelen
Tips om de (melk)robots en koeien te beschermen tegen vrieskou!
De winter lijkt toch nog even door te zetten en komend weekend wordt ook weer (matige tot flinke) vorst verwacht. Wees voorbereid op deze...
 
Lees meer »
Wintervastheid gras belangrijk na zachte winters
Tot midden februari kunnen we de winter als ‘zacht’ betitelen met slechts enkele keren lichte nachtvorst. Hierdoor lijkt het...
 
Lees meer »
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van pittig gras...
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Fors lagere winst drukt nabetaling FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft haar leden over 2017 een contante melkprijs uitbetaald van 40,01 euro per...
 

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...