Home » Economie » Nieuws » Boze minister werpt de bal naar de mestsector

Boze minister werpt de bal naar de mestsector

Geplaatst op dinsdag 14-11-2017

De kersverse minister van Landbouw, Carola Schouten, ontbiedt over vier weken LTO Nederland, Rabobank, het POV en Cumela opnieuw op het ministerie. De partijen hebben de opdracht gekregen om een plan van aanpak op te stellen om paal en perk te stellen aan de fraudepraktijken in de mestbranche.

Er moet een cultuur doorbroken worden, die niet met regelgeving oplost kan worden volgens de minister. De minister kondigde tevens aan met de minister van Justitie en Veiligheid te willen bezien om op welke manier de echt grote fraudeurs nog harder aan te pakken zijn.

Cumela wil fraudeurs uitbannen

Vooral vanuit de zijde van het 'geschokte' Cumela valt in veel artikelen te lezen dat de sector erkent goed fout te zitten. In deze brancheorganisatie zit zelfs een aantal bestuurders die zelf boter op hun hoofd blijken te hebben. Jaap Uenk, de sectievoorzitter meststoffen van Cumela, heeft aangegeven dat 'dit een kantelpunt is' en hij fraudeurs wil uitbannen. Hij gaf toe dat het treurig is: „Natuurlijk kenden we de signalen, maar wij hebben geen zicht op hoe ernstig het is. Betrouwbaarheid, je aan de regels houden, dat is van belang en daar zullen we de leden ook op aanspreken.”

Boetekleed aantrekken

In de berichtgeving na de publicatie over de mestfraude valt vooral ook op dat partijen in de landbouw het boetekleed aantrekken. Dat terwijl de sector zelf de toenmalige staatsecretaris Dijksma van Economische Zaken in verleden verschillende signalen heeft gegeven over lekken in de procedures die mogelijkheden tot frauderen in de hand werkten. Dat de overheid hier niet altijd adequaat en snel op gereageerde blijft in de brichtgeving tot dusverre onbelicht. Gelegenheid schept ten slotte de dief. Goed voorbeeld hierin is de maatregel van 1 oktober jl.

Onafhankelijke monsternemers

Vanaf 1 oktober jl. moet de vaste mestfractie bemonsterd worden door onafhankelijke monsternemers van een geaccrediteerde en erkende organisatie en niet meer door vervoerders. Iets waarover de sector zelf ruim drie jaar geleden de vinger al op de zere pols legde. Dat het NRC in een video, bijvoorbeeld, suggereert dat de mogelijkheden om hiermee te frauderen nog steeds bestaan, is dus onterecht. Zo maakt de sector wel meer kanttekeningen bij het tendentieuze artikel van het NRC van afgelopen zaterdag, die niet alleen de sector toe te rekenen zijn.

Terwijl de overheid mogelijk ook zelf steken heeft laten vallen in dit dossier, krijgt de sector nu van de minister opnieuw gelegenheid zelf orde op zaken te stellen. Dat lijkt verdacht veel op een situatie waarin de slager toegestaan wordt niet alleen zijn eigen vlees keuren, maar ook zelf nog eens de regels te mogen opstellen en controleren.

Tekst: Broer de Boer
Beeld: Susan Rexwinkel

Reacties

Kennispartner artikelen
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de... Lees meer »
Tussenstand VEM wedstrijd: 990 VEM bij 38,8% ds
Elke winter organiseert maisveredelaar LG de Grote VEM-wedstrijd. Maistelers sturen hun beste kuilanalyses in, zodat er inzicht... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland Lely Nederland AgruniekRijnvallei AgroVision DSV Zaden LG Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van pittig gras...
 
Lees meer »
‘We kunnen de Juno niet meer missen!’
Toen Marcel Meijer uit Holthone (Ov.) in 2012 de Juno 150 aanschafte hadden ze niet gedacht dat ze er zo veel voordeel van zouden beleven....
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
Ervaringen shredlage in 2017
Shredlage mais heeft in 2017 niet geleid tot een significant hogere melkproductie. Wel tot gezondere koeien door een hogere...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...
 

Nabeschouwing Groninger trekkerprotest tegen gaswinning (video)

Afgelopen donderdag zijn Groninger boeren massaal met trekkers naar Den Haag gekomen. Zij...