Home » Economie » Nieuws » Geen veehouderijfaillissementen in derde kwartaal 2017

Geen veehouderijfaillissementen in derde kwartaal 2017

Geplaatst op donderdag 12-10-2017

In het derde kwartaal van 2017 is over geen enkele Nederlandse veehouderij een faillissement uitgesproken. Dat is voor het eerst sinds het laatste kwartaal van 2013.

Dat blijkt uit een update van cijfers van het centraal bureau voor de statistiek (CBS). Het cijfer voor het derde kwartaal voor 2017 is een voorlopig getal, dus het zou in theorie nog kunnen veranderen.

Eerdere kwartalen

Ook in het tweede kwartaal konden veehouders hun bedrijf financieel gezien goed draaiende houden. Er ging slechts één veehouderij op de fles. Het eerste kwartaal zag er met vijf veehouderij-faillissementen somberder uit.

Goed jaar

Met in totaal zes faillissementen in de veehouderij tot en met het derde kwartaal, lijkt 2017 een erg goed jaar te worden voor de veehouderij. In 2016 gingen nog twaalf boeren failliet. Ondanks de matige melkprijs, zat daar niet één melkveehouder bij. Volgens Niek Groot Wassink van DLV eiste de melkprijs vorig jaar overigens wel zijn tol: „Bedrijven die het moeilijk hadden en gedwongen moesten stoppen, konden na verkoop vaak wel hun schuldeisers betalen. Deze bedrijven worden dan ook niet meegeteld in de cijfers van het CBS.”

In 2015 konden twintig veehouders het financieel niet meer bolwerken, onder wie zes melkveehouders. Ook in 2012 en 2013 lag het aantal faillissementen met respectievelijk 20 en 16 uitgesproken faillissementen op een hoger niveau dan nu.

Andere landbouwsectoren

De landbouw als geheel vertoont eenzelfde beeld. Er gingen 4 bedrijven in het derde kwartaal van 2017 failliet en tot nu toe 24 bedrijven over het hele jaar. In 2016 waren dat er 45, een jaar eerder 71, in 2014 met 91 nog wat meer en in 2012 en 2013 zelfs respectievelijk 136 en 149.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Ingrid Sweers

Reacties

Kennispartner artikelen
Winterveldbonen: de nieuwe eiwitteelt
De TUNDRA winterveldboon is de nieuwe eiwitteelt in Nederland. Dit overwinterende gewas maakt met hectareopbrengsten van 5,5 tot... Bekijk de video »
Topmelker aan het woord
De nummer 1 met het beste EJR resultaat van alle melkrobotbedrijven van Nederland is veehouder Harm van der Mark uit Feanwalden,... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs LG Boehringer Ingelheim Lely Nederland AgroVision
Kennispartner artikelen
Winterveldbonen: de nieuwe eiwitteelt
De TUNDRA winterveldboon is de nieuwe eiwitteelt in Nederland. Dit overwinterende gewas maakt met hectareopbrengsten van 5,5 tot ruim 8 ton...
 
Bekijk de video »
Waarom zou ik mezelf en mijn bedrijf analyseren?
Waar liggen precies de kansen en bedreigingen voor jouw onderneming? Wat zijn de sterkten en zwakten van de zaak? Het is goed om die vragen...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

'Carola Schouten minister van Landbouw met eigen ministerie'

CU-onderhandelaar Carola Schouten wordt volgens De Telegraaf de nieuwe minister van Landbouw in het...
 

Topkuil van 'oud' grasland

Topkuilfinalist Martin Immink uit het Overijsselse Daarle focust zich helemaal op de grasteelt en...
 

FrieslandCampina waarschuwt voor mogelijke standstill-maatregel in 2018

Het bestuur van FrieslandCampina maakt in een brief zijn leden-melkveehouders bewust van de werking...
 

NZO: Grupstal beperkt dieren bij uitoefenen natuurlijk gedrag

De Nederlandse Zuivelorganisatie is van mening dat het aanbinden van dieren niet past bij de...
 

‘FrieslandCampina moet afnemers informeren over welzijnsvoordelen grupstal’

Zo’n 150 grupstalboeren, leden van FrieslandCampina in Noord-Nederland, zijn donderdag...