Home » Economie » Nieuws » Duitse ‘eigen mest eerst’-beleid stinkt een beetje

Duitse ‘eigen mest eerst’-beleid stinkt een beetje

Geplaatst op vrijdag 14-07-2017

De Duitse deelstaat Nedersaksen handhaaft de aanvullende regels voor het transport van Nederlandse gehygiëniseerde mest. Ook al heeft Nederland volgens de EC het gelijk aan haar kant.

Staatsecretaris Van Dam gaf op 11 juli jl. antwoorden op vragen van Helma Lodders (VVD) over het nieuwe Duitse mestbeleid, ‘eigen mest eerst’: „Op 2 juni jl. is de herziene ‘Düngeverordnung’ in werking getreden. Enige tijd daarvoor is, op 16 mei jl., de herziene ‘Düngegesetz’ in werking getreden. Deze regelgeving maakt deel uit van een pakket aan mestwetgeving waarmee Duitsland invulling geeft aan de Nitraatrichtlijn.”

Nitraatrichtlijn

Volgens de staatsecretaris gaat dus juist niet om een beleid volgens het principe 'eigen mest eerst'. Duitsland wil echter met deze wetgeving de bodem- en waterkwaliteit naar het door de Nitraatrichtlijn vereiste niveau brengen. Dat betekent onder andere ze scherpere eisen stellen aan het gebruik van stikstofhoudende meststoffen in landbouw. „Dit kan ertoe leiden dat de Nederlandse mestexport meer concurrentie krijgt van Duitse mest. De vraag in Duitsland naar meststoffen van goede kwaliteit blijft echter bestaan.”

Geen acties dus

De staatsecretaris spreekt zich er niet over uit of dit een onwenselijke situatie is. En van acties nemen is al heel geen sprake: „De stappen die door Duitsland zijn gezet, liggen in lijn met de uitwerking die de Nitraatrichtlijn van lidstaten vraagt. Er ligt voor Duitsland nog een grote opgave. Ik zie de huidige ontwikkeling als een positieve, omdat het bijdraagt aan een gelijk speelveld binnen de Europese Unie en helpt de emissies vanuit agrarische bronnen naar grond- en oppervlaktewater te reduceren.”

Gehygiëniseerde mest

Met name Nedersaksen werpt extra hindernissen op tegen de import van Nederlandse mest. Dat heeft betrekking op de EU-regelgeving op grensoverschrijdend transport van gehygiëniseerde dierlijke mest. Daarin bestaat verschil van inzicht. Specifiek gaat het over de vraag of gehygiëniseerde dierlijke mest nu valt onder de regels van de Verordening dierlijke bijproducten of onder die van de Afvalstoffenverordening. Volgens Van Dam bevestigt de Europese Commissie hierin het Nederlandse standpunt, maar Nedersaksen wil desondanks haar beleid niet wijzigen. Ondanks de vragen blijft onduidelijk hoe dit verder gaat lopen.

Tekst: Broer de Boer

Reacties

Kennispartner artikelen
Jubileum 25 jaar robotmelken
In 1992 introduceerde Lely de melkrobot, een ontwikkeling die de markt enorm heeft veranderd. Het bedrijf viert daarom dit jaar... Lees meer »
Hoe hoog is je kalversterfte?
Met het BAS-rapport van Alfa heb je in één oogopslag je financiële en technische cijfers. Handig om snel en... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Boehringer Ingelheim MSD Animal Health Nederland LG DSV Zaden Lely Nederland AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
Hoeveel fosfaatrechten krijg je straks?
Het ziet er naar uit dat per 1 januari 2018 fosfaatrechten worden geïntroduceerd. Heb je al uitgerekend hoeveel fosfaatrechten je...
 
Lees meer »
Jubileum 25 jaar robotmelken
In 1992 introduceerde Lely de melkrobot, een ontwikkeling die de markt enorm heeft veranderd. Het bedrijf viert daarom dit jaar 25 jaar...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Kleinere voercoöperaties bundelen krachten

Diervoedercoöperaties De Eendracht, CAV Den Ham, De Samenwerking en ABZ Diervoeding gaan...
 

Verplichte Kringloopwijzer mogelijk ter discussie bij FrieslandCampina

Het hoofdbestuur van FrieslandCampina besluit 3 oktober of de leden opnieuw worden geraadpleegd...
 

37 procent melkveehouders miljonair

De landbouw, en dan met name de melkveehouderij, neemt bijna 20 procent van het aantal werkende...
 

Coating met levende bacteriën voor maïszaad

Vanaf volgend maïsseizoen is er een nieuwe zaadcoating voor maïszaad beschikbaar. De...
 

Minke 64 derde tweehonderdtonner van Nederland

Na eerder Big Boukje 192 en Dora 442 van de families Knoef en Machielsen heeft Minke 64 (Lee x...