Home » Economie » Nieuws » Helft Nederlandse melkveehouders koopt geen fosfaatrechten

Helft Nederlandse melkveehouders koopt geen fosfaatrechten

Geplaatst op vrijdag 01-12-2017

Ruim 50 procent van de Nederlandse melkveehouders geeft aan geen fosfaatrechten te willen kopen. 25 procent juist wel. De overige 25 procent twijfelt.

Dat blijkt uit de wekelijkse poll op melkvee.nl, waarop afgelopen week bijna 1.200 sitebezoekers hun stem uitbrachten.

‘Prijs te hoog’

De 50 procent stemmers, die geen fosfaatrechten willen kopen, hebben daar verschillende redenen voor. Het overgrote merendeel – ruim 30 procent van het totaal aantal stemmende veehouders – vindt de huidige markprijzen voor fosfaatrechten simpelweg te hoog. De overige 20 procent koopt – ongeacht de prijs – sowieso geen fosfaatrechten aan.
Tien procent heeft al fosfaatrechtopties
Een aanzienlijk deel van de 25 procent fosfaatrechtkopers geeft aan al opties op fosfaatrechten te hebben (tien procent van het totaal van de stemmende melkveehouders). De andere 15 procent wacht nog even tot volgend jaar, maar is zeker voornemens te investeren in de rechten.

Potentiële groep kopers groter dan 25 procent

Het andere kwart van de stemmende melkveehouders twijfelt nog. Afhankelijk van wat de prijs doet, kopen zij wel of geen fosfaatrechten aan. Dit betekent dat de potentiële groep kopers nog wel wat groter kan worden dan de 25 procent die nu al aangeeft te willen kopen. Of zij dat ook allemaal kunnen, valt te bezien. Countus accountants en adviseurs gaf twee weken geleden op deze site aan dat uit hun berekeningen bleek dat slechts één op de vijf melkveehouders voldoende middelen heeft om in 2018 fosfaatrechten te kopen en de generieke korting van 8,3 procent terug te kopen.

Een tiende deel van de stemmers op de poll gaf aan geen melkveehouder te zijn. De percentages in dit artikel zijn daarvoor gecorrigeerd en daardoor gebaseerd op het gedeelte van de stemmers dat wél melkveehouder is.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Agrio archief

Reacties

Kennispartner artikelen
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de... Lees meer »
Tussenstand VEM wedstrijd: 990 VEM bij 38,8% ds
Elke winter organiseert maisveredelaar LG de Grote VEM-wedstrijd. Maistelers sturen hun beste kuilanalyses in, zodat er inzicht... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgruniekRijnvallei MSD Animal Health Nederland LG Lely Nederland DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs AgroVision
Kennispartner artikelen
Tips om de (melk)robots en koeien te beschermen tegen vrieskou!
De winter lijkt toch nog even door te zetten en komend weekend wordt ook weer (matige tot flinke) vorst verwacht. Wees voorbereid op deze...
 
Lees meer »
Wintervastheid gras belangrijk na zachte winters
Tot midden februari kunnen we de winter als ‘zacht’ betitelen met slechts enkele keren lichte nachtvorst. Hierdoor lijkt het...
 
Lees meer »
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van pittig gras...
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...