Home » Economie » Nieuws » DBV: melkpoeder uit interventie nú verkopen

DBV: melkpoeder uit interventie nú verkopen

Geplaatst op maandag 07-08-2017

De Europese Commissie heeft sinds kort de mogelijkheid gecreëerd om met de opbrengst van de verkoop van melkpoeder uit de interventie de kas van het Europese hulpfonds voor arme mensen te spekken. De Duitse boerenorganisatie DBV roept Brussel en de eigen regering dan ook op om dit zo snel mogelijk te doen.

Er ligt momenteel ruim 350.000 ton melkpoeder in Europese interventievoorraden. Karsten Schmal, voorzitter van de melkveehouders binnen de Duitse boerenorganisatie, is blij met de nieuwe toepassingsmogelijkheid. Het verkopen van melkpoeder ten gunste van de hulpbehoevenden vindt hij heel zinvol.

En gezien de huidige (gunstige) marktomstandigheden moeten de voorraden nu zo snel mogelijk worden afgebouwd, met het oog op mogelijke prijsdalen in de toekomst. "Dat zou een belangrijk signaal zijn voor ons als melkveehouders", vindt hij. "Als die voorraden nu niet worden verkocht, wanneer dan wel?"

Termijnmarkt

In de afgelopen maanden is de Europese Commissie er niet in geslaagd om significante hoeveelheden mager melkpoeder vanuit de interventie op de markt te brengen, aldus de DBV. Momenteel kan er op de agrarische termijnmarkt voor de komende 12 maanden een opbrengstprijs van 39 cent per kilo melk worden afgedekt. Die prijs ligt duidelijk hoger dan de gemiddelde prijs over de afgelopen tien jaar. Daarom vindt Schmal dat de voorraden nu moeten worden verkocht, rekening houdend met de producentenprijs.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Wikicommons

Reacties

Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken... Lees meer »
Volgende week doorzaai-weer!
Graspercelen met een wat hollere zode, open plekken en minder dan 80% goede grassen, geeft je nu een oppepper met doorzaaien. Het... Bekijk de foto's »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgruniekRijnvallei Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden AgroVision MSD Animal Health Nederland LG
Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken echter de...
 
Lees meer »
Nu grasland beoordelen op winterschade
Nu de temperatuur weer oploopt na een vorstperiode wordt eventuele winterschade zichtbaar.Engels raaigras is veel gevoeliger voor vorst en...
 
Lees meer »
500ste Vector automatisch voersysteem draait
Onlangs werd het 500ste Vector automatische voersysteem geïnstalleerd op een melkveebedrijf in Québec, Canada. Een bijzondere...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...