Home » Economie » Nieuws » Zuivelsector: niet speculeren over uitspraak hoger beroep

Zuivelsector: niet speculeren over uitspraak hoger beroep

Geplaatst op maandag 30-10-2017

De zuivelsector wil nog niet vooruitlopen op de uitspraak in het hoger beroep aangaande het fosfaatreductieplan. Het Gerechtshof Den Haag doet dinsdag uitspraak in de zaak. Die was aangespannen door de staat nadat de Haagse rechtbank begin mei voor 51 melkveehouders het fosfaatreductieplan buiten werking stelde.

Mochten de veehouders ook in hoger beroep gelijk krijgen, dan kan dit vergaande gevolgen hebben voor het fosfaatreductieplan. Het zou namelijk betekenen dat veehouders die vóór 2 juli 2015 hadden geïnvesteerd in uitbreiding, maar vanwege het fosfaatreductieplan de stal niet vol konden zetten, dit alsnog zouden mogen doen.

Als meer boeren op basis van die uitspraak dezelfde gang naar de rechter maken en ook in het gelijk worden gesteld, ligt er een flinke uitbreiding van de melkproductie in het verschiet. Dat leidt nu al tot speculaties over de instelling van fabrieksquota.

'Niet speculeren'

De zuivelondernemingen FrieslandCampina, DOC Kaas en A-ware laten weten de zaak met interesse te volgen, maar onthouden zich unaniem van commentaar. "Alles wat ik nu zeg, is speculeren", zegt woordvoerder Jan-Willem ter Avest van FrieslandCampina.

Ook zuivelkoepel NZO wil niet op de zaken vooruitlopen. "Natuurlijk wordt er wel naar scenario's gekeken, maar we wachten eerst de uitspraak af", aldus woordvoerder René van Buitenen. Hij laat wel weten dat er vanuit de NZO nooit een fabrieksquotum kan worden ingesteld. "Dan zou er sprake zijn van kartelvorming, dat kan helemaal niet."

 

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Susan Rexwinkel

Reacties

Kennispartner artikelen
De lessen uit maisseizoen 2017
Al drie jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met weersextremen. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met... Lees meer »
De Aanbevelende Rassenlijst snijmais 2018
Het onafhankelijk maisrassenonderzoek op meerdere locaties in Nederland is weer samengevat in de nieuwe Aanbevelende Rassenlijst... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei Lely Nederland LG Boehringer Ingelheim AgroVision MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
Beter ruwvoer met de nieuwe BemestingPlanner
Betere kwaliteit ruwvoer, bemestingadvies per perceel en per snede voor het hele jaar, inzicht in de beschikbare mest door het jaar heen...
 
Lees meer »
Nieuw registratiesysteem voor bedrijven die weidemelk produceren
Onlangs is de Grazeway R geintroduceerd, een nieuw systeem waarmee de weidegang per koe automatisch geregistreerd wordt. Het systeem...
 
Lees meer »
De lessen uit maisseizoen 2017
Al drie jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met weersextremen. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met extremen...
 
Lees meer »
Hoeveel melkvee mag ik in 2018 houden?
Een melkveehouder mag vanaf 2018 niet méér fosfaat produceren dan er rechten zijn. Daar kan de sector onderhand wel vanuit...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...
 

Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Danno blijft ondanks een kleine daling van zijn productie-index, ruimschoots lijstaanvoerder bij de...
 

Fosfaatrechten: ook 10 procent afroming bij lease

Melkveehouders kunnen volgend jaar ook fosfaatrechten leasen. Net als bij aankoop, wordt ook bij...