Home » Economie » Nieuws » De Vegetarische Slager hoeft productnamen toch niet aan te passen

De Vegetarische Slager hoeft productnamen toch niet aan te passen

Geplaatst op donderdag 12-10-2017

Omdat er sprake zou zijn van misleidende etiketten, werd De Vegetarische Slager vorige week gesommeerd de etiketten van zijn vleesvervangers aan te passen. Nu blijkt er sprake van een misverstand en mag het bedrijf de bestaande naamgeving voortzetten.

De misleidende teksten sloegen niet op de etiketten van vleesvervangers die in de supermarkt liggen, maar op de vleesvervangers die worden aangeboden op de website van de maker van vleesvervangers. De inspectie constateerde dat die website producten als boterhamworst, filet americain, kipspiesjes, beefreepjes, en kip-shoarma aanbiedt, zonder daarbij te vermelden dat het gaat om vegetarische producten. De afbeeldingen van de vegetarische producten leken daarnaast te veel op de vleesproducten die zij vervangen.

Aangepast

Als consumenten, die niet bekend zijn met het concept van het bedrijf, via een zoekmachine toevallig bij de website uit kwamen, zouden zij ten onrechte het idee kunnen krijgen dat het bedrijf ook niet-vegetarische producten verkoopt. Op die manier zouden zij kunnen worden misleid, zo stelt de NVWA in een verklaring. De voedselwaakhond gaf daarop een schriftelijke waarschuwing aan de ‘slager’. De omschrijvingen op de website zijn inmiddels aangepast.

82 misleidingen

De misleidende tekst van de Vegetarische Slager staan niet op zichzelf. De NVWA onderzocht 250 producten, waarvan 82 keer sprake bleek te zijn van misleiding. Zo verkocht een bedrijf ‘slagroomschnitt’ zonder dat het product slagroom bevatte en een ander bedrijf ‘Japanse tonijnsalade met wasabi’ zonder dat het product wasabi bevatte.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Flickr.com

Reacties

Kennispartner artikelen
Winterveldbonen: de nieuwe eiwitteelt
De TUNDRA winterveldboon is de nieuwe eiwitteelt in Nederland. Dit overwinterende gewas maakt met hectareopbrengsten van 5,5 tot... Bekijk de video »
Topmelker aan het woord
De nummer 1 met het beste EJR resultaat van alle melkrobotbedrijven van Nederland is veehouder Harm van der Mark uit Feanwalden,... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs LG Boehringer Ingelheim AgroVision MSD Animal Health Nederland DSV Zaden
Kennispartner artikelen
Winterveldbonen: de nieuwe eiwitteelt
De TUNDRA winterveldboon is de nieuwe eiwitteelt in Nederland. Dit overwinterende gewas maakt met hectareopbrengsten van 5,5 tot ruim 8 ton...
 
Bekijk de video »
Waarom zou ik mezelf en mijn bedrijf analyseren?
Waar liggen precies de kansen en bedreigingen voor jouw onderneming? Wat zijn de sterkten en zwakten van de zaak? Het is goed om die vragen...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

'Carola Schouten minister van Landbouw met eigen ministerie'

CU-onderhandelaar Carola Schouten wordt volgens De Telegraaf de nieuwe minister van Landbouw in het...
 

Topkuil van 'oud' grasland

Topkuilfinalist Martin Immink uit het Overijsselse Daarle focust zich helemaal op de grasteelt en...
 

FrieslandCampina waarschuwt voor mogelijke standstill-maatregel in 2018

Het bestuur van FrieslandCampina maakt in een brief zijn leden-melkveehouders bewust van de werking...
 

NZO: Grupstal beperkt dieren bij uitoefenen natuurlijk gedrag

De Nederlandse Zuivelorganisatie is van mening dat het aanbinden van dieren niet past bij de...
 

‘FrieslandCampina moet afnemers informeren over welzijnsvoordelen grupstal’

Zo’n 150 grupstalboeren, leden van FrieslandCampina in Noord-Nederland, zijn donderdag...