Home » Economie » Nieuws » De plek van Olympisch schaatskampioen Ids Postma

De plek van Olympisch schaatskampioen Ids Postma

Geplaatst op maandag 05-02-2018

Elke melkveehouder heeft ongetwijfeld een plek op zijn bedrijf waar hij graag komt. Vanwege de werkzaamheden welke hij daar vol passie uitvoert. Of omdat hij er gewoonweg trots op is. In deze tweewekelijkse fotoserie komen melkveehouders hierover aan het woord bij hun favoriete plek. We starten met Ids Postma (44), melkveehouder en Olympisch kampioen schaatsen op de 1000 meter in Nagano, 1998. Hij melkt 390 koeien in het Friese Dearsum.

„Tussen de koeien is mijn plek op het bedrijf. Dat kan zijn om een controleronde te lopen, maar ook koeien ophalen en melken doe ik graag. We hebben een 24 stands carrousel en melken drie keer per dag in een roulatiesysteem met vier man. Ikzelf melk een keer per dag."

„Ik ben al met al veel in de stal. Dat begint - afhankelijk van onze personeelsindeling, we werken in duo’s - om 5 uur of om 8 uur. Tegen 22 uur maak ik een laatste ronde. En dan heb ik er zo’n 7,5 kilometer opzitten volgens de stappenteller. Er wordt hier heel veel heen en weer gelopen tussen beide stallen. Even hier kijken en dan weer daar."

„De koeien zijn belangrijk voor mij. Daar moet je het van hebben, ik vind het belangrijk om te zien dat het er goed gaat. En wij moeten er ook voor zorgen dat het goed blijft gaan. Meestal als het afkalven eenmaal goed verlopen is, hebben we weinig problemen meer bij het melkvee. Ik zie graag mooie gezonde koeien met een goed gevuld uier. Mooi volgevreten, daar houd ik van.
De koeien moet je ook van leven, het is geen hobbywerk. Maar ik vind wel dat het slechts achter is. Er zijn belangrijkere dingen in het leven zoals gezondheid en ons gezin met twee dochters."

Tekst: Susan Rexwinkel
Beeld: Susan Rexwinkel

Reacties

Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken... Lees meer »
Volgende week doorzaai-weer!
Graspercelen met een wat hollere zode, open plekken en minder dan 80% goede grassen, geeft je nu een oppepper met doorzaaien. Het... Bekijk de foto's »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision MSD Animal Health Nederland Lely Nederland AgruniekRijnvallei DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs LG
Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken echter de...
 
Lees meer »
Nu grasland beoordelen op winterschade
Nu de temperatuur weer oploopt na een vorstperiode wordt eventuele winterschade zichtbaar.Engels raaigras is veel gevoeliger voor vorst en...
 
Lees meer »
500ste Vector automatisch voersysteem draait
Onlangs werd het 500ste Vector automatische voersysteem geïnstalleerd op een melkveebedrijf in Québec, Canada. Een bijzondere...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...