Home » Economie » Nieuws » DBV: melkpoeder uit interventie nú verkopen

DBV: melkpoeder uit interventie nú verkopen

Geplaatst op maandag 07-08-2017

De Europese Commissie heeft sinds kort de mogelijkheid gecreëerd om met de opbrengst van de verkoop van melkpoeder uit de interventie de kas van het Europese hulpfonds voor arme mensen te spekken. De Duitse boerenorganisatie DBV roept Brussel en de eigen regering dan ook op om dit zo snel mogelijk te doen.

Er ligt momenteel ruim 350.000 ton melkpoeder in Europese interventievoorraden. Karsten Schmal, voorzitter van de melkveehouders binnen de Duitse boerenorganisatie, is blij met de nieuwe toepassingsmogelijkheid. Het verkopen van melkpoeder ten gunste van de hulpbehoevenden vindt hij heel zinvol.

En gezien de huidige (gunstige) marktomstandigheden moeten de voorraden nu zo snel mogelijk worden afgebouwd, met het oog op mogelijke prijsdalen in de toekomst. "Dat zou een belangrijk signaal zijn voor ons als melkveehouders", vindt hij. "Als die voorraden nu niet worden verkocht, wanneer dan wel?"

Termijnmarkt

In de afgelopen maanden is de Europese Commissie er niet in geslaagd om significante hoeveelheden mager melkpoeder vanuit de interventie op de markt te brengen, aldus de DBV. Momenteel kan er op de agrarische termijnmarkt voor de komende 12 maanden een opbrengstprijs van 39 cent per kilo melk worden afgedekt. Die prijs ligt duidelijk hoger dan de gemiddelde prijs over de afgelopen tien jaar. Daarom vindt Schmal dat de voorraden nu moeten worden verkocht, rekening houdend met de producentenprijs.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Wikicommons

Reacties

Kennispartner artikelen
Nu grasland beoordelen
Nu het groeiseizoen op zijn einde gaat lopen is het verstandig alweer na te denken over het bouwplan 2018. Een belangrijke stap... Bekijk de video »
Strategieën voor het opslaan van voederbieten
Het areaal voederbieten zit in Nederland flink in de lift. Veel veehouders (her)ontdekken de vele voordelen van dit voedergewas,... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland MSD Animal Health Nederland AgroVision LG DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
Nu nog gras-klaver zaaien?
Veel percelen met gras-klaver liggen er fris bij. Ze zijn vaak minder bemest maar profiteren van de stikstof die uit de lucht gebonden is....
 
Lees meer »
Waarom zou ik mezelf en mijn bedrijf analyseren?
Waar liggen precies de kansen en bedreigingen voor jouw onderneming? Wat zijn de sterkten en zwakten van de zaak? Het is goed om die vragen...
 
Lees meer »
Strategieën voor het opslaan van voederbieten
Het areaal voederbieten zit in Nederland flink in de lift. Veel veehouders (her)ontdekken de vele voordelen van dit voedergewas, dat nog...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

'Carola Schouten minister van Landbouw met eigen ministerie'

CU-onderhandelaar Carola Schouten wordt volgens De Telegraaf de nieuwe minister van Landbouw in het...
 

Topkuil van 'oud' grasland

Topkuilfinalist Martin Immink uit het Overijsselse Daarle focust zich helemaal op de grasteelt en...
 

FrieslandCampina waarschuwt voor mogelijke standstill-maatregel in 2018

Het bestuur van FrieslandCampina maakt in een brief zijn leden-melkveehouders bewust van de werking...
 

NZO: Grupstal beperkt dieren bij uitoefenen natuurlijk gedrag

De Nederlandse Zuivelorganisatie is van mening dat het aanbinden van dieren niet past bij de...
 

‘FrieslandCampina moet afnemers informeren over welzijnsvoordelen grupstal’

Zo’n 150 grupstalboeren, leden van FrieslandCampina in Noord-Nederland, zijn donderdag...