Home » Economie » Nieuws » Brabant scherpt emissie-eisen vanaf 2022 aan

Brabant scherpt emissie-eisen vanaf 2022 aan

Geplaatst op woensdag 14-06-2017

Brabantse rundvee-, varkens- en (pluim)veehouders moeten al vanaf 1 januari 2022 aan de strengere emissie-eisen voldoen in plaats van 1 januari 2028.

Dat staat in het definitieve voorstel van de provincie Noord-Brabant dat woensdag 14 juni 2017 is gepresenteerd. De provincie was eerst van plan om de nieuwe eisen al op 1 januari 2020 in te laten gaan, maar komt daar dus nu op terug. De provincie heeft een heel pakket aan maatregelen gepresenteerd die (versneld) moeten leiden tot een 'zorgvuldige' Brabantse veehouderij. 

Veehouders met verouderde stallen moeten er versneld voor zorgen dat deze worden gemoderniseerd. Bedrijven die nu al voldoen aan het Besluit emissiearme huisvesting moeten uiterlijk op 1 januari 2022 (was: 2028) voldoen aan de Verordening natuurbescherming. Uiterlijk op 1 januari 2020 moeten ze daarvoor een ontvankelijke en vergunbare aanvraag hebben ingediend.

Uitstoot beperken

Stallen die nu nog niet aan het landelijke Besluit emissiearme huisvesting voldoen, moeten uiterlijk 1-1-2020 zijn aangepast. Deze stallen moeten dan ook voldoen aan de strengere normen van de Verordening natuurbescherming.

De maatregelen zijn volgens de provincie Noord-Brabant nodig om de uitstoot van ammoniak, stank en fijnstof te beperken. Ammoniak is een bedreiging voor de natuur, fijnstof is gevaarlijk voor de gezondheid. Volgens onderzoek leidt deze aanscherping onder meer tot minder stikstof die vanuit de veehouderijen in de Natura 2000-gebieden terecht komt.

Stoppende veehouders

De verwachting is dat de nieuwe eisen voor honderden Brabantse veehouders reden zijn om hun bedrijf te stoppen. Bovendien bestaat de vrees dat boeren Brabant verlaten om zich elders te vestigen, bijvoorbeeld in Limburg. In totaal zullen een paar duizend veehouderijen verdwijnen uit Brabant. De provincie wil stoppende veehouders helpen bij de sloop en herontwikkeling van hun boerderij.

Nieuw investeringsfonds

Veehouders die besluiten om door te gaan en hun bedrijf moderniseren kunnen geld lenen uit een nieuw investeringsfonds. De provincie denkt dat er 30 miljoen euro nodig is en wil er naar eigen zeggen zelf substantieel aan bijdragen als andere partijen dit ook doen. Provinciale Staten in Noord-Brabant beslissen op 7 juli over de voorstellen.

De emissie-eisen voor nieuwe stallen worden stapsgewijs strenger. Bovendien wordt de reikwijdte van deze emissievoorschriften uitgebreid tot rundvee en geiten. Deze aanpassing wordt direct van kracht.

Nieuw mestbeleid

De provincie wil meer capaciteit voor mestbewerking, maar wil geen aanzuigende werking voor mest uit andere delen van Nederland. Het nieuwe plafond wordt: 100 procent van het Brabantse mestoverschot.

Lees op de website van de provincie Noord-Brabant meer over de plannen van de provincie.

Tekst: Tom Schotman
Beeld: Ingrid Sweers

Reacties

Kennispartner artikelen
Ruwvoergewassen beregenen?
De aanhoudende droogte tekent zich af in de ruwvoergewassen. Veel telers vragen zich af of het nodig is om te starten met... Lees meer »
Herkent u de vijf kenmerken van een ontsteking?
Een koe met pijn of een ontsteking is minder actief en minder productief, dat is algemeen bekend. Maar kent u ook alle vijf... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs AgroVision Boehringer Ingelheim DSV Zaden LG
Kennispartner artikelen
Nu maaien voor structuurgras
Het huidige warme weer met veel zon is ideaal om gras met extra structuur te oogsten. ’s Zomers bevat het gras meer lignine door de...
 
Lees meer »
Let op inzaaidatum vanggewas voor EA-verplichting
Heb je volgteelten in de Gecombineerde Opgave opgegeven om te voldoen aan de invulling van Ecologisch Aandachtsgebied (EA)? Houd dan de...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Provinciale competitie nieuw element binnen Topkuil 2017

Topkuil start voor het zesde jaar op rij. Vanaf nu kunnen melkveehouders hun voorjaarskuil weer...
 

Fotoserie: Kijkje achter de schermen bij Eurofins

Vrijwel elke veehouder laat zijn gras- en/of maïskuilen analyseren. Maar wat er achter de...
 

Beatrix 70 maakt eerder 10.000 kilo vet en eiwit dan 100.000 kilo melk

Beatrix 70 van de familie Spruit uit Zegveld (UT), de Russel-dochter van de via de Beste...
 

John de Vries neemt toch weer deel aan de NRM

Waar de algemeen kampioene van de NRM 2014, Bons-Holsteins Koba 191, haar titel niet kan...
 

Fosfaatrechten fiscaal gelijkgesteld aan melkquotum

Voor melkveehouders is er meer duidelijkheid over de fiscale gevolgen van de fosfaatrechten. Zo is...