Home » Economie » Nieuws » Duidelijkheid over Kringloopwijzer laat op zich wachten

Duidelijkheid over Kringloopwijzer laat op zich wachten

Geplaatst op donderdag 13-07-2017

Hoewel de Tweede Kamer een amendement van het CDA en de ChristenUnie heeft aangenomen die veehouders de mogelijkheid geeft met positieve resultaten van de Kringloopwijzer de fosfaatkorting te beperken, laat duidelijkheid hierover op zicht wachten.

Dat blijkt uit de reacties op de Kamerbrief over de fosfaatrechten korting, die gisteren werd verstuurd. Volgens Harm Wiegersma van de NMV zal de nieuw aan te stellen bewindspersoon dit onderwerp oppakken. ‘Van Dam wilde het dossier afronden en op vakantie.’ De staatssecretaris wijst er in de Kamerbrief op dat de fosfaatrechten niet worden ingevoerd, als de derogatie niet wordt verleend en verlengd. Ook daarover is ook nog steeds geen zekerheid. Wiegersma hoopt dat de opvolger van Van Dam het dossier een positieve wending geeft.

Staatssteun alarmbellen

CDA Tweede Kamerlid Jaco Geurts wil allereerst zeggen dat de boeren en boerinnen een prestatie van megaformaat hebben geleverd. Geurts: ‘De meeste melkveehouders zien in en willen dat er actie ondernomen wordt om de derogatie te behouden. Dat moet de huidige (en straks een volgend) bewindspersoon gaan regelen.’ De brief van staatssecretaris van Dam roept bij hem echter ook weer vragen op. Over de inwerkingtreding van het stelsel en dat er blijkbaar gesprekken lopen met de Europese Commissie over staatssteun. Geurts: ‘Dan gaan bij mij gelijk alle alarmbellen weer af. ’

Tekst: Erik Colenbrander

Reacties

Kennispartner artikelen
Volgende week doorzaai-weer!
Graspercelen met een wat hollere zode, open plekken en minder dan 80% goede grassen, geeft je nu een oppepper met doorzaaien. Het... Bekijk de foto's »
Topmelker: “Goed ruwvoer is de basis”
Zijn enorme gedrevenheid in de fokkerij heeft Jan Nieuwenhuizen, melkveehouder in Nieuwkoop, al vele successen opgeleverd. Deze... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei DSV Zaden AgroVision MSD Animal Health Nederland LG Lely Nederland
Kennispartner artikelen
Nu grasland beoordelen op winterschade
Nu de temperatuur weer oploopt na een vorstperiode wordt eventuele winterschade zichtbaar.Engels raaigras is veel gevoeliger voor vorst en...
 
Lees meer »
Volgende week doorzaai-weer!
Graspercelen met een wat hollere zode, open plekken en minder dan 80% goede grassen, geeft je nu een oppepper met doorzaaien. Het nieuwe...
 
Bekijk de foto's »
500ste Vector automatisch voersysteem draait
Onlangs werd het 500ste Vector automatische voersysteem geïnstalleerd op een melkveebedrijf in Québec, Canada. Een bijzondere...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...
 

Voorzitter levensduursymposium aan het woord en impressie sprekers

Met ruim 400 bezoekers was er veel belangstelling voor het ‘Symposium Fokken voor...