Home » Economie » Nieuws » €40 procent minder melkkoeien om klimaatdoelen te bereiken’

’40 procent minder melkkoeien om klimaatdoelen te bereiken’

Geplaatst op dinsdag 12-09-2017

Als het aan de organisatie Natuur & Milieu ligt zal de melkveestapel met 40 procent moeten krimpen om de klimaatdoelen te behalen. In 2030 zouden er dan nog maar 1 miljoen melkkoeien rondlopen.

Vandaag publiceerde Natuur & Milieu haar Voedselvisie. Daarin heeft de organisatie doorgerekend wat volgens haar nodig is om de klimaatdoelstellingen van Parijs te behalen.

Volgens de natuurorganisatie is de voedselsector verantwoordelijk voor 25 procent van alle CO2-uitstoot in Nederland. Deze zou binnen 13 jaar met bijna de helft omlaag moeten om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen, zo is er berekend. „Ook kampt Nederland met teveel mest en is het milieu vervuild. Daarnaast verkeren veel boeren op het randje van een faillissement.” stelt Natuur & Milieu.

Naast 40 procent minder koeien, zou het aantal varkens (40 procent) en het aantal kippen (20 procent) ook fors moeten verminderen, meent de club. „De reden hiervoor is dat dierlijke productie veel broeikasgassen uitstoot. Een koe stoot jaarlijks net zoveel uit als een auto. Ook tast hun mest de bodem- en waterkwaliteit aan.”

Fosfaatrechten opkopen

De route naar een ‘klimaatvriendelijk’ voedselsysteem zou kostenneutraal kunnen worden doorgevoerd zo beschrijft Natuur & Milieu. De oplossing ligt wat haar betreft al klaar. „Een derde van de boeren verwacht de komende jaren te stoppen: in plaats van het doorverkopen van de dierrechten aan andere boeren, zal de overheid de dierrechten moeten opkopen zodat het aantal dieren geleidelijk vermindert. De boeren die doorgaan, verdienen een goed inkomen. Daarnaast is er meer ruimte voor akkerbouw, tuinbouw en nieuwe teelten, zoals notenteelt. De focus komt op kwaliteit en minder op bulkproductie. De tijd waarin we veel en goedkoop eten produceren, is straks echt voorbij”, zo denkt de natuurorganisatie.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
Voederbieten maken het waar in 2017
De comeback van voederbieten in ons land is je waarschijnlijk niet ontgaan. Van 280 ha in 2014 vervijfvoudigde het areaal naar... Lees meer »
Winterveldbonen: de nieuwe eiwitteelt
De TUNDRA winterveldboon is de nieuwe eiwitteelt in Nederland. Dit overwinterende gewas maakt met hectareopbrengsten van 5,5 tot... Bekijk de video »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision MSD Animal Health Nederland AgruniekRijnvallei Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim DSV Zaden LG
Kennispartner artikelen
'Slimme data helpt ziektes voorkomen’
In het najaar van 2016 is het gezondheidsrapport in het managementsysteem T4C (Time for Cows) van Lely geïntroduceerd. Het...
 
Lees meer »
Subsidiepot gaat weer open voor jonge landbouwers
Ben je nog geen 41 jaar en heb je investeringsplannen voor je landbouwbedrijf, dan kan deze subsidie interessant voor je zijn. Net als...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

RVO wijst verzoek KI Samen af

De RVO wijst het verzoek van KI Samen om handhavend op te treden tegen CRV af en weigert de...
 

Jumbo: vanaf 2020 alleen nog maar zuivel van weidemelk en Europees voer

Jumbo wil vanaf 2022 alleen nog maar duurzaam geproduceerde zuivelproducten in de schappen. De...
 

Schouten: Fraude brengt derogatie niet in gevaar, wel strengere eisen

De berichten over grootscheepse fraude in Oost-Brabant en Noord-Limburg brengen de derogatie niet...
 

Leden LTO werken visie uit, grondgebondenheid blijft discussiepunt

Vandaag presenteerden 24 leden van LTO Nederland een uitgewerkte sectorvisie. Deze toekomstvisie...
 

Fotoserie Topkuilevenement: topkwaliteit voer omzetten naar rendement

Afgelopen donderdag werd het jaarlijkse Topkuilevenement gehouden in Havelte. Het thema was dit...