Home » Economie » Nieuws » Melkproductie stijgt, levensproductie daalt

Melkproductie stijgt, levensproductie daalt

Geplaatst op woensdag 11-10-2017

Het fosfaatreductieplan laat zijn sporen na in de jaarstatistieken van CRV. Omdat doorgaans oudere koeien zijn afgevoerd, steeg de gemiddelde melkproductie maar daalde de levensproductie.

Het afgelopen jaar hebben veel melkveehouders koeien moeten afvoeren vanwege het fosfaatreductie plan. Economisch gezien gingen de prestaties erop vooruit, blijkens de vandaag gepubliceerde jaarstatistieken van fokkerijorganisatie CRV. De landelijk gemiddelde melkproductie van stamboekkoeien steeg licht, van 8.663 naar 8.706 kilo melk. De gemiddelde dagproductie ging omhoog van 27,4 naar 27,5 kilo melk.

Vet en eiwit

Het vetpercentage zakte van 4,38 naar 4,36; het eiwitpercentage maakte de omgekeerde beweging: dat steeg van 3,55 naar 3,57 procent. Het gemiddeld economisch jaarresultaat (EJR) voor 2017 steeg van 1.968 naar 1.983 euro per koe.

De gemiddelde levensproductie nam zoals gezegd iets af. Die daalde van 30.967 kilo melk in 2016 naar 29.845 kilo melk in 2017. Ook het gemiddelde aantal kalvingen van koeien nam af. De laatste jaren stond dat cijfer stabiel sop 3,5. In 2017 was dat een tiende gezakt, naar 3,4.

De tussenkalftijd is al jaren aan het afnemen. Ook het afgelopen boekjaar nam het verder af, van 413 naar 410 dagen.

Zeeland economisch op nummer 1

Op basis van economisch jaarresultaat gaat de provincie Zeeland aan kop. De 184 Zeeuwse melkveebedrijven scoren gemiddeld een EJR van 2.157. Flevoland (254 melkveebedrijven) staat met een EJR van 2.082 op plaats twee, gevolgd door Noord-Brabant met een EJR van 2.077. Brabant telt bijna 2.000 stamboek-geregistreerde melkveebedrijven.

De volledige statistieken zijn via de link hieronder te bekijken. 

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Susan Rexwinkel

Reacties

Kennispartner artikelen
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn... Lees meer »
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs LG Boehringer Ingelheim DSV Zaden MSD Animal Health Nederland AgruniekRijnvallei Lely Nederland
Kennispartner artikelen
Lely breidt Feeding portfolio uit met Trioliet kuilvoersnijder
Vanaf januari 2018 neemt Lely de Trioliet TU 180 XL-kuilvoersnijder op in haar Feeding portfolio. Deze machine heeft een hoge...
 
Lees meer »
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge stof uit...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...