Home » Economie » Nieuws » €40 procent minder melkkoeien om klimaatdoelen te bereiken’

’40 procent minder melkkoeien om klimaatdoelen te bereiken’

Geplaatst op dinsdag 12-09-2017

Als het aan de organisatie Natuur & Milieu ligt zal de melkveestapel met 40 procent moeten krimpen om de klimaatdoelen te behalen. In 2030 zouden er dan nog maar 1 miljoen melkkoeien rondlopen.

Vandaag publiceerde Natuur & Milieu haar Voedselvisie. Daarin heeft de organisatie doorgerekend wat volgens haar nodig is om de klimaatdoelstellingen van Parijs te behalen.

Volgens de natuurorganisatie is de voedselsector verantwoordelijk voor 25 procent van alle CO2-uitstoot in Nederland. Deze zou binnen 13 jaar met bijna de helft omlaag moeten om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen, zo is er berekend. „Ook kampt Nederland met teveel mest en is het milieu vervuild. Daarnaast verkeren veel boeren op het randje van een faillissement.” stelt Natuur & Milieu.

Naast 40 procent minder koeien, zou het aantal varkens (40 procent) en het aantal kippen (20 procent) ook fors moeten verminderen, meent de club. „De reden hiervoor is dat dierlijke productie veel broeikasgassen uitstoot. Een koe stoot jaarlijks net zoveel uit als een auto. Ook tast hun mest de bodem- en waterkwaliteit aan.”

Fosfaatrechten opkopen

De route naar een ‘klimaatvriendelijk’ voedselsysteem zou kostenneutraal kunnen worden doorgevoerd zo beschrijft Natuur & Milieu. De oplossing ligt wat haar betreft al klaar. „Een derde van de boeren verwacht de komende jaren te stoppen: in plaats van het doorverkopen van de dierrechten aan andere boeren, zal de overheid de dierrechten moeten opkopen zodat het aantal dieren geleidelijk vermindert. De boeren die doorgaan, verdienen een goed inkomen. Daarnaast is er meer ruimte voor akkerbouw, tuinbouw en nieuwe teelten, zoals notenteelt. De focus komt op kwaliteit en minder op bulkproductie. De tijd waarin we veel en goedkoop eten produceren, is straks echt voorbij”, zo denkt de natuurorganisatie.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn... Lees meer »
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Boehringer Ingelheim Alfa Accountants en Adviseurs LG MSD Animal Health Nederland Lely Nederland AgroVision DSV Zaden AgruniekRijnvallei
Kennispartner artikelen
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn strategie is dan...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...
 

Fotoserie: Roundhouse voor droge koeien en kalveren

De familie Van der Gun uit Oldeberkoop (FR) bouwde afgelopen jaar een nieuwe huisvesting voor de...
 

Keurentjes betreurt slechte communicatie over standpunt grupstal

FrieslandCampina-voorzitter Frans Keurentjes zegt de impact van het voorstel om de nieuwbouw of...