Home » Economie » Nieuws » EU-ministers vinden directe betalingen belangrijk, Nederland niet

EU-ministers vinden directe betalingen belangrijk, Nederland niet

Geplaatst op vrijdag 08-09-2017

Directe betalingen zijn een belangrijk instrument om boeren een stabiel inkomen te garanderen. Tot die conclusie kwamen de Europese landbouwministers tijdens de informele landbouwraad in de Estse hoofdstad Tallinn.

Estland is dit halfjaar voorzitter van de ministerraden van de Europese Unie. Van 3 tot 5 september had het een informele landbouwraad georganiseerd, met als thema instrumenten voor risicomanagement in het nieuwe GLB. Een van de voorstellen van Estland was dat directe betalingen een belangrijk instrument zijn om risico’s door prijsschommelingen op te vangen. Daarvoor zouden de betalingen per hectare in de EU gelijk moeten worden getrokken.

In de aanloop naar de landbouwtop toe had staatssecretaris Van Dam in een kamerbrief laten weten tegen voortzetting van de directe betalingen in de huidige vorm te zijn. Zij zorgen er juist voor dat de boeren zelf geen stappen nemen om risico’s te op te vangen en staan daarmee ook ontwikkeling van risicobeheersinstrumenten in de weg. Tijdens de top, zonder Van Dam, maar met minister Kamp, zijn de Europese ministers echter tot de conclusie gekomen dat directe hectaretoeslagen juist een belangrijk instrument zijn om te zorgen dat boeren een stabiel basisinkomen hebben.

Crisisreserve voldoet niet
Desondanks heeft het huidige GLB niet genoeg mogelijkheden om de sector te ondersteunen in tijden van crisis, vonden de ministers. Een nieuw GLB moet boeren instrumenten aanreiken waarmee ze zich kunnen wapenen in crisissen en die de concurrentiekracht van boeren in de vrije markt versterken.

De raad kwam verder tot de conclusie dat de huidige regels voor het inzetten van de crisisreserve niet voldoen. Dat hebben de crisissen in de melkvee- en varkenssectoren de afgelopen jaren laten zien. In een nieuw GLB moet het systeem sneller en flexibeler kunnen worden ingezet. Hierin volgden de ministers wel de lijn van Nederland. Estland had eerder gevraagd of de reserve verhoogd zou moeten worden, maar Van Dam schreef in zijn kamerbrief dat de complexiteit van de huidige regels een effectieve inzet van de reserve in de weg staat. Hij pleitte ervoor om die regels eerst te verbeteren. Dat pleidooi hebben de ministers van de andere lidstaten overgenomen.

Tekst: Wim van Gruisen
Beeld: Rijksoverheid

Reacties

Kennispartner artikelen
Hoge kVEM-opbrengsten mais in 2017
Voor het derde jaar op rij kregen maistelers in 2017 te maken met weersextremen. Mais toonde zich echter opnieuw een veerkrachtig... Lees meer »
Voederbieten maken het waar in 2017
De comeback van voederbieten in ons land is je waarschijnlijk niet ontgaan. Van 280 ha in 2014 vervijfvoudigde het areaal naar... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden AgroVision AgruniekRijnvallei Lely Nederland Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
Fosfaat en sporenelementen beter benut
Krappe bemestingsnormen, toenemende weersextremen, belang van maximaal rendement uit ruwvoer én aanstaande beperkingen omtrent...
 
Lees meer »
Wintertijd voor grasland
Nu de bodemtemperatuur afneemt, is ook de grasgroei lager. Op enkele plaatsen beweid het vee nog de laatste restanten gras om vervolgens...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...
 

RVO wijst verzoek KI Samen af

De RVO wijst het verzoek van KI Samen om handhavend op te treden tegen CRV af en weigert de...
 

Jumbo: vanaf 2020 alleen nog maar zuivel van weidemelk en Europees voer

Jumbo wil vanaf 2022 alleen nog maar duurzaam geproduceerde zuivelproducten in de schappen. De...