Home » Economie » Nieuws » Geen extra ruimte voor knelgevallen

Geen extra ruimte voor knelgevallen

Geplaatst op donderdag 01-02-2018

Minister Schouten is niet van plan om melkveebedrijven die in 2015 zijn gestart, en biologische melkveebedrijven, alsnog op te nemen in de knelgevallenregeling. Ook wil ze in het mestbeleid geen uitzondering maken voor zeldzame runderrassen.

De minister zet op dit punt het beleid van haar voorganger, oud-staatssecretaris Martijn van Dam, voort. Dat bleek tijdens het voortgezet debat in de Tweede Kamer over het mestbeleid en het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn. Roelof Bisschop (SGP) diende daar een motie in om bedrijven die op de peildatum nog in de opstartfase zaten en nog geen melk hadden geleverd, onder de knelgevallenregeling te laten vallen. De minister wilde daar niet in meegaan. Met verwijzing naar de uitspraak van de Commissie Knelgevallen legde ze nog eens uit dat een verruiming van de regeling betekent dat de generieke korting groter wordt. En daar wil ze niet aan. Wel vertelde ze dat het ministerie met financiële instellingen aan het kijken is welke knelpunten er zijn bij de financiering van deze groep bedrijven, en hoe het ministerie hierbij kan helpen.

Biologische melkveehouders

Ook de SP ving bot bij de minister met een motie om biologische melkveehouders als knelgeval te beschouwen. met dezelfde redenering. Grondgebonden boeren worden al vrijgesteld van de generieke korting, betoogde Schouten. Als er hier weer een uitzondering wordt gemaakt, wordt de generieke korting voor de anderen steeds hoger.

William Moorlag (PvdA) had een motie ingediend om zeldzame runderrassen uit te zonderen van het mestbeleid. Maar dat is wettelijk niet mogelijk, stelde de minister. Ze vertelde wel te zoeken om het houden van zeldzame rassen op een andere manier te stimuleren, bijvoorbeeld via POP-gelden.

Moorlag besloot daarop zijn motie aan te houden totdat de minister daar meer duidelijkheid over kan geven. Over de andere moties wordt dinsdag gestemd.

Tekst: Wim van Gruisen
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken... Lees meer »
Volgende week doorzaai-weer!
Graspercelen met een wat hollere zode, open plekken en minder dan 80% goede grassen, geeft je nu een oppepper met doorzaaien. Het... Bekijk de foto's »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgruniekRijnvallei DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs AgroVision LG Lely Nederland MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken echter de...
 
Lees meer »
Nu grasland beoordelen op winterschade
Nu de temperatuur weer oploopt na een vorstperiode wordt eventuele winterschade zichtbaar.Engels raaigras is veel gevoeliger voor vorst en...
 
Lees meer »
500ste Vector automatisch voersysteem draait
Onlangs werd het 500ste Vector automatische voersysteem geïnstalleerd op een melkveebedrijf in Québec, Canada. Een bijzondere...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...