Home » Economie » Nieuws » Wiegersma boos om strafkorting Gommer

Wiegersma boos om strafkorting Gommer

Geplaatst op woensdag 11-10-2017

Voorzitter Harm Wiegersma van de Nederlandse Melkveehoudersvakbond (NMV) is boos op coöperatie FrieslandCampina, die de strafkorting van 25 procent handhaaft voor de Groningse Kringloopwijzer-weigeraar Henk Gommer. Hij vindt de strafmaatregel buitenproportioneel.

"De Kringloopwijzer is niet meer dan een boterbriefje. Dat je daar als coöperatie een strafkorting van 25 procent aan durft te hangen, vind ik nogal wat. In het bestuursrecht komt dat nergens voor", zegt Wiegersma.

Sanctie overeind

Dinsdagavond had de NMV-voorman samen met weigerboer Henk Gommer een onderhoud met bestuursvoorzitter Frans Keurentjes en hoofd buitendienst Roy Vermeulen van FrieslandCampina. Gommer en Wiegersma kregen te horen dat FrieslandCampina blijft vasthouden aan de verplichte Kringloopwijzer, ook voor grondgebonden boeren. Dat was niet alleen een teleurstelling, het betekent tegelijkertijd dat de sanctiemaatregel tegenover Kringloopwijzerweigeraar Gommer overeind blijft.

Buitenproportioneel

"Het is de verdienste van Gommer dat de melkweigering voor technisch goede melk uit het sanctiebeleid van FrieslandCampina is geschrapt. Maar de boete die is blijven staan, is buitenproportioneel. Een administratieve boete bij RVO behelst altijd een percentage korting op de toeslagrechten. Maar nooit 25 procent", aldus Wiegersma.

In het stadium waarin de Kringloopwijzer zich bevindt, is een dergelijke maatregel zwaar overtrokken, zegt Wiegersma. "De Kringloopwijzer is op dit moment niets meer dan een managementtool, een administratief ding dat nog niet af is en verder doorontwikkeld moet worden."

'Administratief manco'

Het kan volgens hem best zo zijn dat de Kringloopwijzer aanknopingspunten geeft voor de toekomst. "Als het systeem uitontwikkeld is en er meer modules onder gehangen kunnen worden, dan hebben we het ook ergens over. Maar de Kringloopwijzer nu heeft nog weinig om hakken. Dat een coöperatie een lid wegens een administratief manco, want meer is het niet, een kwart van zijn inkomen durft te ontnemen: ik vind het nogal wat!”, briest Wiegersma. "Dat staat op gespannen voet met wat je in de leveringsvoorwaarden kunt zetten."

"Ik heb er des te meer moeite mee, omdat de melk van Gommer ook nog eens wordt verwerkt in het reguliere circuit. Dat betekent dus dat het doorvoeren van de strafkorting voor FrieslandCampina domweg een verdienmodel is. Het is een schande", aldus Wiegersma.

Tekst: Ina Kooistra-Vogel
Beeld: NMV

Reacties

Kennispartner artikelen
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn... Lees meer »
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Boehringer Ingelheim DSV Zaden MSD Animal Health Nederland AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs LG AgruniekRijnvallei Lely Nederland
Kennispartner artikelen
Lely breidt Feeding portfolio uit met Trioliet kuilvoersnijder
Vanaf januari 2018 neemt Lely de Trioliet TU 180 XL-kuilvoersnijder op in haar Feeding portfolio. Deze machine heeft een hoge...
 
Lees meer »
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge stof uit...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...