Home » Economie » Nieuws » Duitse ‘eigen mest eerst’-beleid stinkt een beetje

Duitse ‘eigen mest eerst’-beleid stinkt een beetje

Geplaatst op vrijdag 14-07-2017

De Duitse deelstaat Nedersaksen handhaaft de aanvullende regels voor het transport van Nederlandse gehygiëniseerde mest. Ook al heeft Nederland volgens de EC het gelijk aan haar kant.

Staatsecretaris Van Dam gaf op 11 juli jl. antwoorden op vragen van Helma Lodders (VVD) over het nieuwe Duitse mestbeleid, ‘eigen mest eerst’: „Op 2 juni jl. is de herziene ‘Düngeverordnung’ in werking getreden. Enige tijd daarvoor is, op 16 mei jl., de herziene ‘Düngegesetz’ in werking getreden. Deze regelgeving maakt deel uit van een pakket aan mestwetgeving waarmee Duitsland invulling geeft aan de Nitraatrichtlijn.”

Nitraatrichtlijn

Volgens de staatsecretaris gaat dus juist niet om een beleid volgens het principe 'eigen mest eerst'. Duitsland wil echter met deze wetgeving de bodem- en waterkwaliteit naar het door de Nitraatrichtlijn vereiste niveau brengen. Dat betekent onder andere ze scherpere eisen stellen aan het gebruik van stikstofhoudende meststoffen in landbouw. „Dit kan ertoe leiden dat de Nederlandse mestexport meer concurrentie krijgt van Duitse mest. De vraag in Duitsland naar meststoffen van goede kwaliteit blijft echter bestaan.”

Geen acties dus

De staatsecretaris spreekt zich er niet over uit of dit een onwenselijke situatie is. En van acties nemen is al heel geen sprake: „De stappen die door Duitsland zijn gezet, liggen in lijn met de uitwerking die de Nitraatrichtlijn van lidstaten vraagt. Er ligt voor Duitsland nog een grote opgave. Ik zie de huidige ontwikkeling als een positieve, omdat het bijdraagt aan een gelijk speelveld binnen de Europese Unie en helpt de emissies vanuit agrarische bronnen naar grond- en oppervlaktewater te reduceren.”

Gehygiëniseerde mest

Met name Nedersaksen werpt extra hindernissen op tegen de import van Nederlandse mest. Dat heeft betrekking op de EU-regelgeving op grensoverschrijdend transport van gehygiëniseerde dierlijke mest. Daarin bestaat verschil van inzicht. Specifiek gaat het over de vraag of gehygiëniseerde dierlijke mest nu valt onder de regels van de Verordening dierlijke bijproducten of onder die van de Afvalstoffenverordening. Volgens Van Dam bevestigt de Europese Commissie hierin het Nederlandse standpunt, maar Nedersaksen wil desondanks haar beleid niet wijzigen. Ondanks de vragen blijft onduidelijk hoe dit verder gaat lopen.

Tekst: Broer de Boer

Reacties

Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken... Lees meer »
Volgende week doorzaai-weer!
Graspercelen met een wat hollere zode, open plekken en minder dan 80% goede grassen, geeft je nu een oppepper met doorzaaien. Het... Bekijk de foto's »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei AgroVision LG MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken echter de...
 
Lees meer »
Nu grasland beoordelen op winterschade
Nu de temperatuur weer oploopt na een vorstperiode wordt eventuele winterschade zichtbaar.Engels raaigras is veel gevoeliger voor vorst en...
 
Lees meer »
500ste Vector automatisch voersysteem draait
Onlangs werd het 500ste Vector automatische voersysteem geïnstalleerd op een melkveebedrijf in Québec, Canada. Een bijzondere...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...