Home » Economie » Nieuws » Succesvolle Groninger windmolen niet toegestaan in Friesland

Succesvolle Groninger windmolen niet toegestaan in Friesland

Geplaatst op dinsdag 05-12-2017

De lobby van LTO Noord om windmolens met een tiphoogte tot 21 meter ook op het Friese platteland toe te staan, heeft geen succes gehad. Gedeputeerde Staten van Friesland staan geen hogere kleine windturbines toe, zoals die over de grens in Groningen massaal worden geplaatst op boerenerven of bij dorpen. Dat melden de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden.

Tot mei van dit jaar werden op het Friese platteland in het geheel geen vergunningen meer afgegeven voor het plaatsen van nieuwe solitaire windmolens. Gedeputeerde Staten besloten toen tot een verruiming van de regelgeving, waarna turbines met een hoogte tot tien meter wel in het buitengebied mogen worden neergezet. Volgens LTO Noord leverde deze versoepeling boeren niets op: de stroomopbrengst van een dergelijk kleine molen zou niet in verhouding staan tot de investering.

Natuurlijke uitstraling

De lobby van LTO Noord, die wordt ondersteund door de welstandsorganisatie Hûs en Hiem en energiecoöperaties, probeert het mogelijk te maken om de 21 meter hoge turbines van het Groninger bedrijf E.A.Z. Wind in Hoogezand ook in Friesland te kunnen bouwen. Deze windturbines hebben wieken en een staart van larikshout en hebben hierdoor een meer natuurlijke uitstraling dan windmolens die geheel van metaal zijn gemaakt.

Honderdste molen

De houten windmolen is op het Groninger platteland een groot succes. Op één molen na, die in Drenthe is gebouwd, heeft E.A.Z. Wind in korte tijd vele tientallen turbines geplaatst in de provincie Groningen. Op een aantal boerenerven staat meer dan één molen. Elke turbine kost 42.500 euro (inclusief plaatsing) en produceert jaarlijks 35.000 kWh. Binnenkort wordt de honderdste houten windmolen in Groningen op feestelijke wijze opgeleverd.

Tekst: Ina Kooistra-Vogel
Beeld: E.A.Z. Wind

Reacties

Kennispartner artikelen
De lessen uit maisseizoen 2017
Al drie jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met weersextremen. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met... Lees meer »
De Aanbevelende Rassenlijst snijmais 2018
Het onafhankelijk maisrassenonderzoek op meerdere locaties in Nederland is weer samengevat in de nieuwe Aanbevelende Rassenlijst... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG Lely Nederland MSD Animal Health Nederland AgroVision DSV Zaden AgruniekRijnvallei Boehringer Ingelheim Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
Beter ruwvoer met de nieuwe BemestingPlanner
Betere kwaliteit ruwvoer, bemestingadvies per perceel en per snede voor het hele jaar, inzicht in de beschikbare mest door het jaar heen...
 
Lees meer »
Nieuw registratiesysteem voor bedrijven die weidemelk produceren
Onlangs is de Grazeway R geintroduceerd, een nieuw systeem waarmee de weidegang per koe automatisch geregistreerd wordt. Het systeem...
 
Lees meer »
De lessen uit maisseizoen 2017
Al drie jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met weersextremen. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met extremen...
 
Lees meer »
Hoeveel melkvee mag ik in 2018 houden?
Een melkveehouder mag vanaf 2018 niet méér fosfaat produceren dan er rechten zijn. Daar kan de sector onderhand wel vanuit...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...
 

Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Danno blijft ondanks een kleine daling van zijn productie-index, ruimschoots lijstaanvoerder bij de...
 

Fosfaatrechten: ook 10 procent afroming bij lease

Melkveehouders kunnen volgend jaar ook fosfaatrechten leasen. Net als bij aankoop, wordt ook bij...