Home » Economie » Nieuws » Duitse ‘eigen mest eerst’-beleid stinkt een beetje

Duitse ‘eigen mest eerst’-beleid stinkt een beetje

Geplaatst op vrijdag 14-07-2017

De Duitse deelstaat Nedersaksen handhaaft de aanvullende regels voor het transport van Nederlandse gehygiëniseerde mest. Ook al heeft Nederland volgens de EC het gelijk aan haar kant.

Staatsecretaris Van Dam gaf op 11 juli jl. antwoorden op vragen van Helma Lodders (VVD) over het nieuwe Duitse mestbeleid, ‘eigen mest eerst’: „Op 2 juni jl. is de herziene ‘Düngeverordnung’ in werking getreden. Enige tijd daarvoor is, op 16 mei jl., de herziene ‘Düngegesetz’ in werking getreden. Deze regelgeving maakt deel uit van een pakket aan mestwetgeving waarmee Duitsland invulling geeft aan de Nitraatrichtlijn.”

Nitraatrichtlijn

Volgens de staatsecretaris gaat dus juist niet om een beleid volgens het principe 'eigen mest eerst'. Duitsland wil echter met deze wetgeving de bodem- en waterkwaliteit naar het door de Nitraatrichtlijn vereiste niveau brengen. Dat betekent onder andere ze scherpere eisen stellen aan het gebruik van stikstofhoudende meststoffen in landbouw. „Dit kan ertoe leiden dat de Nederlandse mestexport meer concurrentie krijgt van Duitse mest. De vraag in Duitsland naar meststoffen van goede kwaliteit blijft echter bestaan.”

Geen acties dus

De staatsecretaris spreekt zich er niet over uit of dit een onwenselijke situatie is. En van acties nemen is al heel geen sprake: „De stappen die door Duitsland zijn gezet, liggen in lijn met de uitwerking die de Nitraatrichtlijn van lidstaten vraagt. Er ligt voor Duitsland nog een grote opgave. Ik zie de huidige ontwikkeling als een positieve, omdat het bijdraagt aan een gelijk speelveld binnen de Europese Unie en helpt de emissies vanuit agrarische bronnen naar grond- en oppervlaktewater te reduceren.”

Gehygiëniseerde mest

Met name Nedersaksen werpt extra hindernissen op tegen de import van Nederlandse mest. Dat heeft betrekking op de EU-regelgeving op grensoverschrijdend transport van gehygiëniseerde dierlijke mest. Daarin bestaat verschil van inzicht. Specifiek gaat het over de vraag of gehygiëniseerde dierlijke mest nu valt onder de regels van de Verordening dierlijke bijproducten of onder die van de Afvalstoffenverordening. Volgens Van Dam bevestigt de Europese Commissie hierin het Nederlandse standpunt, maar Nedersaksen wil desondanks haar beleid niet wijzigen. Ondanks de vragen blijft onduidelijk hoe dit verder gaat lopen.

Tekst: Broer de Boer

Reacties

Kennispartner artikelen
Veel belangstelling voor teelt winterveldbonen
In het najaar van 2015 bracht veredelingsbedrijf LG de winterveldboon naar Nederland. Dit eiwitgewas wordt in het najaar gezaaid... Lees meer »
Mais beregenen: vocht is nu cruciaal!
Hoewel stevige buien de voorbije week met name in het Noorden en Oosten wat verlichting brachten is er nog altijd sprake van een... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim MSD Animal Health Nederland Lely Nederland LG
Kennispartner artikelen
Ruwvoerbalans in evenwicht?
Het is al weken volop zomer in Nederland. Warm, zonnig en droog weer brengt iedereen in vakantiestemming. Het zomerse weer brengt wel een...
 
Lees meer »
Soortenrijke groenbemestermengsels verbeteren de nutriëntenbenutting
Om meer van een akker te halen binnen de begrenzing van de mest- en gebruiksnormen is een goede benutting van voedingsstoffen in de bodem...
 
Lees meer »
Voorkom een vliegenplaag in 3 stappen
Vliegen vermeerderen zich momenteel vliegensvlug door de gunstige weersomstandigheden. Twee vliegen kunnen binnen één maand...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

‘Overheid borduurt voort op denklijn dat kunstmest beter is’

Begin deze maand presenteerde staatssecretaris Van Dam enkele maatregelen met betrekking tot het...
 

‘Impasse rond protestboer vraagt om herbezinning en snel ingrijpen’

Voorzitter Harm Wiegersma van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond roept FrieslandCampina op zich...
 

FC haalt melk weigeraar op en doneert melkgeld aan goed doel

FrieslandCampina haalt weer de melk op bij Henk Gommer uit Zevenhuizen, die weigert de...
 

Oud-minister Gerrit Braks (84) overleden

Oud-minister en oud-Senaatsvoorzitter Gerrit Braks is overleden. Zijn familie meldt zijn overlijden...
 

Generieke korting 8,3 procent, nieuwe bedrijven zijn knelgeval

De overheid zal een generieke korting van 8,3 procent toepassen bij de uitgifte van fosfaatrechten....