Home » Economie » Nieuws » NMV reageert gelaten op generieke korting

NMV reageert gelaten op generieke korting

Geplaatst op donderdag 13-07-2017

Voorzitter Harm Wiegersma van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond reageert gelaten op de aangekondigde generieke korting van 8,3 procent op fosfaatrechten. "We hadden het graag lager gezien, maar het ministerie wil het zo en de Kamer heeft gesproken. We zullen kritisch de vinger aan de pols houden – meer kunnen we niet doen."

Volgens de NMV-voorman wordt de generieke korting voor veel veehouders een hard gelag. "Hier wordt niemand gelukkig van. Nu hebben we dit jaar nog een relatief goede melkprijs, maar als die volgend jaar tegenvalt, tikt het dubbel hard door."

Kritsch volgen

Het enige wat de NMV nu kan doen, is de zaak kritisch volgen, zegt Wiegersma. "Er wordt nu gewerkt met berekende cijfers op basis van aannames, en er is een veiligheidsmarge ingebouwd. We zullen er goed naar kijken hoe dat in de praktijk uitpakt."

Tijdelijk instrument

De NMV is nooit voorstander van fosfaatrechten geweest, omdat de vakbond dat niet beschouwt als een duurzame ontwikkeling. Omdat de excretiewaarden jaarlijks veranderen, is het lastig om te sturen op fosfaatproductie. Dit is één van de redenen waarom het fosfaatrechtenstelsel en het fosfaatproductieplafond geen goede instrumenten zijn, aldus de NMV. De bond zal er daarom voor blijven strijden dat de fosfaatrechten slechts worden ingezet als tijdelijk instrument, dat in de toekomst moet worden vervangen door een degelijk integraal beleid.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Susan Rexwinkel

Reacties

Kennispartner artikelen
Jubileum 25 jaar robotmelken
In 1992 introduceerde Lely de melkrobot, een ontwikkeling die de markt enorm heeft veranderd. Het bedrijf viert daarom dit jaar... Lees meer »
Hoe hoog is je kalversterfte?
Met het BAS-rapport van Alfa heb je in één oogopslag je financiële en technische cijfers. Handig om snel en... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden Lely Nederland AgroVision LG MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
Hoeveel fosfaatrechten krijg je straks?
Het ziet er naar uit dat per 1 januari 2018 fosfaatrechten worden geïntroduceerd. Heb je al uitgerekend hoeveel fosfaatrechten je...
 
Lees meer »
Jubileum 25 jaar robotmelken
In 1992 introduceerde Lely de melkrobot, een ontwikkeling die de markt enorm heeft veranderd. Het bedrijf viert daarom dit jaar 25 jaar...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Kleinere voercoöperaties bundelen krachten

Diervoedercoöperaties De Eendracht, CAV Den Ham, De Samenwerking en ABZ Diervoeding gaan...
 

Verplichte Kringloopwijzer mogelijk ter discussie bij FrieslandCampina

Het hoofdbestuur van FrieslandCampina besluit 3 oktober of de leden opnieuw worden geraadpleegd...
 

37 procent melkveehouders miljonair

De landbouw, en dan met name de melkveehouderij, neemt bijna 20 procent van het aantal werkende...
 

Coating met levende bacteriën voor maïszaad

Vanaf volgend maïsseizoen is er een nieuwe zaadcoating voor maïszaad beschikbaar. De...
 

Minke 64 derde tweehonderdtonner van Nederland

Na eerder Big Boukje 192 en Dora 442 van de families Knoef en Machielsen heeft Minke 64 (Lee x...