Home » Economie » Nieuws » Tweede Kamer wil psychische hulp voor boeren in nood

Tweede Kamer wil psychische hulp voor boeren in nood

Geplaatst op dinsdag 05-12-2017

Regeringspartijen VVD, CDA, D’66 en ChristenUnie vinden dat boeren, die getroffen worden door een crisis of catastrofe, psychische hulp moet worden aangeboden. Zij vragen daarom minister Schouten van Landbouw om hier werk van te maken.

Dat melden onder andere het AD en De Telegraaf.

CDA-kamerlid Jaco Geurts komt morgen, tijdens het begrotingsdebat van het ministerie van Landbouw, met een voorstel om bij crisissituaties voortaan standaard hulpverlening en nazorg aan te bieden. Veel agrariërs hebben immers grote moeite om de draad weer op te pakken, nadat ze bijvoorbeeld in één klap hun hele bedrijf geruimd zien worden.

Geurts als ervaringsdeskundige

Geurts weet uit eigen ervaring hoe hard zo’n rampzalige gebeurtenis kan aankomen. Tijdens de MKZ-crisis in 2001 werd zijn varkensbedrijf in Kootwijkerbroek geruimd. „Dat zal ik nooit meer vergeten. Met één telefoontje werd mijn hele bedrijf geruïneerd”, vertelt de CDA’er. „Ook uw bedrijf wordt ontruimd, kreeg ik te horen. En dat op basis van een vermoeden. Ik heb nadien de draad weer opgepakt, door me in te zetten als belangenbehartiger. Niet iedere veehouder lukt het om met zo’n ruiming om te gaan.”

‘Boeren zoeken geen hulp’

De fipronilcrisis in de pluimveehouderij was directe aanleiding om dit voorstel in te dienen. Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) is blij met het initiatief: „Je wilt niet weten wat dit met mensen doet. Het is heel ingrijpend. Boeren proberen nu nog te overleven en weer eieren te leveren. Maar uit de mkz-crisis weten we dat de psychische effecten nog lang na kunnen ijlen. Het is heel goed als boeren psychisch geholpen worden, want ze zullen er zelf niet om gaan vragen.”

 

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Agrio archief

Reacties

Kennispartner artikelen
De lessen uit maisseizoen 2017
Al drie jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met weersextremen. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met... Lees meer »
De Aanbevelende Rassenlijst snijmais 2018
Het onafhankelijk maisrassenonderzoek op meerdere locaties in Nederland is weer samengevat in de nieuwe Aanbevelende Rassenlijst... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland Boehringer Ingelheim AgroVision LG Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland DSV Zaden AgruniekRijnvallei
Kennispartner artikelen
Beter ruwvoer met de nieuwe BemestingPlanner
Betere kwaliteit ruwvoer, bemestingadvies per perceel en per snede voor het hele jaar, inzicht in de beschikbare mest door het jaar heen...
 
Lees meer »
Nieuw registratiesysteem voor bedrijven die weidemelk produceren
Onlangs is de Grazeway R geintroduceerd, een nieuw systeem waarmee de weidegang per koe automatisch geregistreerd wordt. Het systeem...
 
Lees meer »
De lessen uit maisseizoen 2017
Al drie jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met weersextremen. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met extremen...
 
Lees meer »
Hoeveel melkvee mag ik in 2018 houden?
Een melkveehouder mag vanaf 2018 niet méér fosfaat produceren dan er rechten zijn. Daar kan de sector onderhand wel vanuit...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...
 

Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Danno blijft ondanks een kleine daling van zijn productie-index, ruimschoots lijstaanvoerder bij de...
 

Fosfaatrechten: ook 10 procent afroming bij lease

Melkveehouders kunnen volgend jaar ook fosfaatrechten leasen. Net als bij aankoop, wordt ook bij...