Home » Economie » Nieuws » Duidelijkheid over Kringloopwijzer laat op zich wachten

Duidelijkheid over Kringloopwijzer laat op zich wachten

Geplaatst op donderdag 13-07-2017

Hoewel de Tweede Kamer een amendement van het CDA en de ChristenUnie heeft aangenomen die veehouders de mogelijkheid geeft met positieve resultaten van de Kringloopwijzer de fosfaatkorting te beperken, laat duidelijkheid hierover op zicht wachten.

Dat blijkt uit de reacties op de Kamerbrief over de fosfaatrechten korting, die gisteren werd verstuurd. Volgens Harm Wiegersma van de NMV zal de nieuw aan te stellen bewindspersoon dit onderwerp oppakken. ‘Van Dam wilde het dossier afronden en op vakantie.’ De staatssecretaris wijst er in de Kamerbrief op dat de fosfaatrechten niet worden ingevoerd, als de derogatie niet wordt verleend en verlengd. Ook daarover is ook nog steeds geen zekerheid. Wiegersma hoopt dat de opvolger van Van Dam het dossier een positieve wending geeft.

Staatssteun alarmbellen

CDA Tweede Kamerlid Jaco Geurts wil allereerst zeggen dat de boeren en boerinnen een prestatie van megaformaat hebben geleverd. Geurts: ‘De meeste melkveehouders zien in en willen dat er actie ondernomen wordt om de derogatie te behouden. Dat moet de huidige (en straks een volgend) bewindspersoon gaan regelen.’ De brief van staatssecretaris van Dam roept bij hem echter ook weer vragen op. Over de inwerkingtreding van het stelsel en dat er blijkbaar gesprekken lopen met de Europese Commissie over staatssteun. Geurts: ‘Dan gaan bij mij gelijk alle alarmbellen weer af. ’

Tekst: Erik Colenbrander

Reacties

Kennispartner artikelen
Voederbieten maken het waar in 2017
De comeback van voederbieten in ons land is je waarschijnlijk niet ontgaan. Van 280 ha in 2014 vervijfvoudigde het areaal naar... Lees meer »
Winterveldbonen: de nieuwe eiwitteelt
De TUNDRA winterveldboon is de nieuwe eiwitteelt in Nederland. Dit overwinterende gewas maakt met hectareopbrengsten van 5,5 tot... Bekijk de video »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland LG MSD Animal Health Nederland AgruniekRijnvallei Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
'Slimme data helpt ziektes voorkomen’
In het najaar van 2016 is het gezondheidsrapport in het managementsysteem T4C (Time for Cows) van Lely geïntroduceerd. Het...
 
Lees meer »
Subsidiepot gaat weer open voor jonge landbouwers
Ben je nog geen 41 jaar en heb je investeringsplannen voor je landbouwbedrijf, dan kan deze subsidie interessant voor je zijn. Net als...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...
 

RVO wijst verzoek KI Samen af

De RVO wijst het verzoek van KI Samen om handhavend op te treden tegen CRV af en weigert de...
 

Jumbo: vanaf 2020 alleen nog maar zuivel van weidemelk en Europees voer

Jumbo wil vanaf 2022 alleen nog maar duurzaam geproduceerde zuivelproducten in de schappen. De...
 

Schouten: Fraude brengt derogatie niet in gevaar, wel strengere eisen

De berichten over grootscheepse fraude in Oost-Brabant en Noord-Limburg brengen de derogatie niet...
 

Leden LTO werken visie uit, grondgebondenheid blijft discussiepunt

Vandaag presenteerden 24 leden van LTO Nederland een uitgewerkte sectorvisie. Deze toekomstvisie...