Home » Economie » Nieuws » Opnieuw minder dan honderd melkkoeien per bedrijf

Opnieuw minder dan honderd melkkoeien per bedrijf

Geplaatst op vrijdag 01-12-2017

De gemiddelde bedrijfsgrootte van een Nederlands melkveebedrijf ligt in 2017 op 99 melkkoeien. In 2016 molk de Nederlandse melkveehouder gemiddeld nog 101 melkkoeien.

Dat blijkt uit gisteren verschenen cijfers van het CBS. Met de daling van de schaalgrootte, die vanzelfsprekend het gevolg is van het fosfaatreductieplan, is een trend van jaarlijkse schaalvergroting doorbroken. Tussen 2000 en 2016 groeide de bedrijfsomvang ieder jaar. In die 16 jaar verdubbelde het gemiddelde bedrijf bijna in omvang. In 2000 molk de gemiddelde melkveehouder nog 56 melkkoeien.

Standaardopbrengst verdubbeld sinds 2000

De standaardopbrengst, een maat voor de economische omvang van agrarische bedrijven, die dicht in de buurt van de omzet ligt, is in de periode 2000-2017 meer verdubbeld. Het getal lag in 2000 op 181.000 euro voor het gemiddelde melkveebedrijf en nu op 416.000 euro. Ten opzichte van 2016 daalde de standaardopbrengst met 8000 euro. De standaardopbrengst wordt gedefinieerd door de Europese Commissie op basis van gestandaardiseerde opbrengstcijfers van bijvoorbeeld melk en rundvlees. Deze normering wordt 3 keer per 10 jaar opnieuw vastgesteld.

Meer bedrijfshoofden met extra baan

Op 12 procent van de melkveebedrijven heeft het bedrijfshoofd een baan naast zijn werk als melkveehouder. Dat percentage lag in 2000 nog op 8 procent. Het aantal familieleden met een baan buiten het melkveebedrijf laat een tegenovergestelde trend zien. Had in 2000 nog 41 procent van de bedrijven een familielid met een baan buiten het melkveebedrijf, in 2016 was dat percentage geslonken tot 39 procent.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Ingrid Sweers

Reacties

Kennispartner artikelen
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de... Lees meer »
Tussenstand VEM wedstrijd: 990 VEM bij 38,8% ds
Elke winter organiseert maisveredelaar LG de Grote VEM-wedstrijd. Maistelers sturen hun beste kuilanalyses in, zodat er inzicht... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG DSV Zaden AgroVision MSD Animal Health Nederland Lely Nederland AgruniekRijnvallei Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
Tips om de (melk)robots en koeien te beschermen tegen vrieskou!
De winter lijkt toch nog even door te zetten en komend weekend wordt ook weer (matige tot flinke) vorst verwacht. Wees voorbereid op deze...
 
Lees meer »
Wintervastheid gras belangrijk na zachte winters
Tot midden februari kunnen we de winter als ‘zacht’ betitelen met slechts enkele keren lichte nachtvorst. Hierdoor lijkt het...
 
Lees meer »
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van pittig gras...
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...