Home » Economie » Nieuws » Milieudefensie keert zich tegen biobrandstof uit voedselgewassen

Milieudefensie keert zich tegen biobrandstof uit voedselgewassen

Geplaatst op maandag 04-12-2017

De Milieudefensie voert actie tegen het gebruik van voedselgrondstoffen voor biobrandstof. Daarvoor bood de organisatie maandagochtend een petitie aan staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat en enkele Kamerleden.

De petitie tegen het gebruik van voedsel voor biobrandstof is in 2,5 maand tijd door ruim 28.000 Nederlanders ondertekend.

De milieuorganisatie liet de aanwezige Kamerleden ook een Virtual Reality film bekijken. Met een VR-bril op stonden ze midden in een oerwoud dat volgens Milieudefensie werd ontbost voor de aanleg van een palmolieplantage. Palmolie is een veelgebruikte grondstof voor biodiesel.

Kamerdebat

Vandaag is het Kamerdebat over biobrandstoffen in de Tweede Kamer. Het huidige voorstel laat ruimte voor meer biobrandstof uit voedselgewassen, zoals palmolie en soja. Volgens Rolf Schipper, campagneleider bij Milieudefensie, is het gebruik van voedselgrondstoffen voor biobrandstof een ‘zwarte nachtmerrie’ geworden voor de bewoners van het regenwoud.

Niet alleen de Milieudefensie voert actie op dit onderwerp. Afgelopen zaterdag publiceerden meer dan 150 wetenschappers een open brief aan de regering, waarin zij pleiten voor een eind aan het gebruik van voedselbrandstoffen voor biobrandstof.

Tekst: Sjouke Jacobsen

Reacties

Kennispartner artikelen
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de... Lees meer »
Tussenstand VEM wedstrijd: 990 VEM bij 38,8% ds
Elke winter organiseert maisveredelaar LG de Grote VEM-wedstrijd. Maistelers sturen hun beste kuilanalyses in, zodat er inzicht... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgruniekRijnvallei AgroVision MSD Animal Health Nederland DSV Zaden Lely Nederland LG Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
Tips om de (melk)robots en koeien te beschermen tegen vrieskou!
De winter lijkt toch nog even door te zetten en komend weekend wordt ook weer (matige tot flinke) vorst verwacht. Wees voorbereid op deze...
 
Lees meer »
Wintervastheid gras belangrijk na zachte winters
Tot midden februari kunnen we de winter als ‘zacht’ betitelen met slechts enkele keren lichte nachtvorst. Hierdoor lijkt het...
 
Lees meer »
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van pittig gras...
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...