Home » Economie » Nieuws » Tweede Kamer wil psychische hulp voor boeren in nood

Tweede Kamer wil psychische hulp voor boeren in nood

Geplaatst op dinsdag 05-12-2017

Regeringspartijen VVD, CDA, D’66 en ChristenUnie vinden dat boeren, die getroffen worden door een crisis of catastrofe, psychische hulp moet worden aangeboden. Zij vragen daarom minister Schouten van Landbouw om hier werk van te maken.

Dat melden onder andere het AD en De Telegraaf.

CDA-kamerlid Jaco Geurts komt morgen, tijdens het begrotingsdebat van het ministerie van Landbouw, met een voorstel om bij crisissituaties voortaan standaard hulpverlening en nazorg aan te bieden. Veel agrariërs hebben immers grote moeite om de draad weer op te pakken, nadat ze bijvoorbeeld in één klap hun hele bedrijf geruimd zien worden.

Geurts als ervaringsdeskundige

Geurts weet uit eigen ervaring hoe hard zo’n rampzalige gebeurtenis kan aankomen. Tijdens de MKZ-crisis in 2001 werd zijn varkensbedrijf in Kootwijkerbroek geruimd. „Dat zal ik nooit meer vergeten. Met één telefoontje werd mijn hele bedrijf geruïneerd”, vertelt de CDA’er. „Ook uw bedrijf wordt ontruimd, kreeg ik te horen. En dat op basis van een vermoeden. Ik heb nadien de draad weer opgepakt, door me in te zetten als belangenbehartiger. Niet iedere veehouder lukt het om met zo’n ruiming om te gaan.”

‘Boeren zoeken geen hulp’

De fipronilcrisis in de pluimveehouderij was directe aanleiding om dit voorstel in te dienen. Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) is blij met het initiatief: „Je wilt niet weten wat dit met mensen doet. Het is heel ingrijpend. Boeren proberen nu nog te overleven en weer eieren te leveren. Maar uit de mkz-crisis weten we dat de psychische effecten nog lang na kunnen ijlen. Het is heel goed als boeren psychisch geholpen worden, want ze zullen er zelf niet om gaan vragen.”

 

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Agrio archief

Reacties

Kennispartner artikelen
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de... Lees meer »
Tussenstand VEM wedstrijd: 990 VEM bij 38,8% ds
Elke winter organiseert maisveredelaar LG de Grote VEM-wedstrijd. Maistelers sturen hun beste kuilanalyses in, zodat er inzicht... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland Lely Nederland AgruniekRijnvallei AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs LG DSV Zaden
Kennispartner artikelen
Tips om de (melk)robots en koeien te beschermen tegen vrieskou!
De winter lijkt toch nog even door te zetten en komend weekend wordt ook weer (matige tot flinke) vorst verwacht. Wees voorbereid op deze...
 
Lees meer »
Wintervastheid gras belangrijk na zachte winters
Tot midden februari kunnen we de winter als ‘zacht’ betitelen met slechts enkele keren lichte nachtvorst. Hierdoor lijkt het...
 
Lees meer »
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van pittig gras...
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...