Home » Economie » Nieuws » Meulenbroeks: landbouwminister van wezenlijk belang

Meulenbroeks: landbouwminister van wezenlijk belang

Geplaatst op woensdag 11-10-2017

Voorman Wil Meulenbroeks van de LTO-vakgroep Melkveehouderij is verbaasd dat er in het nieuwe kabinet vooralsnog geen aparte minister van Landbouw komt. "Het CDA heeft nog twee dagen om dat te repareren", zegt hij.

"De landbouw is van groot belang als voedselproducent voor de bevolking, en ook van economisch belang als voedselexporteur. Het is van groot belang om daar een apart ministerie voor te hebben."

Verder is hij best te spreken over het nieuwe regeerakkoord. Vergeleken met het vorige kabinet straalt de nieuwe regeringsploeg veel meer uit dat er oog is voor het belang van een sterke agrarische sector, aldus Meulenbroeks. Juist daarom zou een eigen minister niet misstaan.

Meulenbroeks noemt het ook positief dat het nieuwe kabinet niet kiest voor het verder inkrimpen van de veestapel. Er is juist oog voor de inkomenspositie van gezinsbedrijven, en voor een eerlijke prijsvorming voor voedselproducenten. "Dat is in elk geval een nobel streven. Nu kijken wat er binnen de wettelijke kaders kan worden geregeld", zegt hij.

Het kabinet wil ook weidegang niet verplichten. Hier heeft de sector goed laten zien dat men in staat is om dit soort dingen privaat te regelen, geeft hij aan. "We zijn erin geslaagd om de trend te keren, weidegang neemt nu weer toe."

Doelen stellen

Meulenbroeks: "In z'n algemeenheid zet dit kabinet veel meer in op het stellen van doelen, bijvoorbeeld voor wat betreft de reductie van de uitstoot van broeikasgassen. Vervolgens krijgt de sector de ruimte om hier samen met de overheid op een goede manier invulling aan te geven. Dat biedt mogelijkheden voor ondernemers", stelt hij. Wel zijn de randvoorwaarden vooral op het milieudossier vrij pittig, volgens Meulenbroeks. "De lat ligt heel hoog."

Multifunctionele landbouw

Ook komt er meer ruimte voor multifunctionele landbouw. Boeren die nu bijvoorbeeld aan de slag willen met een zorg- of recreatietak, lopen soms vast als het om vergunningen gaat. Dat wil het kabinet gaan versoepelen.

"Alles bij elkaar ben ik wel positief, zeker in relatie tot wat we de afgelopen vier jaar gehad hebben", besluit hij. "Maar het is wel van wezenlijk belang dat er een aparte Landbouwminister komt."

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Susan Rexwinkel

Reacties

Kennispartner artikelen
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn... Lees meer »
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland Boehringer Ingelheim AgruniekRijnvallei DSV Zaden AgroVision LG Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland
Kennispartner artikelen
Lely breidt Feeding portfolio uit met Trioliet kuilvoersnijder
Vanaf januari 2018 neemt Lely de Trioliet TU 180 XL-kuilvoersnijder op in haar Feeding portfolio. Deze machine heeft een hoge...
 
Lees meer »
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge stof uit...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...