Home » Economie » Nieuws » Meulenbroeks: landbouwminister van wezenlijk belang

Meulenbroeks: landbouwminister van wezenlijk belang

Geplaatst op woensdag 11-10-2017

Voorman Wil Meulenbroeks van de LTO-vakgroep Melkveehouderij is verbaasd dat er in het nieuwe kabinet vooralsnog geen aparte minister van Landbouw komt. "Het CDA heeft nog twee dagen om dat te repareren", zegt hij.

"De landbouw is van groot belang als voedselproducent voor de bevolking, en ook van economisch belang als voedselexporteur. Het is van groot belang om daar een apart ministerie voor te hebben."

Verder is hij best te spreken over het nieuwe regeerakkoord. Vergeleken met het vorige kabinet straalt de nieuwe regeringsploeg veel meer uit dat er oog is voor het belang van een sterke agrarische sector, aldus Meulenbroeks. Juist daarom zou een eigen minister niet misstaan.

Meulenbroeks noemt het ook positief dat het nieuwe kabinet niet kiest voor het verder inkrimpen van de veestapel. Er is juist oog voor de inkomenspositie van gezinsbedrijven, en voor een eerlijke prijsvorming voor voedselproducenten. "Dat is in elk geval een nobel streven. Nu kijken wat er binnen de wettelijke kaders kan worden geregeld", zegt hij.

Het kabinet wil ook weidegang niet verplichten. Hier heeft de sector goed laten zien dat men in staat is om dit soort dingen privaat te regelen, geeft hij aan. "We zijn erin geslaagd om de trend te keren, weidegang neemt nu weer toe."

Doelen stellen

Meulenbroeks: "In z'n algemeenheid zet dit kabinet veel meer in op het stellen van doelen, bijvoorbeeld voor wat betreft de reductie van de uitstoot van broeikasgassen. Vervolgens krijgt de sector de ruimte om hier samen met de overheid op een goede manier invulling aan te geven. Dat biedt mogelijkheden voor ondernemers", stelt hij. Wel zijn de randvoorwaarden vooral op het milieudossier vrij pittig, volgens Meulenbroeks. "De lat ligt heel hoog."

Multifunctionele landbouw

Ook komt er meer ruimte voor multifunctionele landbouw. Boeren die nu bijvoorbeeld aan de slag willen met een zorg- of recreatietak, lopen soms vast als het om vergunningen gaat. Dat wil het kabinet gaan versoepelen.

"Alles bij elkaar ben ik wel positief, zeker in relatie tot wat we de afgelopen vier jaar gehad hebben", besluit hij. "Maar het is wel van wezenlijk belang dat er een aparte Landbouwminister komt."

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Susan Rexwinkel

Reacties

Kennispartner artikelen
Winterveldbonen: de nieuwe eiwitteelt
De TUNDRA winterveldboon is de nieuwe eiwitteelt in Nederland. Dit overwinterende gewas maakt met hectareopbrengsten van 5,5 tot... Bekijk de video »
Topmelker aan het woord
De nummer 1 met het beste EJR resultaat van alle melkrobotbedrijven van Nederland is veehouder Harm van der Mark uit Feanwalden,... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG MSD Animal Health Nederland DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs AgroVision Lely Nederland Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
Winterveldbonen: de nieuwe eiwitteelt
De TUNDRA winterveldboon is de nieuwe eiwitteelt in Nederland. Dit overwinterende gewas maakt met hectareopbrengsten van 5,5 tot ruim 8 ton...
 
Bekijk de video »
Waarom zou ik mezelf en mijn bedrijf analyseren?
Waar liggen precies de kansen en bedreigingen voor jouw onderneming? Wat zijn de sterkten en zwakten van de zaak? Het is goed om die vragen...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

'Carola Schouten minister van Landbouw met eigen ministerie'

CU-onderhandelaar Carola Schouten wordt volgens De Telegraaf de nieuwe minister van Landbouw in het...
 

Topkuil van 'oud' grasland

Topkuilfinalist Martin Immink uit het Overijsselse Daarle focust zich helemaal op de grasteelt en...
 

FrieslandCampina waarschuwt voor mogelijke standstill-maatregel in 2018

Het bestuur van FrieslandCampina maakt in een brief zijn leden-melkveehouders bewust van de werking...
 

NZO: Grupstal beperkt dieren bij uitoefenen natuurlijk gedrag

De Nederlandse Zuivelorganisatie is van mening dat het aanbinden van dieren niet past bij de...
 

‘FrieslandCampina moet afnemers informeren over welzijnsvoordelen grupstal’

Zo’n 150 grupstalboeren, leden van FrieslandCampina in Noord-Nederland, zijn donderdag...