Home » Economie » Nieuws » Duidelijkheid over Kringloopwijzer laat op zich wachten

Duidelijkheid over Kringloopwijzer laat op zich wachten

Geplaatst op donderdag 13-07-2017

Hoewel de Tweede Kamer een amendement van het CDA en de ChristenUnie heeft aangenomen die veehouders de mogelijkheid geeft met positieve resultaten van de Kringloopwijzer de fosfaatkorting te beperken, laat duidelijkheid hierover op zicht wachten.

Dat blijkt uit de reacties op de Kamerbrief over de fosfaatrechten korting, die gisteren werd verstuurd. Volgens Harm Wiegersma van de NMV zal de nieuw aan te stellen bewindspersoon dit onderwerp oppakken. ‘Van Dam wilde het dossier afronden en op vakantie.’ De staatssecretaris wijst er in de Kamerbrief op dat de fosfaatrechten niet worden ingevoerd, als de derogatie niet wordt verleend en verlengd. Ook daarover is ook nog steeds geen zekerheid. Wiegersma hoopt dat de opvolger van Van Dam het dossier een positieve wending geeft.

Staatssteun alarmbellen

CDA Tweede Kamerlid Jaco Geurts wil allereerst zeggen dat de boeren en boerinnen een prestatie van megaformaat hebben geleverd. Geurts: ‘De meeste melkveehouders zien in en willen dat er actie ondernomen wordt om de derogatie te behouden. Dat moet de huidige (en straks een volgend) bewindspersoon gaan regelen.’ De brief van staatssecretaris van Dam roept bij hem echter ook weer vragen op. Over de inwerkingtreding van het stelsel en dat er blijkbaar gesprekken lopen met de Europese Commissie over staatssteun. Geurts: ‘Dan gaan bij mij gelijk alle alarmbellen weer af. ’

Tekst: Erik Colenbrander

Reacties

Kennispartner artikelen
Jubileum 25 jaar robotmelken
In 1992 introduceerde Lely de melkrobot, een ontwikkeling die de markt enorm heeft veranderd. Het bedrijf viert daarom dit jaar... Lees meer »
Hoe hoog is je kalversterfte?
Met het BAS-rapport van Alfa heb je in één oogopslag je financiële en technische cijfers. Handig om snel en... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs AgroVision MSD Animal Health Nederland Boehringer Ingelheim LG DSV Zaden
Kennispartner artikelen
Hoeveel fosfaatrechten krijg je straks?
Het ziet er naar uit dat per 1 januari 2018 fosfaatrechten worden geïntroduceerd. Heb je al uitgerekend hoeveel fosfaatrechten je...
 
Lees meer »
Jubileum 25 jaar robotmelken
In 1992 introduceerde Lely de melkrobot, een ontwikkeling die de markt enorm heeft veranderd. Het bedrijf viert daarom dit jaar 25 jaar...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Kleinere voercoöperaties bundelen krachten

Diervoedercoöperaties De Eendracht, CAV Den Ham, De Samenwerking en ABZ Diervoeding gaan...
 

Verplichte Kringloopwijzer mogelijk ter discussie bij FrieslandCampina

Het hoofdbestuur van FrieslandCampina besluit 3 oktober of de leden opnieuw worden geraadpleegd...
 

37 procent melkveehouders miljonair

De landbouw, en dan met name de melkveehouderij, neemt bijna 20 procent van het aantal werkende...
 

Coating met levende bacteriën voor maïszaad

Vanaf volgend maïsseizoen is er een nieuwe zaadcoating voor maïszaad beschikbaar. De...
 

Minke 64 derde tweehonderdtonner van Nederland

Na eerder Big Boukje 192 en Dora 442 van de families Knoef en Machielsen heeft Minke 64 (Lee x...