Home » Economie » Nieuws » Succesvolle Groninger windmolen niet toegestaan in Friesland

Succesvolle Groninger windmolen niet toegestaan in Friesland

Geplaatst op dinsdag 05-12-2017

De lobby van LTO Noord om windmolens met een tiphoogte tot 21 meter ook op het Friese platteland toe te staan, heeft geen succes gehad. Gedeputeerde Staten van Friesland staan geen hogere kleine windturbines toe, zoals die over de grens in Groningen massaal worden geplaatst op boerenerven of bij dorpen. Dat melden de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden.

Tot mei van dit jaar werden op het Friese platteland in het geheel geen vergunningen meer afgegeven voor het plaatsen van nieuwe solitaire windmolens. Gedeputeerde Staten besloten toen tot een verruiming van de regelgeving, waarna turbines met een hoogte tot tien meter wel in het buitengebied mogen worden neergezet. Volgens LTO Noord leverde deze versoepeling boeren niets op: de stroomopbrengst van een dergelijk kleine molen zou niet in verhouding staan tot de investering.

Natuurlijke uitstraling

De lobby van LTO Noord, die wordt ondersteund door de welstandsorganisatie Hûs en Hiem en energiecoöperaties, probeert het mogelijk te maken om de 21 meter hoge turbines van het Groninger bedrijf E.A.Z. Wind in Hoogezand ook in Friesland te kunnen bouwen. Deze windturbines hebben wieken en een staart van larikshout en hebben hierdoor een meer natuurlijke uitstraling dan windmolens die geheel van metaal zijn gemaakt.

Honderdste molen

De houten windmolen is op het Groninger platteland een groot succes. Op één molen na, die in Drenthe is gebouwd, heeft E.A.Z. Wind in korte tijd vele tientallen turbines geplaatst in de provincie Groningen. Op een aantal boerenerven staat meer dan één molen. Elke turbine kost 42.500 euro (inclusief plaatsing) en produceert jaarlijks 35.000 kWh. Binnenkort wordt de honderdste houten windmolen in Groningen op feestelijke wijze opgeleverd.

Tekst: Ina Kooistra-Vogel
Beeld: E.A.Z. Wind

Reacties

Kennispartner artikelen
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de... Lees meer »
Tussenstand VEM wedstrijd: 990 VEM bij 38,8% ds
Elke winter organiseert maisveredelaar LG de Grote VEM-wedstrijd. Maistelers sturen hun beste kuilanalyses in, zodat er inzicht... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland LG Lely Nederland AgroVision AgruniekRijnvallei DSV Zaden
Kennispartner artikelen
Tips om de (melk)robots en koeien te beschermen tegen vrieskou!
De winter lijkt toch nog even door te zetten en komend weekend wordt ook weer (matige tot flinke) vorst verwacht. Wees voorbereid op deze...
 
Lees meer »
Wintervastheid gras belangrijk na zachte winters
Tot midden februari kunnen we de winter als ‘zacht’ betitelen met slechts enkele keren lichte nachtvorst. Hierdoor lijkt het...
 
Lees meer »
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van pittig gras...
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...