Home » Economie » Nieuws » 'Meer en betere controle veehouderijen'

'Meer en betere controle veehouderijen'

Geplaatst op woensdag 13-09-2017

Meer en beter controleren bij veehouderijen is hard nodig. Dat vindt de provincie Noord-Brabant. Na een steekproef bij verschillende gemeenten, die de veehouderijen moeten controleren, werden verschillende overtredingen gevonden. Om de controle te verbeteren, is de provincie met negen gemeenten een pilot gestart.

Uit de pilot kwam naar voren dat het mogelijk is een uniform inspectieprogramma op te zetten. Met dat programma kunnen alle veehouderijen in Brabant tussen 2018 en 2021 minimaal één keer gecontroleerd worden.
Ook andere aspecten, zoals ondermijning, aanwezigheid van asbest in daken en leegstaande agrarische bedrijven kunnen dan worden meegenomen.

Steekproef
De provincie Noord-Brabant startte de pilot na een steekproef bij vijftien gemeenten. Daaruit kwam dat in twaalf van de vijftien gemeenten veehouderijen vergunningsvoorschriften niet nakomen. Door de gemeenten werd daar niet fatsoenlijk tegen opgetreden.

De overtredeningen die tijdens de proef naar voren kwamen waren een te hoge uitstoot van ammoniak en fijnstof, afwijkende stalsystemen en/of luchtwassers, het houden van meer of andere dieren dan toegestaan en het ontbreken van elektrische monitoring.

Te weinig controle
Ook werd naar aanleiding van de steekproef duidelijk dat gemeenten te weinig controleren. In vijf gemeenten werden de laatste controles tussen de zeven en dertien jaar geleden uitgevoerd.

 

Tekst: Rosanne van Schriek/provincie Noord-Brabant
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn... Lees meer »
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Boehringer Ingelheim AgroVision AgruniekRijnvallei Lely Nederland LG MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden
Kennispartner artikelen
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn strategie is dan...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...
 

Fotoserie: Roundhouse voor droge koeien en kalveren

De familie Van der Gun uit Oldeberkoop (FR) bouwde afgelopen jaar een nieuwe huisvesting voor de...
 

Keurentjes betreurt slechte communicatie over standpunt grupstal

FrieslandCampina-voorzitter Frans Keurentjes zegt de impact van het voorstel om de nieuwbouw of...