Home » Economie » Nieuws » EU-ministers vinden directe betalingen belangrijk, Nederland niet

EU-ministers vinden directe betalingen belangrijk, Nederland niet

Geplaatst op vrijdag 08-09-2017

Directe betalingen zijn een belangrijk instrument om boeren een stabiel inkomen te garanderen. Tot die conclusie kwamen de Europese landbouwministers tijdens de informele landbouwraad in de Estse hoofdstad Tallinn.

Estland is dit halfjaar voorzitter van de ministerraden van de Europese Unie. Van 3 tot 5 september had het een informele landbouwraad georganiseerd, met als thema instrumenten voor risicomanagement in het nieuwe GLB. Een van de voorstellen van Estland was dat directe betalingen een belangrijk instrument zijn om risico’s door prijsschommelingen op te vangen. Daarvoor zouden de betalingen per hectare in de EU gelijk moeten worden getrokken.

In de aanloop naar de landbouwtop toe had staatssecretaris Van Dam in een kamerbrief laten weten tegen voortzetting van de directe betalingen in de huidige vorm te zijn. Zij zorgen er juist voor dat de boeren zelf geen stappen nemen om risico’s te op te vangen en staan daarmee ook ontwikkeling van risicobeheersinstrumenten in de weg. Tijdens de top, zonder Van Dam, maar met minister Kamp, zijn de Europese ministers echter tot de conclusie gekomen dat directe hectaretoeslagen juist een belangrijk instrument zijn om te zorgen dat boeren een stabiel basisinkomen hebben.

Crisisreserve voldoet niet
Desondanks heeft het huidige GLB niet genoeg mogelijkheden om de sector te ondersteunen in tijden van crisis, vonden de ministers. Een nieuw GLB moet boeren instrumenten aanreiken waarmee ze zich kunnen wapenen in crisissen en die de concurrentiekracht van boeren in de vrije markt versterken.

De raad kwam verder tot de conclusie dat de huidige regels voor het inzetten van de crisisreserve niet voldoen. Dat hebben de crisissen in de melkvee- en varkenssectoren de afgelopen jaren laten zien. In een nieuw GLB moet het systeem sneller en flexibeler kunnen worden ingezet. Hierin volgden de ministers wel de lijn van Nederland. Estland had eerder gevraagd of de reserve verhoogd zou moeten worden, maar Van Dam schreef in zijn kamerbrief dat de complexiteit van de huidige regels een effectieve inzet van de reserve in de weg staat. Hij pleitte ervoor om die regels eerst te verbeteren. Dat pleidooi hebben de ministers van de andere lidstaten overgenomen.

Tekst: Wim van Gruisen
Beeld: Rijksoverheid

Reacties

Kennispartner artikelen
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de... Lees meer »
Tussenstand VEM wedstrijd: 990 VEM bij 38,8% ds
Elke winter organiseert maisveredelaar LG de Grote VEM-wedstrijd. Maistelers sturen hun beste kuilanalyses in, zodat er inzicht... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision AgruniekRijnvallei LG Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland Lely Nederland DSV Zaden
Kennispartner artikelen
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van pittig gras...
 
Lees meer »
‘We kunnen de Juno niet meer missen!’
Toen Marcel Meijer uit Holthone (Ov.) in 2012 de Juno 150 aanschafte hadden ze niet gedacht dat ze er zo veel voordeel van zouden beleven....
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
Ervaringen shredlage in 2017
Shredlage mais heeft in 2017 niet geleid tot een significant hogere melkproductie. Wel tot gezondere koeien door een hogere...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...
 

Nabeschouwing Groninger trekkerprotest tegen gaswinning (video)

Afgelopen donderdag zijn Groninger boeren massaal met trekkers naar Den Haag gekomen. Zij...