Home » Economie » Nieuws » Geen veehouderijfaillissementen in derde kwartaal 2017

Geen veehouderijfaillissementen in derde kwartaal 2017

Geplaatst op donderdag 12-10-2017

In het derde kwartaal van 2017 is over geen enkele Nederlandse veehouderij een faillissement uitgesproken. Dat is voor het eerst sinds het laatste kwartaal van 2013.

Dat blijkt uit een update van cijfers van het centraal bureau voor de statistiek (CBS). Het cijfer voor het derde kwartaal voor 2017 is een voorlopig getal, dus het zou in theorie nog kunnen veranderen.

Eerdere kwartalen

Ook in het tweede kwartaal konden veehouders hun bedrijf financieel gezien goed draaiende houden. Er ging slechts één veehouderij op de fles. Het eerste kwartaal zag er met vijf veehouderij-faillissementen somberder uit.

Goed jaar

Met in totaal zes faillissementen in de veehouderij tot en met het derde kwartaal, lijkt 2017 een erg goed jaar te worden voor de veehouderij. In 2016 gingen nog twaalf boeren failliet. Ondanks de matige melkprijs, zat daar niet één melkveehouder bij. Volgens Niek Groot Wassink van DLV eiste de melkprijs vorig jaar overigens wel zijn tol: „Bedrijven die het moeilijk hadden en gedwongen moesten stoppen, konden na verkoop vaak wel hun schuldeisers betalen. Deze bedrijven worden dan ook niet meegeteld in de cijfers van het CBS.”

In 2015 konden twintig veehouders het financieel niet meer bolwerken, onder wie zes melkveehouders. Ook in 2012 en 2013 lag het aantal faillissementen met respectievelijk 20 en 16 uitgesproken faillissementen op een hoger niveau dan nu.

Andere landbouwsectoren

De landbouw als geheel vertoont eenzelfde beeld. Er gingen 4 bedrijven in het derde kwartaal van 2017 failliet en tot nu toe 24 bedrijven over het hele jaar. In 2016 waren dat er 45, een jaar eerder 71, in 2014 met 91 nog wat meer en in 2012 en 2013 zelfs respectievelijk 136 en 149.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Ingrid Sweers

Reacties

Kennispartner artikelen
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn... Lees meer »
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland Boehringer Ingelheim Lely Nederland AgruniekRijnvallei AgroVision DSV Zaden LG Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
Lely breidt Feeding portfolio uit met Trioliet kuilvoersnijder
Vanaf januari 2018 neemt Lely de Trioliet TU 180 XL-kuilvoersnijder op in haar Feeding portfolio. Deze machine heeft een hoge...
 
Lees meer »
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge stof uit...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...