Home » Economie » Nieuws » Bijna 200 veehouders bereiden proces voor tegen Royal Bel Leerdammer

Bijna 200 veehouders bereiden proces voor tegen Royal Bel Leerdammer

Geplaatst op woensdag 06-12-2017

De groep van 60 melkveehouders die in september begon met juridische stappen tegen de door Bel Leerdam betaalde melkprijs is inmiddels gegroeid tot 180 boeren. Zij vorderen betaling van achterstallig melkgeld. Volgens advocaat Dinant te Biesebeek in Zwolle melden zich nog dagelijks nieuwe melkveehouders en gaat het al om een bedrag van een kleine 10 miljoen euro.

Dat bedrag is gebaseerd op het standpunt dat Bel Leerdammer aan de melkveehouders een lagere prijs heeft betaald dan de prijs die zij met hen had afgesproken.

Onjuiste berekeningen

In de periode van 2010 tot en met 2015 heeft Bel Leerdammer een melkprijspolitiek gehanteerd waarbij de hoogte van de melkprijzen is gebaseerd op het gewogen gemiddelde van de melkprijzen van vier zuivel verwerkende organisaties. Volgens een ingesteld onderzoek heeft Bel Leerdammer elk jaar een te lage prijs betaald die oploopt van € 0,25 in 2010 tot € 2,80 in 2015 (per 100 kg. geleverde melk). Het verschil volgt uit een namens de melkveehouders gemaakte berekening, gebaseerd op de jaarlijks door de vier referentiebedrijven uitbetaalde melkprijzen en verwerkte hoeveelheden.

'Marktontwikkelingen'

Sinds 1 januari 2016 heeft Bel Leerdammer haar melkprijspolitiek gewijzigd. Vanaf dat moment wordt de hoogte van de melkprijs (onder meer) gebaseerd op de eiwit- en vetgehaltes van de melk, waarvan de prijs per kilogram wordt vastgesteld op basis van de ‘ontwikkelingen in de markt’. Die ‘marktontwikkelingen’ als referentiekader bieden de melkveehouders nauwelijks of geen houvast. Bel Leerdammer is bij herhaling door de melkveehouders op betaling van achterstallig melkgeld aangesproken. Op brieven wordt niet inhoudelijk gereageerd. Hoewel er geen bezwaar wordt gemaakt tegen de vorderingen en de berekeningen wordt het achterstallige melkgeld volgens mr. Te Biesebeek zonder opgaaf van redenen niet betaald.

Aansluiten bij collectief

De advocaat van de kleine 200 melkveehouders bereidt nu een rechtsgang voor. In afwachting daarvan wordt er wel voor gezorgd dat de aanspraken juridisch gezien niet verjaren. Melkveehouders die leveren (of hebben geleverd) aan Bel Leerdammer en zich bij het collectief willen voegen kunnen zich aanmelden met een e-mail naar Te Biesebeek Advocaten (info@tebiesebeek.nl).

Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Leerdammer

Reacties

Kennispartner artikelen
De lessen uit maisseizoen 2017
Al drie jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met weersextremen. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met... Lees meer »
De Aanbevelende Rassenlijst snijmais 2018
Het onafhankelijk maisrassenonderzoek op meerdere locaties in Nederland is weer samengevat in de nieuwe Aanbevelende Rassenlijst... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden Boehringer Ingelheim AgroVision MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei Lely Nederland LG
Kennispartner artikelen
Beter ruwvoer met de nieuwe BemestingPlanner
Betere kwaliteit ruwvoer, bemestingadvies per perceel en per snede voor het hele jaar, inzicht in de beschikbare mest door het jaar heen...
 
Lees meer »
Nieuw registratiesysteem voor bedrijven die weidemelk produceren
Onlangs is de Grazeway R geintroduceerd, een nieuw systeem waarmee de weidegang per koe automatisch geregistreerd wordt. Het systeem...
 
Lees meer »
De lessen uit maisseizoen 2017
Al drie jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met weersextremen. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met extremen...
 
Lees meer »
Hoeveel melkvee mag ik in 2018 houden?
Een melkveehouder mag vanaf 2018 niet méér fosfaat produceren dan er rechten zijn. Daar kan de sector onderhand wel vanuit...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...
 

Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Danno blijft ondanks een kleine daling van zijn productie-index, ruimschoots lijstaanvoerder bij de...
 

Fosfaatrechten: ook 10 procent afroming bij lease

Melkveehouders kunnen volgend jaar ook fosfaatrechten leasen. Net als bij aankoop, wordt ook bij...