Home » Economie » Nieuws » NMV reageert gelaten op generieke korting

NMV reageert gelaten op generieke korting

Geplaatst op donderdag 13-07-2017

Voorzitter Harm Wiegersma van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond reageert gelaten op de aangekondigde generieke korting van 8,3 procent op fosfaatrechten. "We hadden het graag lager gezien, maar het ministerie wil het zo en de Kamer heeft gesproken. We zullen kritisch de vinger aan de pols houden – meer kunnen we niet doen."

Volgens de NMV-voorman wordt de generieke korting voor veel veehouders een hard gelag. "Hier wordt niemand gelukkig van. Nu hebben we dit jaar nog een relatief goede melkprijs, maar als die volgend jaar tegenvalt, tikt het dubbel hard door."

Kritsch volgen

Het enige wat de NMV nu kan doen, is de zaak kritisch volgen, zegt Wiegersma. "Er wordt nu gewerkt met berekende cijfers op basis van aannames, en er is een veiligheidsmarge ingebouwd. We zullen er goed naar kijken hoe dat in de praktijk uitpakt."

Tijdelijk instrument

De NMV is nooit voorstander van fosfaatrechten geweest, omdat de vakbond dat niet beschouwt als een duurzame ontwikkeling. Omdat de excretiewaarden jaarlijks veranderen, is het lastig om te sturen op fosfaatproductie. Dit is één van de redenen waarom het fosfaatrechtenstelsel en het fosfaatproductieplafond geen goede instrumenten zijn, aldus de NMV. De bond zal er daarom voor blijven strijden dat de fosfaatrechten slechts worden ingezet als tijdelijk instrument, dat in de toekomst moet worden vervangen door een degelijk integraal beleid.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Susan Rexwinkel

Reacties

Kennispartner artikelen
Voederbieten maken het waar in 2017
De comeback van voederbieten in ons land is je waarschijnlijk niet ontgaan. Van 280 ha in 2014 vervijfvoudigde het areaal naar... Lees meer »
Winterveldbonen: de nieuwe eiwitteelt
De TUNDRA winterveldboon is de nieuwe eiwitteelt in Nederland. Dit overwinterende gewas maakt met hectareopbrengsten van 5,5 tot... Bekijk de video »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei LG Lely Nederland Boehringer Ingelheim DSV Zaden AgroVision
Kennispartner artikelen
'Slimme data helpt ziektes voorkomen’
In het najaar van 2016 is het gezondheidsrapport in het managementsysteem T4C (Time for Cows) van Lely geïntroduceerd. Het...
 
Lees meer »
Subsidiepot gaat weer open voor jonge landbouwers
Ben je nog geen 41 jaar en heb je investeringsplannen voor je landbouwbedrijf, dan kan deze subsidie interessant voor je zijn. Net als...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...
 

RVO wijst verzoek KI Samen af

De RVO wijst het verzoek van KI Samen om handhavend op te treden tegen CRV af en weigert de...
 

Jumbo: vanaf 2020 alleen nog maar zuivel van weidemelk en Europees voer

Jumbo wil vanaf 2022 alleen nog maar duurzaam geproduceerde zuivelproducten in de schappen. De...
 

Schouten: Fraude brengt derogatie niet in gevaar, wel strengere eisen

De berichten over grootscheepse fraude in Oost-Brabant en Noord-Limburg brengen de derogatie niet...
 

Leden LTO werken visie uit, grondgebondenheid blijft discussiepunt

Vandaag presenteerden 24 leden van LTO Nederland een uitgewerkte sectorvisie. Deze toekomstvisie...