Home » Economie » Nieuws » 'Boeren bedreigd door binnenlandse veiligheidsdienst'

'Boeren bedreigd door binnenlandse veiligheidsdienst'

Geplaatst op donderdag 01-02-2018

De Groninger melkveehouder Ate Kuipers zegt telefonisch te zijn bedreigd door de binnenlandse veiligheidsdienst (AIVD) om te voorkomen dat boeren de inhoud van een geheime overeenkomst over de gaswinning uit 1963 openbaar zouden maken. Een andere Groninger boer werd om die reden een weekend lang gegijzeld op zijn eigen bedrijf.

Dat verklaarde Kuipers vanochtend in het tv-programma Goedemorgen Nederland van WNL. Uit de stukken, die nu door het Dagblad van het Noorden openbaar zijn gemaakt, blijkt dat de Staat in 1963 een geheim contract sloot met alle betrokken partijen, waaronder de NAM en de voorlopers van Shell en ExxonMobile. Daarin is vastgelegd dat de gaswinning nooit mocht worden gestopt; het moest doorgaan totdat het gas op was.

Gegijzeld

Sijbrand Nijhoff, een akkerbouwer uit Zijldijk die samen met zijn advocaat Marco Kalmijn al jaren strijdt tegen de gaswinning, slaagde erin om de geheime stukken boven tafel te krijgen. De Groninger boeren waren daarom al twee jaar lang op de hoogte van de inhoud van die documenten.

Maar de boeren werden door de staat onder druk gezet om het contract onder de pet te houden, vertelde Kuipers vanochtend bij WNL. "Sijbrand Nijhoff is een lang weekend gegijzeld op zijn eigen bedrijf. Dat is een enorme intimidatie, dan doe je een stapje terug. Je denkt aan je familie, je gezondheid, je bezit. Als je zó bedreigd wordt, ben je bang om alles te verliezen."

'Ongehoord'

CDA-Kamerlid Agnes Mulder reageerde in de uitzending geschokt. "Dit is ongehoord. Ik schrik hier enorm van en ik wil dat dit wordt uitgezocht."

Een grote groep Groninger boeren gaat vandaag protesteren in Den Haag. In de Tweede Kamer vindt vanmiddag een hoorzitting plaats over de afhandeling van de aardbevingsschade, waarbij Shell en ExxonMobile worden gehoord. "Die documenten móeten daar naar buiten worden gebracht, zodat de rol van de overheid voor iedereen duidelijk wordt", aldus Kuipers.

Bekijk hier een van de fragmenten met Kuipers in Goedemorgen Nederland van donderdag 1 februari.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: RTV Noord

Reacties

Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken... Lees meer »
Volgende week doorzaai-weer!
Graspercelen met een wat hollere zode, open plekken en minder dan 80% goede grassen, geeft je nu een oppepper met doorzaaien. Het... Bekijk de foto's »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland AgroVision LG DSV Zaden Lely Nederland AgruniekRijnvallei
Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken echter de...
 
Lees meer »
Nu grasland beoordelen op winterschade
Nu de temperatuur weer oploopt na een vorstperiode wordt eventuele winterschade zichtbaar.Engels raaigras is veel gevoeliger voor vorst en...
 
Lees meer »
500ste Vector automatisch voersysteem draait
Onlangs werd het 500ste Vector automatische voersysteem geïnstalleerd op een melkveebedrijf in Québec, Canada. Een bijzondere...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...