Home » Economie » Nieuws » Helft Nederlandse melkveehouders koopt geen fosfaatrechten

Helft Nederlandse melkveehouders koopt geen fosfaatrechten

Geplaatst op vrijdag 01-12-2017

Ruim 50 procent van de Nederlandse melkveehouders geeft aan geen fosfaatrechten te willen kopen. 25 procent juist wel. De overige 25 procent twijfelt.

Dat blijkt uit de wekelijkse poll op melkvee.nl, waarop afgelopen week bijna 1.200 sitebezoekers hun stem uitbrachten.

‘Prijs te hoog’

De 50 procent stemmers, die geen fosfaatrechten willen kopen, hebben daar verschillende redenen voor. Het overgrote merendeel – ruim 30 procent van het totaal aantal stemmende veehouders – vindt de huidige markprijzen voor fosfaatrechten simpelweg te hoog. De overige 20 procent koopt – ongeacht de prijs – sowieso geen fosfaatrechten aan.
Tien procent heeft al fosfaatrechtopties
Een aanzienlijk deel van de 25 procent fosfaatrechtkopers geeft aan al opties op fosfaatrechten te hebben (tien procent van het totaal van de stemmende melkveehouders). De andere 15 procent wacht nog even tot volgend jaar, maar is zeker voornemens te investeren in de rechten.

Potentiële groep kopers groter dan 25 procent

Het andere kwart van de stemmende melkveehouders twijfelt nog. Afhankelijk van wat de prijs doet, kopen zij wel of geen fosfaatrechten aan. Dit betekent dat de potentiële groep kopers nog wel wat groter kan worden dan de 25 procent die nu al aangeeft te willen kopen. Of zij dat ook allemaal kunnen, valt te bezien. Countus accountants en adviseurs gaf twee weken geleden op deze site aan dat uit hun berekeningen bleek dat slechts één op de vijf melkveehouders voldoende middelen heeft om in 2018 fosfaatrechten te kopen en de generieke korting van 8,3 procent terug te kopen.

Een tiende deel van de stemmers op de poll gaf aan geen melkveehouder te zijn. De percentages in dit artikel zijn daarvoor gecorrigeerd en daardoor gebaseerd op het gedeelte van de stemmers dat wél melkveehouder is.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Agrio archief

Reacties

Kennispartner artikelen
De lessen uit maisseizoen 2017
Al drie jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met weersextremen. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met... Lees meer »
De Aanbevelende Rassenlijst snijmais 2018
Het onafhankelijk maisrassenonderzoek op meerdere locaties in Nederland is weer samengevat in de nieuwe Aanbevelende Rassenlijst... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgruniekRijnvallei AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden Boehringer Ingelheim Lely Nederland MSD Animal Health Nederland LG
Kennispartner artikelen
Beter ruwvoer met de nieuwe BemestingPlanner
Betere kwaliteit ruwvoer, bemestingadvies per perceel en per snede voor het hele jaar, inzicht in de beschikbare mest door het jaar heen...
 
Lees meer »
Nieuw registratiesysteem voor bedrijven die weidemelk produceren
Onlangs is de Grazeway R geintroduceerd, een nieuw systeem waarmee de weidegang per koe automatisch geregistreerd wordt. Het systeem...
 
Lees meer »
De lessen uit maisseizoen 2017
Al drie jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met weersextremen. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met extremen...
 
Lees meer »
Hoeveel melkvee mag ik in 2018 houden?
Een melkveehouder mag vanaf 2018 niet méér fosfaat produceren dan er rechten zijn. Daar kan de sector onderhand wel vanuit...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...
 

Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Danno blijft ondanks een kleine daling van zijn productie-index, ruimschoots lijstaanvoerder bij de...
 

Fosfaatrechten: ook 10 procent afroming bij lease

Melkveehouders kunnen volgend jaar ook fosfaatrechten leasen. Net als bij aankoop, wordt ook bij...