Home » Economie » Nieuws » Consument meest gehecht aan kaas als dierlijk product

Consument meest gehecht aan kaas als dierlijk product

Geplaatst op donderdag 07-12-2017

De Nederlandse consument is het meest gehecht aan kaas als dierlijk product. Ook rundvlees en melk scoren hoog. Vrouwen zijn meer uitgesproken fans van kaas en eieren, onder mannen scoren rund- en varkensvlees bovengemiddeld. Dat blijkt uit een onderzoek van het ING economisch bureau.

Welk product zou u het meeste missen? Dit was één van de vragen die ING in haar onderzoek stelde. Kaas staat met 22 procent bovenaan, gevolgd door kip (18 procent), rundvlees (14 procent) en melk (11 procent). 10 procent van de respondenten gaf aan geen enkel dierlijk product te zullen missen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna 25 procent van de Nederlandse consumenten verwacht over vijf jaar minder vlees te eten. Die uitkomst ligt in lijn met het Europese gemiddelde. Als Nederlandse consumenten hun voornemen uitvoeren, daalt de vleesconsumptie per hoofd naar verwachting met 3 procent.

Milieu-impact boven dierwelzijn

Voor Nederlandse vleesminderaars is de milieu-impact de belangrijkste drijfveer. Dit in tegenstelling tot buurlanden Duitsland en België, waar respectievelijk dierenwelzijn en gezondheid de belangrijkste redenen zijn. Gemiddeld genomen is voor Europeanen gezondheid de belangrijkste reden.

Alternatieve hamburger

De enquete bevatte ook een vraag of men een alternatieve hamburger zou overwegen. Daarvan zegt 71 procent er niet aan te willen.

Volgens ING moeten voedingsbedrijven moeten er rekening mee houdendat, door toedoen van overheidsbeleid en innovaties, de verhouding tussen consumptie van dierlijke en plantaardige eiwitten richting 2025 verschuift van 60-40 naar 50-50. Op het gebied van kennis van alternatieve eiwitbronnen zouden Nederlandse bedrijven voorop lopen.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Wikipedia

Reacties

Kennispartner artikelen
De lessen uit maisseizoen 2017
Al drie jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met weersextremen. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met... Lees meer »
De Aanbevelende Rassenlijst snijmais 2018
Het onafhankelijk maisrassenonderzoek op meerdere locaties in Nederland is weer samengevat in de nieuwe Aanbevelende Rassenlijst... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision AgruniekRijnvallei LG Lely Nederland MSD Animal Health Nederland DSV Zaden Boehringer Ingelheim Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
Beter ruwvoer met de nieuwe BemestingPlanner
Betere kwaliteit ruwvoer, bemestingadvies per perceel en per snede voor het hele jaar, inzicht in de beschikbare mest door het jaar heen...
 
Lees meer »
Nieuw registratiesysteem voor bedrijven die weidemelk produceren
Onlangs is de Grazeway R geintroduceerd, een nieuw systeem waarmee de weidegang per koe automatisch geregistreerd wordt. Het systeem...
 
Lees meer »
De lessen uit maisseizoen 2017
Al drie jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met weersextremen. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met extremen...
 
Lees meer »
Hoeveel melkvee mag ik in 2018 houden?
Een melkveehouder mag vanaf 2018 niet méér fosfaat produceren dan er rechten zijn. Daar kan de sector onderhand wel vanuit...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...
 

Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Danno blijft ondanks een kleine daling van zijn productie-index, ruimschoots lijstaanvoerder bij de...
 

Fosfaatrechten: ook 10 procent afroming bij lease

Melkveehouders kunnen volgend jaar ook fosfaatrechten leasen. Net als bij aankoop, wordt ook bij...