Home » Economie » Nieuws » Hertzberger: Ga voor minder boerenromantiek en meer technologie

Hertzberger: Ga voor minder boerenromantiek en meer technologie

Geplaatst op donderdag 11-01-2018

Rosanne Hertzberger, columnist van het NRC en auteur van het boek ‘Ode aan de E-nummers’, was woensdag gastspreker op de Agrifirm jongerendag. De schrijfster is enthousiast over technologische ontwikkelingen en stelt zich de vraag of boeren wel altijd naar consumenten zouden moeten luisteren.

In haar spreektijd behandelde Hertzberger vooral wat ze ook in haar boek schreef. Tegenwoordig zijn we te veel met voedsel bezig, vindt ze: „We denken bijna religieus over eten. Talloze voedingsboeken dragen inmiddels zelfs de naam ‘voedingsbijbel’.”

Onvolledige AH-filmpjes

Hertzberger vindt dat we minder krampachtig moeten omgaan met de technologie achter de voedselproductie: „Veel zogenoemde ‘voedingsexperts’ pleiten voor natuurlijk, vers voedsel. Maar achter die ‘gewone, verse tomaat’ gaat ook een boel technologie schuil. Albert Heijn laat in haar herkomstfilmpjes van groenten en fruit heel mooi de weg van boer naar supermarkt zien, maar de technologie, die vooraf gaat aan het zaaien van het gewas, wordt niet in het filmpje benoemd. Misschien heeft die krop ijsbergsla in de bron zelfs wel een zaadje dat veredeld is door Monsanto. Dat klinkt voor veel mensen niet zo romantisch als de boer met het gezinsbedrijf, die met liefde voor zijn aardbeien zorgt.”

Technologie en chemie

De schrijfster, die naar eigen zeggen een echt stadsmeisje is, vindt dat duurzaamheid, efficiëntie, bodemkwaliteit, natuurbehoud, leefomgeving en diervriendelijkheid het belangrijkst zijn. „Maar moet de landbouw voor het bereiken van die doelen wel zo veel naar de burger, die roept om ‘simpel en natuurlijk’, luisteren? Is vol inzetten op chemie en technologie niet veel beter?

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn... Lees meer »
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgruniekRijnvallei MSD Animal Health Nederland Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim AgroVision DSV Zaden LG
Kennispartner artikelen
Lely breidt Feeding portfolio uit met Trioliet kuilvoersnijder
Vanaf januari 2018 neemt Lely de Trioliet TU 180 XL-kuilvoersnijder op in haar Feeding portfolio. Deze machine heeft een hoge...
 
Lees meer »
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge stof uit...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...