Home » Economie » Nieuws » Bijna 200 veehouders bereiden proces voor tegen Royal Bel Leerdammer

Bijna 200 veehouders bereiden proces voor tegen Royal Bel Leerdammer

Geplaatst op woensdag 06-12-2017

De groep van 60 melkveehouders die in september begon met juridische stappen tegen de door Bel Leerdam betaalde melkprijs is inmiddels gegroeid tot 180 boeren. Zij vorderen betaling van achterstallig melkgeld. Volgens advocaat Dinant te Biesebeek in Zwolle melden zich nog dagelijks nieuwe melkveehouders en gaat het al om een bedrag van een kleine 10 miljoen euro.

Dat bedrag is gebaseerd op het standpunt dat Bel Leerdammer aan de melkveehouders een lagere prijs heeft betaald dan de prijs die zij met hen had afgesproken.

Onjuiste berekeningen

In de periode van 2010 tot en met 2015 heeft Bel Leerdammer een melkprijspolitiek gehanteerd waarbij de hoogte van de melkprijzen is gebaseerd op het gewogen gemiddelde van de melkprijzen van vier zuivel verwerkende organisaties. Volgens een ingesteld onderzoek heeft Bel Leerdammer elk jaar een te lage prijs betaald die oploopt van € 0,25 in 2010 tot € 2,80 in 2015 (per 100 kg. geleverde melk). Het verschil volgt uit een namens de melkveehouders gemaakte berekening, gebaseerd op de jaarlijks door de vier referentiebedrijven uitbetaalde melkprijzen en verwerkte hoeveelheden.

'Marktontwikkelingen'

Sinds 1 januari 2016 heeft Bel Leerdammer haar melkprijspolitiek gewijzigd. Vanaf dat moment wordt de hoogte van de melkprijs (onder meer) gebaseerd op de eiwit- en vetgehaltes van de melk, waarvan de prijs per kilogram wordt vastgesteld op basis van de ‘ontwikkelingen in de markt’. Die ‘marktontwikkelingen’ als referentiekader bieden de melkveehouders nauwelijks of geen houvast. Bel Leerdammer is bij herhaling door de melkveehouders op betaling van achterstallig melkgeld aangesproken. Op brieven wordt niet inhoudelijk gereageerd. Hoewel er geen bezwaar wordt gemaakt tegen de vorderingen en de berekeningen wordt het achterstallige melkgeld volgens mr. Te Biesebeek zonder opgaaf van redenen niet betaald.

Aansluiten bij collectief

De advocaat van de kleine 200 melkveehouders bereidt nu een rechtsgang voor. In afwachting daarvan wordt er wel voor gezorgd dat de aanspraken juridisch gezien niet verjaren. Melkveehouders die leveren (of hebben geleverd) aan Bel Leerdammer en zich bij het collectief willen voegen kunnen zich aanmelden met een e-mail naar Te Biesebeek Advocaten (info@tebiesebeek.nl).

Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Leerdammer

Reacties

Kennispartner artikelen
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de... Lees meer »
Tussenstand VEM wedstrijd: 990 VEM bij 38,8% ds
Elke winter organiseert maisveredelaar LG de Grote VEM-wedstrijd. Maistelers sturen hun beste kuilanalyses in, zodat er inzicht... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden LG MSD Animal Health Nederland AgruniekRijnvallei AgroVision Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
Tips om de (melk)robots en koeien te beschermen tegen vrieskou!
De winter lijkt toch nog even door te zetten en komend weekend wordt ook weer (matige tot flinke) vorst verwacht. Wees voorbereid op deze...
 
Lees meer »
Wintervastheid gras belangrijk na zachte winters
Tot midden februari kunnen we de winter als ‘zacht’ betitelen met slechts enkele keren lichte nachtvorst. Hierdoor lijkt het...
 
Lees meer »
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van pittig gras...
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...