Home » Economie » Nieuws » Triodos: Schaalvergroting is race to the bottom

Triodos: Schaalvergroting is race to the bottom

Geplaatst op donderdag 11-01-2018

Het nieuwe kabinet zou vol moeten inzetten op steun aan boeren in de huidige generatie, die met overtuiging werken aan een duurzame en volhoudbare landbouwsector, vindt Michiel Wagener van Triodos Bank „Intensivering en schaalvergroting is een doodlopende weg.”

Dat schrijft Wagener, teammanager Landbouw & Voeding bij Triodos Bank, in een column op het online platform van de bank. 

Veranderende uitdagingen

„De samenleving staat voor nieuwe uitdagingen”, stelt Wagener. „De wereld is sinds de tweede wereldoorlog drastisch veranderd. Het is niet gek dat er in de jaren na de oorlog ingezet werd op maximale productie tegen minimale kosten. De mensen die verantwoordelijk waren voor dat beleid, hadden de hongerwinter nog meegemaakt. Maar nu is de grootste uitdaging de aanpak van klimaatverandering. De landbouw is één van de veroorzakers daarvan en produceert ongeveer 14 procent van de totale CO2-uitstoot. Dat is op lange termijn niet houdbaar.”

Intensivering doodlopende weg

Schaalvergroting en intensivering zijn een doodlopende weg, denkt Wagener. „Het is een ‘race to the bottom’, waar klimaat, bodem en biodiversiteit de rekening van betalen. Bovendien zijn er enorme investeringen mee gemoeid, en is de kans groot dat een boer die investeringen nooit terugverdient. Ik hoop dat dit gegeven de nieuwe landbouwminister Carola Schouten aan het denken zet. In een van haar eerste interviews als minister onderstreepte ze het belang van rentmeesterschap en het goed doorgeven van de aarde aan toekomstige generaties. Dat kan door met stimuleringsregelingen reguliere landbouwbedrijven aan te zetten tot de overstap naar duurzame productie.”

Biologisch moet ook verbeteren

„De milieuimpact van biologische landbouw is door de afwezigheid van kunstmest en pesticiden beperkter”, aldus de Triodos-landbouwwoordvoerder, die zich in zijn dagelijkse werkzaamheden bezichoudt met de financiering van de biologische sector van boer tot biologische winkel. „Biologische landbouw leidt tot een rijker en gevarieerder bodemleven en een vergroting van de biodiversiteit. Dat betekent niet dat de biologische boer niet bij kan dragen aan verduurzaming. Ook die sector moet flinke stappen zetten in energieverbruik en zorgen voor meer lokale kringlopen.”

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Agrio archief

Reacties

Kennispartner artikelen
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn... Lees meer »
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden LG AgruniekRijnvallei MSD Animal Health Nederland Lely Nederland Boehringer Ingelheim Alfa Accountants en Adviseurs AgroVision
Kennispartner artikelen
Lely breidt Feeding portfolio uit met Trioliet kuilvoersnijder
Vanaf januari 2018 neemt Lely de Trioliet TU 180 XL-kuilvoersnijder op in haar Feeding portfolio. Deze machine heeft een hoge...
 
Lees meer »
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge stof uit...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...