Home » Economie » Nieuws » Zuivelsector: niet speculeren over uitspraak hoger beroep

Zuivelsector: niet speculeren over uitspraak hoger beroep

Geplaatst op maandag 30-10-2017

De zuivelsector wil nog niet vooruitlopen op de uitspraak in het hoger beroep aangaande het fosfaatreductieplan. Het Gerechtshof Den Haag doet dinsdag uitspraak in de zaak. Die was aangespannen door de staat nadat de Haagse rechtbank begin mei voor 51 melkveehouders het fosfaatreductieplan buiten werking stelde.

Mochten de veehouders ook in hoger beroep gelijk krijgen, dan kan dit vergaande gevolgen hebben voor het fosfaatreductieplan. Het zou namelijk betekenen dat veehouders die vóór 2 juli 2015 hadden geïnvesteerd in uitbreiding, maar vanwege het fosfaatreductieplan de stal niet vol konden zetten, dit alsnog zouden mogen doen.

Als meer boeren op basis van die uitspraak dezelfde gang naar de rechter maken en ook in het gelijk worden gesteld, ligt er een flinke uitbreiding van de melkproductie in het verschiet. Dat leidt nu al tot speculaties over de instelling van fabrieksquota.

'Niet speculeren'

De zuivelondernemingen FrieslandCampina, DOC Kaas en A-ware laten weten de zaak met interesse te volgen, maar onthouden zich unaniem van commentaar. "Alles wat ik nu zeg, is speculeren", zegt woordvoerder Jan-Willem ter Avest van FrieslandCampina.

Ook zuivelkoepel NZO wil niet op de zaken vooruitlopen. "Natuurlijk wordt er wel naar scenario's gekeken, maar we wachten eerst de uitspraak af", aldus woordvoerder René van Buitenen. Hij laat wel weten dat er vanuit de NZO nooit een fabrieksquotum kan worden ingesteld. "Dan zou er sprake zijn van kartelvorming, dat kan helemaal niet."

 

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Susan Rexwinkel

Reacties

Kennispartner artikelen
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de... Lees meer »
Tussenstand VEM wedstrijd: 990 VEM bij 38,8% ds
Elke winter organiseert maisveredelaar LG de Grote VEM-wedstrijd. Maistelers sturen hun beste kuilanalyses in, zodat er inzicht... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden MSD Animal Health Nederland AgroVision Lely Nederland LG Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei
Kennispartner artikelen
Tips om de (melk)robots en koeien te beschermen tegen vrieskou!
De winter lijkt toch nog even door te zetten en komend weekend wordt ook weer (matige tot flinke) vorst verwacht. Wees voorbereid op deze...
 
Lees meer »
Wintervastheid gras belangrijk na zachte winters
Tot midden februari kunnen we de winter als ‘zacht’ betitelen met slechts enkele keren lichte nachtvorst. Hierdoor lijkt het...
 
Lees meer »
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van pittig gras...
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...