Home » Economie » Nieuws » EU-ministers vinden directe betalingen belangrijk, Nederland niet

EU-ministers vinden directe betalingen belangrijk, Nederland niet

Geplaatst op vrijdag 08-09-2017

Directe betalingen zijn een belangrijk instrument om boeren een stabiel inkomen te garanderen. Tot die conclusie kwamen de Europese landbouwministers tijdens de informele landbouwraad in de Estse hoofdstad Tallinn.

Estland is dit halfjaar voorzitter van de ministerraden van de Europese Unie. Van 3 tot 5 september had het een informele landbouwraad georganiseerd, met als thema instrumenten voor risicomanagement in het nieuwe GLB. Een van de voorstellen van Estland was dat directe betalingen een belangrijk instrument zijn om risico’s door prijsschommelingen op te vangen. Daarvoor zouden de betalingen per hectare in de EU gelijk moeten worden getrokken.

In de aanloop naar de landbouwtop toe had staatssecretaris Van Dam in een kamerbrief laten weten tegen voortzetting van de directe betalingen in de huidige vorm te zijn. Zij zorgen er juist voor dat de boeren zelf geen stappen nemen om risico’s te op te vangen en staan daarmee ook ontwikkeling van risicobeheersinstrumenten in de weg. Tijdens de top, zonder Van Dam, maar met minister Kamp, zijn de Europese ministers echter tot de conclusie gekomen dat directe hectaretoeslagen juist een belangrijk instrument zijn om te zorgen dat boeren een stabiel basisinkomen hebben.

Crisisreserve voldoet niet
Desondanks heeft het huidige GLB niet genoeg mogelijkheden om de sector te ondersteunen in tijden van crisis, vonden de ministers. Een nieuw GLB moet boeren instrumenten aanreiken waarmee ze zich kunnen wapenen in crisissen en die de concurrentiekracht van boeren in de vrije markt versterken.

De raad kwam verder tot de conclusie dat de huidige regels voor het inzetten van de crisisreserve niet voldoen. Dat hebben de crisissen in de melkvee- en varkenssectoren de afgelopen jaren laten zien. In een nieuw GLB moet het systeem sneller en flexibeler kunnen worden ingezet. Hierin volgden de ministers wel de lijn van Nederland. Estland had eerder gevraagd of de reserve verhoogd zou moeten worden, maar Van Dam schreef in zijn kamerbrief dat de complexiteit van de huidige regels een effectieve inzet van de reserve in de weg staat. Hij pleitte ervoor om die regels eerst te verbeteren. Dat pleidooi hebben de ministers van de andere lidstaten overgenomen.

Tekst: Wim van Gruisen
Beeld: Rijksoverheid

Reacties

Kennispartner artikelen
Jubileum 25 jaar robotmelken
In 1992 introduceerde Lely de melkrobot, een ontwikkeling die de markt enorm heeft veranderd. Het bedrijf viert daarom dit jaar... Lees meer »
Hoe hoog is je kalversterfte?
Met het BAS-rapport van Alfa heb je in één oogopslag je financiële en technische cijfers. Handig om snel en... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland DSV Zaden Boehringer Ingelheim AgroVision LG MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
Hoeveel fosfaatrechten krijg je straks?
Het ziet er naar uit dat per 1 januari 2018 fosfaatrechten worden geïntroduceerd. Heb je al uitgerekend hoeveel fosfaatrechten je...
 
Lees meer »
De mogelijkheden na mais
Op veel percelen snijmais zal het optimale oogstmoment snel aanbreken. Veelal een vroege maisoogst, dus voldoende ruimte voor een geslaagde...
 
Lees meer »
Dynamisch Voeren betaalt zich dubbel en dwars terug
Case de Jong en Barbara van Deuren zijn echte koeienliefhebbers. Samen hebben ze een melkveehouderij in Hoogblokland. Sinds 2011 doen ze...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Kleinere voercoöperaties bundelen krachten

Diervoedercoöperaties De Eendracht, CAV Den Ham, De Samenwerking en ABZ Diervoeding gaan...
 

Verplichte Kringloopwijzer mogelijk ter discussie bij FrieslandCampina

Het hoofdbestuur van FrieslandCampina besluit 3 oktober of de leden opnieuw worden geraadpleegd...
 

37 procent melkveehouders miljonair

De landbouw, en dan met name de melkveehouderij, neemt bijna 20 procent van het aantal werkende...
 

Coating met levende bacteriën voor maïszaad

Vanaf volgend maïsseizoen is er een nieuwe zaadcoating voor maïszaad beschikbaar. De...
 

Minke 64 derde tweehonderdtonner van Nederland

Na eerder Big Boukje 192 en Dora 442 van de families Knoef en Machielsen heeft Minke 64 (Lee x...