Home » Economie » Nieuws » Franse ‘fairtrade-melk’ nu ook in België

Franse ‘fairtrade-melk’ nu ook in België

Geplaatst op donderdag 09-11-2017

Belgische vestigingen van de supermarktketen Carrefour bieden binnenkort melk aan van het merk ‘Wie is de baas?!’ Dat merk is gebaseerd op het succesvolle Franse merk C’est qui le patron, dat sinds vorig jaar melk tegen een eerlijke prijs bij de producent inkoopt.

Op de website www.hetmerkvandeconsument.be kunnen Belgische consumenten bepalen aan welke voorwaarden het nieuwe melkmerk moet voldoen. Met iedere extra eis stijgt de prijs voor het pak melk in de schappen. Zo weet de invuller van de vragenlijst dat iedere extra eis aan melk geld kost.

Prijs tussen 0,64 en 1,16 euro

Bezoekers van de site bepalen zo of de melk uit België dient te komen, of de koeien al dan niet in de wei staan, of de koeien GMO-vrij voer moeten krijgen en in wat voor soort verpakking de melk verkocht wordt. Verder hebben ze de keuze of de dieren een rantsoen moeten krijgen dat zorgt voor extra omega-3 in de melk, of het voer voor de melkkoeien lokaal geproduceerd dient te zijn en zelfs of de boer een dusdanige marge mag ontvangen, dat hij wat vrije tijd overhoudt. De prijs van de liter halfvolle melk in de schappen kan straks naar aanleiding van deze enquête variëren van 0,64 euro tot 1,16 euro. Er wordt naar eigen zeggen weinig geld uitgegeven aan marketing voor het product.

Frans succes

In Frankrijk begon het initiatief ook met de verkoop van ‘fairtrade melk’. Inmiddels is het assortiment daar uitgebreid tot 19 verschillende producten met onder meer appelsap, pizza, boter en gehakt. Het merk verkocht er sinds de lancering al ruim 25 miljoen producten. In België ligt de melk naar verwachting in januari 2018 in de schappen van supermarktketen Carrefour.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: C'est qui le patron

Reacties

Kennispartner artikelen
De VEM-winst van celwandverteerbaarheid
Bij veel maistelers zijn de eerste maiskuilanalyses inmiddels binnen. Na een mooi groeiseizoen en een goede afrijping is de mais... Lees meer »
Hoge kVEM-opbrengsten mais in 2017
Voor het derde jaar op rij kregen maistelers in 2017 te maken met weersextremen. Mais toonde zich echter opnieuw een veerkrachtig... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs AgroVision LG DSV Zaden AgruniekRijnvallei MSD Animal Health Nederland Boehringer Ingelheim Lely Nederland
Kennispartner artikelen
Stal geopend in Duitsland met 26 Astronaut melkrobots
Onlangs vond de officiële opening plaats van een melkveebedrijf in Duitsland met maar liefst 26 Astronaut melkrobots. Het bedrijf in...
 
Lees meer »
De VEM-winst van celwandverteerbaarheid
Bij veel maistelers zijn de eerste maiskuilanalyses inmiddels binnen. Na een mooi groeiseizoen en een goede afrijping is de mais doorgaans...
 
Lees meer »
Betere penswerking door eiwitaanvulling
Bent u op zoek naar een goede rantsoenaanvulling? De keuze hiervoor kan van grote invloed zijn op de melkproductie en de fosfaatuitstoot....
 
Lees meer »
Wintertijd voor grasland
Nu de bodemtemperatuur afneemt, is ook de grasgroei lager. Op enkele plaatsen beweid het vee nog de laatste restanten gras om vervolgens...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Video: nieuwe stal familie Klaver voor 400 koeien

De familie Klaver uit Winkel (NH) heeft de volledige keten in eigen beheer. Ze melken 400 koeien,...
 

‘Voerwinst per hectare belangrijker dan productie per koe’

Het focussen op een hogere voerwinst per hectare levert een veehouder uiteindelijk meer op dan het...
 

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...