Home » Economie » Nieuws » SGP: regeerakkoord zwijgt over fosfaatregelgeving

SGP: regeerakkoord zwijgt over fosfaatregelgeving

Geplaatst op woensdag 11-10-2017

De SGP kijkt met gemengde gevoelens naar het nieuwe regeerakkoord. Volgens de partij is de toonzetting voor landbouwbedrijven positief maar is het onduidelijk wat de nieuwe coalitie wil met de veehouderij en het mestbeleid.

Volgens Elbert Dijkgraaf, landbouwwoordvoerder van de SGP, benadrukken de coalitiepartijen dat ze het potentieel van onze landbouw voor een duurzame voedselvoorziening voor de groeiende wereldbevolking willen benutten. „Er zitten positieve punten in het akkoord, zoals inzet op versterking van de positie van boeren in de keten, meer ruimte voor afspraken door producentenorganisaties, budget voor een bedrijfsovernamefonds en voor de varkenshouderij, en het niet verplichten van weidegang”, aldus de nummer twee van de partij.

Daartegenover vindt de SGP dat de coalitie onduidelijk is over de plannen rondom het mestbeleid. Dijkgraaf: „Het regeerakkoord zwijgt over de fosfaatwet en de bijbehorende knelgevallenregeling, terwijl die voor veel melkveebedrijven een grote aderlating betekent. Waar blijft de noodzakelijke extra fosfaatruimte? Het is verder onduidelijk of het kabinet er voor gaat zorgen dat de verschraling van landbouwgronden door het mestbeleid een halt toegeroepen wordt.”

Afschaffing BTW-regeling en minder inkomenssteun

Ook maakt de SGP zich nog steeds zorgen over het verdienmodel voor de landbouw. Het is volgens Dijkgraaf een goede zaak dat de coalitie serieus werk wil maken van versterking van de positie van boeren in de keten. „Ik constateer echter ook dat de afschaffing van de BTW-landbouwregeling niet wordt teruggedraaid en dat de keuringskosten van de NVWA onverminderd op het bordje van de sector gelegd worden. Verder gaat de BTW op voedingsmiddelen omhoog, met bijbehorende prijsdruk in de keten. Ook zet het nieuwe kabinet in op minder inkomenssteun. De opgaven voor asbestsanering en CO2-emissiereductie komen daar nog bij. Komt hier nog wat tegenover te staan? Onder aan de streep zal het voor boerenbedrijven aanpoten blijven.”

Groen onderwijs weg bij EZ

Daarnaast vindt de SGP het onverstandig om het groen onderwijs over te hevelen naar het ministerie van onderwijs. Dijkgraaf verwijst naar het belang tussen bedrijfsleven en onderwijs. „Als je de samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven zo belangrijk vindt, waarom kies je dan voor overheveling naar het ministerie van Onderwijs? Dan knip je de band met het landbouwministerie door. Dat is niet echt handig.”

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Agrio Archief

Reacties

Kennispartner artikelen
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn... Lees meer »
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Boehringer Ingelheim AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei LG MSD Animal Health Nederland Lely Nederland DSV Zaden
Kennispartner artikelen
Lely breidt Feeding portfolio uit met Trioliet kuilvoersnijder
Vanaf januari 2018 neemt Lely de Trioliet TU 180 XL-kuilvoersnijder op in haar Feeding portfolio. Deze machine heeft een hoge...
 
Lees meer »
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge stof uit...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...