Home » Economie » Nieuws » Milieudefensie keert zich tegen biobrandstof uit voedselgewassen

Milieudefensie keert zich tegen biobrandstof uit voedselgewassen

Geplaatst op maandag 04-12-2017

De Milieudefensie voert actie tegen het gebruik van voedselgrondstoffen voor biobrandstof. Daarvoor bood de organisatie maandagochtend een petitie aan staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat en enkele Kamerleden.

De petitie tegen het gebruik van voedsel voor biobrandstof is in 2,5 maand tijd door ruim 28.000 Nederlanders ondertekend.

De milieuorganisatie liet de aanwezige Kamerleden ook een Virtual Reality film bekijken. Met een VR-bril op stonden ze midden in een oerwoud dat volgens Milieudefensie werd ontbost voor de aanleg van een palmolieplantage. Palmolie is een veelgebruikte grondstof voor biodiesel.

Kamerdebat

Vandaag is het Kamerdebat over biobrandstoffen in de Tweede Kamer. Het huidige voorstel laat ruimte voor meer biobrandstof uit voedselgewassen, zoals palmolie en soja. Volgens Rolf Schipper, campagneleider bij Milieudefensie, is het gebruik van voedselgrondstoffen voor biobrandstof een ‘zwarte nachtmerrie’ geworden voor de bewoners van het regenwoud.

Niet alleen de Milieudefensie voert actie op dit onderwerp. Afgelopen zaterdag publiceerden meer dan 150 wetenschappers een open brief aan de regering, waarin zij pleiten voor een eind aan het gebruik van voedselbrandstoffen voor biobrandstof.

Tekst: Sjouke Jacobsen

Reacties

Kennispartner artikelen
De lessen uit maisseizoen 2017
Al drie jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met weersextremen. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met... Lees meer »
De Aanbevelende Rassenlijst snijmais 2018
Het onafhankelijk maisrassenonderzoek op meerdere locaties in Nederland is weer samengevat in de nieuwe Aanbevelende Rassenlijst... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden AgroVision Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei Boehringer Ingelheim LG MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
Beter ruwvoer met de nieuwe BemestingPlanner
Betere kwaliteit ruwvoer, bemestingadvies per perceel en per snede voor het hele jaar, inzicht in de beschikbare mest door het jaar heen...
 
Lees meer »
Nieuw registratiesysteem voor bedrijven die weidemelk produceren
Onlangs is de Grazeway R geintroduceerd, een nieuw systeem waarmee de weidegang per koe automatisch geregistreerd wordt. Het systeem...
 
Lees meer »
De lessen uit maisseizoen 2017
Al drie jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met weersextremen. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met extremen...
 
Lees meer »
Hoeveel melkvee mag ik in 2018 houden?
Een melkveehouder mag vanaf 2018 niet méér fosfaat produceren dan er rechten zijn. Daar kan de sector onderhand wel vanuit...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...
 

Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Danno blijft ondanks een kleine daling van zijn productie-index, ruimschoots lijstaanvoerder bij de...
 

Fosfaatrechten: ook 10 procent afroming bij lease

Melkveehouders kunnen volgend jaar ook fosfaatrechten leasen. Net als bij aankoop, wordt ook bij...