Home » Economie » Nieuws » Franse ‘fairtrade-melk’ nu ook in België

Franse ‘fairtrade-melk’ nu ook in België

Geplaatst op donderdag 09-11-2017

Belgische vestigingen van de supermarktketen Carrefour bieden binnenkort melk aan van het merk ‘Wie is de baas?!’ Dat merk is gebaseerd op het succesvolle Franse merk C’est qui le patron, dat sinds vorig jaar melk tegen een eerlijke prijs bij de producent inkoopt.

Op de website www.hetmerkvandeconsument.be kunnen Belgische consumenten bepalen aan welke voorwaarden het nieuwe melkmerk moet voldoen. Met iedere extra eis stijgt de prijs voor het pak melk in de schappen. Zo weet de invuller van de vragenlijst dat iedere extra eis aan melk geld kost.

Prijs tussen 0,64 en 1,16 euro

Bezoekers van de site bepalen zo of de melk uit België dient te komen, of de koeien al dan niet in de wei staan, of de koeien GMO-vrij voer moeten krijgen en in wat voor soort verpakking de melk verkocht wordt. Verder hebben ze de keuze of de dieren een rantsoen moeten krijgen dat zorgt voor extra omega-3 in de melk, of het voer voor de melkkoeien lokaal geproduceerd dient te zijn en zelfs of de boer een dusdanige marge mag ontvangen, dat hij wat vrije tijd overhoudt. De prijs van de liter halfvolle melk in de schappen kan straks naar aanleiding van deze enquête variëren van 0,64 euro tot 1,16 euro. Er wordt naar eigen zeggen weinig geld uitgegeven aan marketing voor het product.

Frans succes

In Frankrijk begon het initiatief ook met de verkoop van ‘fairtrade melk’. Inmiddels is het assortiment daar uitgebreid tot 19 verschillende producten met onder meer appelsap, pizza, boter en gehakt. Het merk verkocht er sinds de lancering al ruim 25 miljoen producten. In België ligt de melk naar verwachting in januari 2018 in de schappen van supermarktketen Carrefour.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: C'est qui le patron

Reacties

Kennispartner artikelen
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de... Lees meer »
Tussenstand VEM wedstrijd: 990 VEM bij 38,8% ds
Elke winter organiseert maisveredelaar LG de Grote VEM-wedstrijd. Maistelers sturen hun beste kuilanalyses in, zodat er inzicht... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden LG AgruniekRijnvallei MSD Animal Health Nederland AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland
Kennispartner artikelen
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van pittig gras...
 
Lees meer »
‘We kunnen de Juno niet meer missen!’
Toen Marcel Meijer uit Holthone (Ov.) in 2012 de Juno 150 aanschafte hadden ze niet gedacht dat ze er zo veel voordeel van zouden beleven....
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
Ervaringen shredlage in 2017
Shredlage mais heeft in 2017 niet geleid tot een significant hogere melkproductie. Wel tot gezondere koeien door een hogere...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...
 

Nabeschouwing Groninger trekkerprotest tegen gaswinning (video)

Afgelopen donderdag zijn Groninger boeren massaal met trekkers naar Den Haag gekomen. Zij...