Home » Economie » Nieuws » De Vegetarische Slager hoeft productnamen toch niet aan te passen

De Vegetarische Slager hoeft productnamen toch niet aan te passen

Geplaatst op donderdag 12-10-2017

Omdat er sprake zou zijn van misleidende etiketten, werd De Vegetarische Slager vorige week gesommeerd de etiketten van zijn vleesvervangers aan te passen. Nu blijkt er sprake van een misverstand en mag het bedrijf de bestaande naamgeving voortzetten.

De misleidende teksten sloegen niet op de etiketten van vleesvervangers die in de supermarkt liggen, maar op de vleesvervangers die worden aangeboden op de website van de maker van vleesvervangers. De inspectie constateerde dat die website producten als boterhamworst, filet americain, kipspiesjes, beefreepjes, en kip-shoarma aanbiedt, zonder daarbij te vermelden dat het gaat om vegetarische producten. De afbeeldingen van de vegetarische producten leken daarnaast te veel op de vleesproducten die zij vervangen.

Aangepast

Als consumenten, die niet bekend zijn met het concept van het bedrijf, via een zoekmachine toevallig bij de website uit kwamen, zouden zij ten onrechte het idee kunnen krijgen dat het bedrijf ook niet-vegetarische producten verkoopt. Op die manier zouden zij kunnen worden misleid, zo stelt de NVWA in een verklaring. De voedselwaakhond gaf daarop een schriftelijke waarschuwing aan de ‘slager’. De omschrijvingen op de website zijn inmiddels aangepast.

82 misleidingen

De misleidende tekst van de Vegetarische Slager staan niet op zichzelf. De NVWA onderzocht 250 producten, waarvan 82 keer sprake bleek te zijn van misleiding. Zo verkocht een bedrijf ‘slagroomschnitt’ zonder dat het product slagroom bevatte en een ander bedrijf ‘Japanse tonijnsalade met wasabi’ zonder dat het product wasabi bevatte.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Flickr.com

Reacties

Kennispartner artikelen
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn... Lees meer »
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden LG MSD Animal Health Nederland AgruniekRijnvallei AgroVision Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
Lely breidt Feeding portfolio uit met Trioliet kuilvoersnijder
Vanaf januari 2018 neemt Lely de Trioliet TU 180 XL-kuilvoersnijder op in haar Feeding portfolio. Deze machine heeft een hoge...
 
Lees meer »
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge stof uit...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...