Home » Economie » Nieuws » 'Meer en betere controle veehouderijen'

'Meer en betere controle veehouderijen'

Geplaatst op woensdag 13-09-2017

Meer en beter controleren bij veehouderijen is hard nodig. Dat vindt de provincie Noord-Brabant. Na een steekproef bij verschillende gemeenten, die de veehouderijen moeten controleren, werden verschillende overtredingen gevonden. Om de controle te verbeteren, is de provincie met negen gemeenten een pilot gestart.

Uit de pilot kwam naar voren dat het mogelijk is een uniform inspectieprogramma op te zetten. Met dat programma kunnen alle veehouderijen in Brabant tussen 2018 en 2021 minimaal één keer gecontroleerd worden.
Ook andere aspecten, zoals ondermijning, aanwezigheid van asbest in daken en leegstaande agrarische bedrijven kunnen dan worden meegenomen.

Steekproef
De provincie Noord-Brabant startte de pilot na een steekproef bij vijftien gemeenten. Daaruit kwam dat in twaalf van de vijftien gemeenten veehouderijen vergunningsvoorschriften niet nakomen. Door de gemeenten werd daar niet fatsoenlijk tegen opgetreden.

De overtredeningen die tijdens de proef naar voren kwamen waren een te hoge uitstoot van ammoniak en fijnstof, afwijkende stalsystemen en/of luchtwassers, het houden van meer of andere dieren dan toegestaan en het ontbreken van elektrische monitoring.

Te weinig controle
Ook werd naar aanleiding van de steekproef duidelijk dat gemeenten te weinig controleren. In vijf gemeenten werden de laatste controles tussen de zeven en dertien jaar geleden uitgevoerd.

 

Tekst: Rosanne van Schriek/provincie Noord-Brabant
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
Jubileum 25 jaar robotmelken
In 1992 introduceerde Lely de melkrobot, een ontwikkeling die de markt enorm heeft veranderd. Het bedrijf viert daarom dit jaar... Lees meer »
Hoe hoog is je kalversterfte?
Met het BAS-rapport van Alfa heb je in één oogopslag je financiële en technische cijfers. Handig om snel en... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Boehringer Ingelheim Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland DSV Zaden LG AgroVision Lely Nederland
Kennispartner artikelen
Hoeveel fosfaatrechten krijg je straks?
Het ziet er naar uit dat per 1 januari 2018 fosfaatrechten worden geïntroduceerd. Heb je al uitgerekend hoeveel fosfaatrechten je...
 
Lees meer »
De mogelijkheden na mais
Op veel percelen snijmais zal het optimale oogstmoment snel aanbreken. Veelal een vroege maisoogst, dus voldoende ruimte voor een geslaagde...
 
Lees meer »
Dynamisch Voeren betaalt zich dubbel en dwars terug
Case de Jong en Barbara van Deuren zijn echte koeienliefhebbers. Samen hebben ze een melkveehouderij in Hoogblokland. Sinds 2011 doen ze...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Kleinere voercoöperaties bundelen krachten

Diervoedercoöperaties De Eendracht, CAV Den Ham, De Samenwerking en ABZ Diervoeding gaan...
 

Verplichte Kringloopwijzer mogelijk ter discussie bij FrieslandCampina

Het hoofdbestuur van FrieslandCampina besluit 3 oktober of de leden opnieuw worden geraadpleegd...
 

37 procent melkveehouders miljonair

De landbouw, en dan met name de melkveehouderij, neemt bijna 20 procent van het aantal werkende...
 

Coating met levende bacteriën voor maïszaad

Vanaf volgend maïsseizoen is er een nieuwe zaadcoating voor maïszaad beschikbaar. De...
 

Minke 64 derde tweehonderdtonner van Nederland

Na eerder Big Boukje 192 en Dora 442 van de families Knoef en Machielsen heeft Minke 64 (Lee x...