Home » Economie » Nieuws » Opnieuw minder dan honderd melkkoeien per bedrijf

Opnieuw minder dan honderd melkkoeien per bedrijf

Geplaatst op vrijdag 01-12-2017

De gemiddelde bedrijfsgrootte van een Nederlands melkveebedrijf ligt in 2017 op 99 melkkoeien. In 2016 molk de Nederlandse melkveehouder gemiddeld nog 101 melkkoeien.

Dat blijkt uit gisteren verschenen cijfers van het CBS. Met de daling van de schaalgrootte, die vanzelfsprekend het gevolg is van het fosfaatreductieplan, is een trend van jaarlijkse schaalvergroting doorbroken. Tussen 2000 en 2016 groeide de bedrijfsomvang ieder jaar. In die 16 jaar verdubbelde het gemiddelde bedrijf bijna in omvang. In 2000 molk de gemiddelde melkveehouder nog 56 melkkoeien.

Standaardopbrengst verdubbeld sinds 2000

De standaardopbrengst, een maat voor de economische omvang van agrarische bedrijven, die dicht in de buurt van de omzet ligt, is in de periode 2000-2017 meer verdubbeld. Het getal lag in 2000 op 181.000 euro voor het gemiddelde melkveebedrijf en nu op 416.000 euro. Ten opzichte van 2016 daalde de standaardopbrengst met 8000 euro. De standaardopbrengst wordt gedefinieerd door de Europese Commissie op basis van gestandaardiseerde opbrengstcijfers van bijvoorbeeld melk en rundvlees. Deze normering wordt 3 keer per 10 jaar opnieuw vastgesteld.

Meer bedrijfshoofden met extra baan

Op 12 procent van de melkveebedrijven heeft het bedrijfshoofd een baan naast zijn werk als melkveehouder. Dat percentage lag in 2000 nog op 8 procent. Het aantal familieleden met een baan buiten het melkveebedrijf laat een tegenovergestelde trend zien. Had in 2000 nog 41 procent van de bedrijven een familielid met een baan buiten het melkveebedrijf, in 2016 was dat percentage geslonken tot 39 procent.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Ingrid Sweers

Reacties

Kennispartner artikelen
De lessen uit maisseizoen 2017
Al drie jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met weersextremen. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met... Lees meer »
De Aanbevelende Rassenlijst snijmais 2018
Het onafhankelijk maisrassenonderzoek op meerdere locaties in Nederland is weer samengevat in de nieuwe Aanbevelende Rassenlijst... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland MSD Animal Health Nederland AgroVision AgruniekRijnvallei LG Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
Beter ruwvoer met de nieuwe BemestingPlanner
Betere kwaliteit ruwvoer, bemestingadvies per perceel en per snede voor het hele jaar, inzicht in de beschikbare mest door het jaar heen...
 
Lees meer »
Nieuw registratiesysteem voor bedrijven die weidemelk produceren
Onlangs is de Grazeway R geintroduceerd, een nieuw systeem waarmee de weidegang per koe automatisch geregistreerd wordt. Het systeem...
 
Lees meer »
De lessen uit maisseizoen 2017
Al drie jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met weersextremen. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met extremen...
 
Lees meer »
Hoeveel melkvee mag ik in 2018 houden?
Een melkveehouder mag vanaf 2018 niet méér fosfaat produceren dan er rechten zijn. Daar kan de sector onderhand wel vanuit...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...
 

Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Danno blijft ondanks een kleine daling van zijn productie-index, ruimschoots lijstaanvoerder bij de...
 

Fosfaatrechten: ook 10 procent afroming bij lease

Melkveehouders kunnen volgend jaar ook fosfaatrechten leasen. Net als bij aankoop, wordt ook bij...