Home » Economie » Nieuws » Duitse ‘eigen mest eerst’-beleid stinkt een beetje

Duitse ‘eigen mest eerst’-beleid stinkt een beetje

Geplaatst op vrijdag 14-07-2017

De Duitse deelstaat Nedersaksen handhaaft de aanvullende regels voor het transport van Nederlandse gehygiëniseerde mest. Ook al heeft Nederland volgens de EC het gelijk aan haar kant.

Staatsecretaris Van Dam gaf op 11 juli jl. antwoorden op vragen van Helma Lodders (VVD) over het nieuwe Duitse mestbeleid, ‘eigen mest eerst’: „Op 2 juni jl. is de herziene ‘Düngeverordnung’ in werking getreden. Enige tijd daarvoor is, op 16 mei jl., de herziene ‘Düngegesetz’ in werking getreden. Deze regelgeving maakt deel uit van een pakket aan mestwetgeving waarmee Duitsland invulling geeft aan de Nitraatrichtlijn.”

Nitraatrichtlijn

Volgens de staatsecretaris gaat dus juist niet om een beleid volgens het principe 'eigen mest eerst'. Duitsland wil echter met deze wetgeving de bodem- en waterkwaliteit naar het door de Nitraatrichtlijn vereiste niveau brengen. Dat betekent onder andere ze scherpere eisen stellen aan het gebruik van stikstofhoudende meststoffen in landbouw. „Dit kan ertoe leiden dat de Nederlandse mestexport meer concurrentie krijgt van Duitse mest. De vraag in Duitsland naar meststoffen van goede kwaliteit blijft echter bestaan.”

Geen acties dus

De staatsecretaris spreekt zich er niet over uit of dit een onwenselijke situatie is. En van acties nemen is al heel geen sprake: „De stappen die door Duitsland zijn gezet, liggen in lijn met de uitwerking die de Nitraatrichtlijn van lidstaten vraagt. Er ligt voor Duitsland nog een grote opgave. Ik zie de huidige ontwikkeling als een positieve, omdat het bijdraagt aan een gelijk speelveld binnen de Europese Unie en helpt de emissies vanuit agrarische bronnen naar grond- en oppervlaktewater te reduceren.”

Gehygiëniseerde mest

Met name Nedersaksen werpt extra hindernissen op tegen de import van Nederlandse mest. Dat heeft betrekking op de EU-regelgeving op grensoverschrijdend transport van gehygiëniseerde dierlijke mest. Daarin bestaat verschil van inzicht. Specifiek gaat het over de vraag of gehygiëniseerde dierlijke mest nu valt onder de regels van de Verordening dierlijke bijproducten of onder die van de Afvalstoffenverordening. Volgens Van Dam bevestigt de Europese Commissie hierin het Nederlandse standpunt, maar Nedersaksen wil desondanks haar beleid niet wijzigen. Ondanks de vragen blijft onduidelijk hoe dit verder gaat lopen.

Tekst: Broer de Boer

Reacties

Kennispartner artikelen
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn... Lees meer »
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision MSD Animal Health Nederland AgruniekRijnvallei DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs LG Lely Nederland Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn strategie is dan...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...
 

Fotoserie: Roundhouse voor droge koeien en kalveren

De familie Van der Gun uit Oldeberkoop (FR) bouwde afgelopen jaar een nieuwe huisvesting voor de...
 

Keurentjes betreurt slechte communicatie over standpunt grupstal

FrieslandCampina-voorzitter Frans Keurentjes zegt de impact van het voorstel om de nieuwbouw of...