Home » Economie » Nieuws » Wiegersma boos om strafkorting Gommer

Wiegersma boos om strafkorting Gommer

Geplaatst op woensdag 11-10-2017

Voorzitter Harm Wiegersma van de Nederlandse Melkveehoudersvakbond (NMV) is boos op coöperatie FrieslandCampina, die de strafkorting van 25 procent handhaaft voor de Groningse Kringloopwijzer-weigeraar Henk Gommer. Hij vindt de strafmaatregel buitenproportioneel.

"De Kringloopwijzer is niet meer dan een boterbriefje. Dat je daar als coöperatie een strafkorting van 25 procent aan durft te hangen, vind ik nogal wat. In het bestuursrecht komt dat nergens voor", zegt Wiegersma.

Sanctie overeind

Dinsdagavond had de NMV-voorman samen met weigerboer Henk Gommer een onderhoud met bestuursvoorzitter Frans Keurentjes en hoofd buitendienst Roy Vermeulen van FrieslandCampina. Gommer en Wiegersma kregen te horen dat FrieslandCampina blijft vasthouden aan de verplichte Kringloopwijzer, ook voor grondgebonden boeren. Dat was niet alleen een teleurstelling, het betekent tegelijkertijd dat de sanctiemaatregel tegenover Kringloopwijzerweigeraar Gommer overeind blijft.

Buitenproportioneel

"Het is de verdienste van Gommer dat de melkweigering voor technisch goede melk uit het sanctiebeleid van FrieslandCampina is geschrapt. Maar de boete die is blijven staan, is buitenproportioneel. Een administratieve boete bij RVO behelst altijd een percentage korting op de toeslagrechten. Maar nooit 25 procent", aldus Wiegersma.

In het stadium waarin de Kringloopwijzer zich bevindt, is een dergelijke maatregel zwaar overtrokken, zegt Wiegersma. "De Kringloopwijzer is op dit moment niets meer dan een managementtool, een administratief ding dat nog niet af is en verder doorontwikkeld moet worden."

'Administratief manco'

Het kan volgens hem best zo zijn dat de Kringloopwijzer aanknopingspunten geeft voor de toekomst. "Als het systeem uitontwikkeld is en er meer modules onder gehangen kunnen worden, dan hebben we het ook ergens over. Maar de Kringloopwijzer nu heeft nog weinig om hakken. Dat een coöperatie een lid wegens een administratief manco, want meer is het niet, een kwart van zijn inkomen durft te ontnemen: ik vind het nogal wat!”, briest Wiegersma. "Dat staat op gespannen voet met wat je in de leveringsvoorwaarden kunt zetten."

"Ik heb er des te meer moeite mee, omdat de melk van Gommer ook nog eens wordt verwerkt in het reguliere circuit. Dat betekent dus dat het doorvoeren van de strafkorting voor FrieslandCampina domweg een verdienmodel is. Het is een schande", aldus Wiegersma.

Tekst: Ina Kooistra-Vogel
Beeld: NMV

Reacties

Kennispartner artikelen
Winterveldbonen: de nieuwe eiwitteelt
De TUNDRA winterveldboon is de nieuwe eiwitteelt in Nederland. Dit overwinterende gewas maakt met hectareopbrengsten van 5,5 tot... Bekijk de video »
Topmelker aan het woord
De nummer 1 met het beste EJR resultaat van alle melkrobotbedrijven van Nederland is veehouder Harm van der Mark uit Feanwalden,... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Boehringer Ingelheim DSV Zaden LG AgroVision MSD Animal Health Nederland Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
Winterveldbonen: de nieuwe eiwitteelt
De TUNDRA winterveldboon is de nieuwe eiwitteelt in Nederland. Dit overwinterende gewas maakt met hectareopbrengsten van 5,5 tot ruim 8 ton...
 
Bekijk de video »
Waarom zou ik mezelf en mijn bedrijf analyseren?
Waar liggen precies de kansen en bedreigingen voor jouw onderneming? Wat zijn de sterkten en zwakten van de zaak? Het is goed om die vragen...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

'Carola Schouten minister van Landbouw met eigen ministerie'

CU-onderhandelaar Carola Schouten wordt volgens De Telegraaf de nieuwe minister van Landbouw in het...
 

Topkuil van 'oud' grasland

Topkuilfinalist Martin Immink uit het Overijsselse Daarle focust zich helemaal op de grasteelt en...
 

FrieslandCampina waarschuwt voor mogelijke standstill-maatregel in 2018

Het bestuur van FrieslandCampina maakt in een brief zijn leden-melkveehouders bewust van de werking...
 

NZO: Grupstal beperkt dieren bij uitoefenen natuurlijk gedrag

De Nederlandse Zuivelorganisatie is van mening dat het aanbinden van dieren niet past bij de...
 

‘FrieslandCampina moet afnemers informeren over welzijnsvoordelen grupstal’

Zo’n 150 grupstalboeren, leden van FrieslandCampina in Noord-Nederland, zijn donderdag...