Home » Economie » Nieuws » 'Meer en betere controle veehouderijen'

'Meer en betere controle veehouderijen'

Geplaatst op woensdag 13-09-2017

Meer en beter controleren bij veehouderijen is hard nodig. Dat vindt de provincie Noord-Brabant. Na een steekproef bij verschillende gemeenten, die de veehouderijen moeten controleren, werden verschillende overtredingen gevonden. Om de controle te verbeteren, is de provincie met negen gemeenten een pilot gestart.

Uit de pilot kwam naar voren dat het mogelijk is een uniform inspectieprogramma op te zetten. Met dat programma kunnen alle veehouderijen in Brabant tussen 2018 en 2021 minimaal één keer gecontroleerd worden.
Ook andere aspecten, zoals ondermijning, aanwezigheid van asbest in daken en leegstaande agrarische bedrijven kunnen dan worden meegenomen.

Steekproef
De provincie Noord-Brabant startte de pilot na een steekproef bij vijftien gemeenten. Daaruit kwam dat in twaalf van de vijftien gemeenten veehouderijen vergunningsvoorschriften niet nakomen. Door de gemeenten werd daar niet fatsoenlijk tegen opgetreden.

De overtredeningen die tijdens de proef naar voren kwamen waren een te hoge uitstoot van ammoniak en fijnstof, afwijkende stalsystemen en/of luchtwassers, het houden van meer of andere dieren dan toegestaan en het ontbreken van elektrische monitoring.

Te weinig controle
Ook werd naar aanleiding van de steekproef duidelijk dat gemeenten te weinig controleren. In vijf gemeenten werden de laatste controles tussen de zeven en dertien jaar geleden uitgevoerd.

 

Tekst: Rosanne van Schriek/provincie Noord-Brabant
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
Voederbieten maken het waar in 2017
De comeback van voederbieten in ons land is je waarschijnlijk niet ontgaan. Van 280 ha in 2014 vervijfvoudigde het areaal naar... Lees meer »
Winterveldbonen: de nieuwe eiwitteelt
De TUNDRA winterveldboon is de nieuwe eiwitteelt in Nederland. Dit overwinterende gewas maakt met hectareopbrengsten van 5,5 tot... Bekijk de video »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG DSV Zaden AgroVision AgruniekRijnvallei MSD Animal Health Nederland Boehringer Ingelheim Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
'Slimme data helpt ziektes voorkomen’
In het najaar van 2016 is het gezondheidsrapport in het managementsysteem T4C (Time for Cows) van Lely geïntroduceerd. Het...
 
Lees meer »
Subsidiepot gaat weer open voor jonge landbouwers
Ben je nog geen 41 jaar en heb je investeringsplannen voor je landbouwbedrijf, dan kan deze subsidie interessant voor je zijn. Net als...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

RVO wijst verzoek KI Samen af

De RVO wijst het verzoek van KI Samen om handhavend op te treden tegen CRV af en weigert de...
 

Jumbo: vanaf 2020 alleen nog maar zuivel van weidemelk en Europees voer

Jumbo wil vanaf 2022 alleen nog maar duurzaam geproduceerde zuivelproducten in de schappen. De...
 

Schouten: Fraude brengt derogatie niet in gevaar, wel strengere eisen

De berichten over grootscheepse fraude in Oost-Brabant en Noord-Limburg brengen de derogatie niet...
 

Leden LTO werken visie uit, grondgebondenheid blijft discussiepunt

Vandaag presenteerden 24 leden van LTO Nederland een uitgewerkte sectorvisie. Deze toekomstvisie...
 

Fotoserie Topkuilevenement: topkwaliteit voer omzetten naar rendement

Afgelopen donderdag werd het jaarlijkse Topkuilevenement gehouden in Havelte. Het thema was dit...