Home » Economie » Nieuws » 75 miljoen euro provinciegeld voor Brabantse veehouders

75 miljoen euro provinciegeld voor Brabantse veehouders

Geplaatst op donderdag 12-10-2017

Provincie Brabant stelt de komende drie jaar 75 miljoen euro beschikbaar voor de plannen om de Brabantse veehouderij duurzamer te maken. Dat blijkt uit de provinciebegroting voor 2018. Hoe dit bedrag precies besteed gaat worden, is vooralsnog onduidelijk.

Naast 75 miljoen euro hoopt de provincie ook dat banken, slachterijen en voerbedrijven daaraan gaan bijdragen. Maar de bedrijven in de agrifood business hebben al in de ‘wandelgangen’ aangegeven hier niets voor te voelen. De plannen komen neer op een koude sanering van de sector en geen bedrijf dat hieraan gaat meebetalen.

Natuur-inclusief
Er komt een fonds komt dat veehouders helpt om te investeren in innovatieve stalsystemen die de uitstoot van schadelijke stoffen beperken. De provincie wil daarnaast veehouders helpen om de stap te maken naar natuur-inclusief boeren, door onder meer het in het leven roepen van een grondbank.
Ook gaat er geld naar het stalderingsloket, dat stalruimte van stoppende boeren opkoopt en die stalruimte vervolgens weer doorverkoopt aan boeren die willen uitbreiden.

Sloop- en asbestsanering
Er komt steun voor boeren die iets anders met hun leven of bedrijf willen. Ook gaat de provincie collectieve sloop- en asbestsanering, waardoor de kosten daarvan gedrukt worden en het op een nette manier gebeurt.
Tenslotte komt er steun voor veehouders die buitengewoon geraakt worden door de maatregelen. Wat daarmee precies bedoelt wordt, is nog niet duidelijk.

Consequenties
De NOS en Nieuwsuur maakten afgelopen weekend een korte documentaire over wat de Brabantse plannen betekenen voor varkenshouders. Door het verscherpte beleid zullen naar schatting 540 boeren worden gedwongen te stoppen en de kleine 300 veehouders die doorgaan zullen onder de armoedegrens van 23.000 euro terechtkomen. De pijn zit vooral bij jonge boeren, boeren met veel vreemd vermogen en de oudere veehouder.

Varkenshouder Jos Tonnaer vertelt welke consequenties de maatregelen hebben. Hij en andere oudere boeren hopen op een goede stoppersregeling, maar het is nog onduidelijk of die er komt en hoeveel geld daar voor beschikbaar is. 

Klik hier voor de video

Tekst: Reinout Burgers
Beeld: POV

Reacties

Kennispartner artikelen
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn... Lees meer »
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland AgroVision LG DSV Zaden Boehringer Ingelheim AgruniekRijnvallei Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland
Kennispartner artikelen
Lely breidt Feeding portfolio uit met Trioliet kuilvoersnijder
Vanaf januari 2018 neemt Lely de Trioliet TU 180 XL-kuilvoersnijder op in haar Feeding portfolio. Deze machine heeft een hoge...
 
Lees meer »
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge stof uit...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...