Home » Economie » Nieuws » Hogan: 20 lidstaten versterken positie boeren, Nederland niet

Hogan: 20 lidstaten versterken positie boeren, Nederland niet

Geplaatst op woensdag 10-01-2018

Nieuwe Europese regels bieden lidstaten de mogelijkheid om de positie van boeren in de markt te versterken. 20 lidstaten maken hier ondertussen al gebruik van, Nederland nog niet.

Dat vertelde landbouwcommissaris Phil Hogan dinsdag 9 januari in Den Haag, waar hij de opening van het nieuwe LTO-kantoor bijwoonde. De Europese Commissie heeft regels aangenomen om oneerlijke handelspraktijken tegen te gaan en meer transparantie in de markt te bieden. Ook de marktpositie van producenten- en brancheorganisaties is versterkt. Maar die regels moeten ook op nationaal niveau in wetten worden omgezet. In 20 landen is dat ondertussen ook gebeurd, maar in Nederland dus nog niet.

Op de vraag waarom de Commissie dat nu pas heeft gedaan, vertelde Hogan dat de politieke wil er eerder niet was. De lidstaten, in de Raad van Ministers, en het Europarlement, moeten akkoord gaan voordat ideeën van de Commissie in wet worden omgezet, en voor de landbouwcrisis van 2015 was er daar geen meerderheid voor versterking van de marktpositie van boeren. Tegenwoordig is die er wel.

GLB 2020-2026

Hogan ging ook in op het nieuwe GLB, zoals de Commissie dat ziet. De regels worden vereenvoudigd en er wordt meer aan de lidstaten overgelaten. De ‘one size fits all’-benadering die in het GLB zat ingebakken, past niet binnen de diversiteit van de landbouwpraktijken in de Europese lidstaten. De Commissie wil daarom meer afstand nemen en de lidstaten meer ruimte geven om hun eigen beleid te maken. De Commissie bepaalt wel welke resultaten die lidstaten dan moeten halen en monitort daarop. Lidstaten die de resultaten niet halen, kunnen worden gekort in hun GLB-budget.

Niet alles wordt in de visie van de Commissie aan de lidstaten overgelaten; de inkomenstoeslagen blijven op Europees niveau bepaald worden. Die toeslagen zijn volgens Hogan een beloning voor de publieke diensten die boeren leveren; voedselveiligheid en voedselzekerheid, en in toenemende mate ook bijdragen aan het milieu, klimaatadaptatie, biodiversiteit en het landschap. In het nieuwe GLB zullen boeren die daaraan werken, gecompenseerd worden via hogere toeslagen. „Boeren zitten in een unieke positie om aan deze publieke diensten bij te dragen, en daarvoor moeten ze beloond worden”, vertelde Hogan.

Ook moet het nieuwe GLB meer geïntegreerd worden met ander EU-beleid. Hogan noemde als eerste de Nitraatrichtlijn en de Kaderrichtlijn Water, maar hij denkt ook bijvoorbeeld aan EU-beleid op de gebieden van circulaire economie, energie en de digitale economie.

Tekst: Wim van Gruisen

Reacties

Kennispartner artikelen
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn... Lees meer »
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG AgroVision Lely Nederland DSV Zaden MSD Animal Health Nederland Boehringer Ingelheim AgruniekRijnvallei Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
Lely breidt Feeding portfolio uit met Trioliet kuilvoersnijder
Vanaf januari 2018 neemt Lely de Trioliet TU 180 XL-kuilvoersnijder op in haar Feeding portfolio. Deze machine heeft een hoge...
 
Lees meer »
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge stof uit...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...