Home » Economie » Nieuws » Aantal bedrijven met opvolger neemt drastisch af in België

Aantal bedrijven met opvolger neemt drastisch af in België

Geplaatst op donderdag 11-01-2018

Van de rundveehouders in België ging ruim 41 procent er in 2017 vanuit dat hij over een opvolger beschikte. Dat is een forse daling ten opzichte van 2016, toen nog ruim 52 procent dacht dat het bedrijf in de toekomst zou worden overgenomen door een nieuwe generatie.

Dat blijkt uit de Belgische Rundveescanner van Agridirect, waarin Belgische rundveebedrijven jaarlijks telefonisch worden benaderd. De resultaten zijn gebaseerd op de antwoorden van 2.600 rundveehouderijen.

22 procent heeft opvolger in maatschap

Van de ruim 41 procent bedrijven met opvolger gaf ruim 22 procent aan dat de opvolger al in de maatschap is opgenomen. Een jaar eerder had nog meer dan 30 procent een opvolger in de maatschap.

Minder uitbreiders

Het percentage bedrijven dat de bedrijfsactiviteiten dit jaar wil uitbreiden of het bedrijf wil laten opvolgen, daalde naar 11,9 procent in 2017. Vijf jaar eerder wilde nog bijna een derde van de veehouders uitbreiden of het bedrijf laten opvolgen.

Meer stoppers

De stroom aan stoppers neemt – waarschijnlijk als gevolg van het gebrek aan opvolgers – juist flink toe. Dat percentage lag jarenlang stabiel tussen de 1 en 1,5 procent, maar de laatste twee jaren verdubbelde het steeds. In 2016 gaf 2,7 procent aan het bedrijf te willen beëindigen, in 2017 zelfs 5,2 procent.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Agridirect

Reacties

Kennispartner artikelen
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn... Lees meer »
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Boehringer Ingelheim MSD Animal Health Nederland Lely Nederland LG Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden AgroVision AgruniekRijnvallei
Kennispartner artikelen
Lely breidt Feeding portfolio uit met Trioliet kuilvoersnijder
Vanaf januari 2018 neemt Lely de Trioliet TU 180 XL-kuilvoersnijder op in haar Feeding portfolio. Deze machine heeft een hoge...
 
Lees meer »
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge stof uit...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...