Home » Economie » Nieuws » €40 procent minder melkkoeien om klimaatdoelen te bereiken’

’40 procent minder melkkoeien om klimaatdoelen te bereiken’

Geplaatst op dinsdag 12-09-2017

Als het aan de organisatie Natuur & Milieu ligt zal de melkveestapel met 40 procent moeten krimpen om de klimaatdoelen te behalen. In 2030 zouden er dan nog maar 1 miljoen melkkoeien rondlopen.

Vandaag publiceerde Natuur & Milieu haar Voedselvisie. Daarin heeft de organisatie doorgerekend wat volgens haar nodig is om de klimaatdoelstellingen van Parijs te behalen.

Volgens de natuurorganisatie is de voedselsector verantwoordelijk voor 25 procent van alle CO2-uitstoot in Nederland. Deze zou binnen 13 jaar met bijna de helft omlaag moeten om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen, zo is er berekend. „Ook kampt Nederland met teveel mest en is het milieu vervuild. Daarnaast verkeren veel boeren op het randje van een faillissement.” stelt Natuur & Milieu.

Naast 40 procent minder koeien, zou het aantal varkens (40 procent) en het aantal kippen (20 procent) ook fors moeten verminderen, meent de club. „De reden hiervoor is dat dierlijke productie veel broeikasgassen uitstoot. Een koe stoot jaarlijks net zoveel uit als een auto. Ook tast hun mest de bodem- en waterkwaliteit aan.”

Fosfaatrechten opkopen

De route naar een ‘klimaatvriendelijk’ voedselsysteem zou kostenneutraal kunnen worden doorgevoerd zo beschrijft Natuur & Milieu. De oplossing ligt wat haar betreft al klaar. „Een derde van de boeren verwacht de komende jaren te stoppen: in plaats van het doorverkopen van de dierrechten aan andere boeren, zal de overheid de dierrechten moeten opkopen zodat het aantal dieren geleidelijk vermindert. De boeren die doorgaan, verdienen een goed inkomen. Daarnaast is er meer ruimte voor akkerbouw, tuinbouw en nieuwe teelten, zoals notenteelt. De focus komt op kwaliteit en minder op bulkproductie. De tijd waarin we veel en goedkoop eten produceren, is straks echt voorbij”, zo denkt de natuurorganisatie.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken... Lees meer »
Volgende week doorzaai-weer!
Graspercelen met een wat hollere zode, open plekken en minder dan 80% goede grassen, geeft je nu een oppepper met doorzaaien. Het... Bekijk de foto's »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden LG AgroVision MSD Animal Health Nederland AgruniekRijnvallei Lely Nederland
Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken echter de...
 
Lees meer »
Nu grasland beoordelen op winterschade
Nu de temperatuur weer oploopt na een vorstperiode wordt eventuele winterschade zichtbaar.Engels raaigras is veel gevoeliger voor vorst en...
 
Lees meer »
500ste Vector automatisch voersysteem draait
Onlangs werd het 500ste Vector automatische voersysteem geïnstalleerd op een melkveebedrijf in Québec, Canada. Een bijzondere...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...