Home » Economie » Nieuws » Brabant scherpt emissie-eisen vanaf 2022 aan

Brabant scherpt emissie-eisen vanaf 2022 aan

Geplaatst op woensdag 14-06-2017

Brabantse rundvee-, varkens- en (pluim)veehouders moeten al vanaf 1 januari 2022 aan de strengere emissie-eisen voldoen in plaats van 1 januari 2028.

Dat staat in het definitieve voorstel van de provincie Noord-Brabant dat woensdag 14 juni 2017 is gepresenteerd. De provincie was eerst van plan om de nieuwe eisen al op 1 januari 2020 in te laten gaan, maar komt daar dus nu op terug. De provincie heeft een heel pakket aan maatregelen gepresenteerd die (versneld) moeten leiden tot een 'zorgvuldige' Brabantse veehouderij. 

Veehouders met verouderde stallen moeten er versneld voor zorgen dat deze worden gemoderniseerd. Bedrijven die nu al voldoen aan het Besluit emissiearme huisvesting moeten uiterlijk op 1 januari 2022 (was: 2028) voldoen aan de Verordening natuurbescherming. Uiterlijk op 1 januari 2020 moeten ze daarvoor een ontvankelijke en vergunbare aanvraag hebben ingediend.

Uitstoot beperken

Stallen die nu nog niet aan het landelijke Besluit emissiearme huisvesting voldoen, moeten uiterlijk 1-1-2020 zijn aangepast. Deze stallen moeten dan ook voldoen aan de strengere normen van de Verordening natuurbescherming.

De maatregelen zijn volgens de provincie Noord-Brabant nodig om de uitstoot van ammoniak, stank en fijnstof te beperken. Ammoniak is een bedreiging voor de natuur, fijnstof is gevaarlijk voor de gezondheid. Volgens onderzoek leidt deze aanscherping onder meer tot minder stikstof die vanuit de veehouderijen in de Natura 2000-gebieden terecht komt.

Stoppende veehouders

De verwachting is dat de nieuwe eisen voor honderden Brabantse veehouders reden zijn om hun bedrijf te stoppen. Bovendien bestaat de vrees dat boeren Brabant verlaten om zich elders te vestigen, bijvoorbeeld in Limburg. In totaal zullen een paar duizend veehouderijen verdwijnen uit Brabant. De provincie wil stoppende veehouders helpen bij de sloop en herontwikkeling van hun boerderij.

Nieuw investeringsfonds

Veehouders die besluiten om door te gaan en hun bedrijf moderniseren kunnen geld lenen uit een nieuw investeringsfonds. De provincie denkt dat er 30 miljoen euro nodig is en wil er naar eigen zeggen zelf substantieel aan bijdragen als andere partijen dit ook doen. Provinciale Staten in Noord-Brabant beslissen op 7 juli over de voorstellen.

De emissie-eisen voor nieuwe stallen worden stapsgewijs strenger. Bovendien wordt de reikwijdte van deze emissievoorschriften uitgebreid tot rundvee en geiten. Deze aanpassing wordt direct van kracht.

Nieuw mestbeleid

De provincie wil meer capaciteit voor mestbewerking, maar wil geen aanzuigende werking voor mest uit andere delen van Nederland. Het nieuwe plafond wordt: 100 procent van het Brabantse mestoverschot.

Lees op de website van de provincie Noord-Brabant meer over de plannen van de provincie.

Tekst: Tom Schotman
Beeld: Ingrid Sweers

Reacties

Kennispartner artikelen
Nu grasland beoordelen
Nu het groeiseizoen op zijn einde gaat lopen is het verstandig alweer na te denken over het bouwplan 2018. Een belangrijke stap... Bekijk de video »
Strategieën voor het opslaan van voederbieten
Het areaal voederbieten zit in Nederland flink in de lift. Veel veehouders (her)ontdekken de vele voordelen van dit voedergewas,... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG MSD Animal Health Nederland Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden AgroVision Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
Nu nog gras-klaver zaaien?
Veel percelen met gras-klaver liggen er fris bij. Ze zijn vaak minder bemest maar profiteren van de stikstof die uit de lucht gebonden is....
 
Lees meer »
Waarom zou ik mezelf en mijn bedrijf analyseren?
Waar liggen precies de kansen en bedreigingen voor jouw onderneming? Wat zijn de sterkten en zwakten van de zaak? Het is goed om die vragen...
 
Lees meer »
Strategieën voor het opslaan van voederbieten
Het areaal voederbieten zit in Nederland flink in de lift. Veel veehouders (her)ontdekken de vele voordelen van dit voedergewas, dat nog...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

'Carola Schouten minister van Landbouw met eigen ministerie'

CU-onderhandelaar Carola Schouten wordt volgens De Telegraaf de nieuwe minister van Landbouw in het...
 

Topkuil van 'oud' grasland

Topkuilfinalist Martin Immink uit het Overijsselse Daarle focust zich helemaal op de grasteelt en...
 

FrieslandCampina waarschuwt voor mogelijke standstill-maatregel in 2018

Het bestuur van FrieslandCampina maakt in een brief zijn leden-melkveehouders bewust van de werking...
 

NZO: Grupstal beperkt dieren bij uitoefenen natuurlijk gedrag

De Nederlandse Zuivelorganisatie is van mening dat het aanbinden van dieren niet past bij de...
 

‘FrieslandCampina moet afnemers informeren over welzijnsvoordelen grupstal’

Zo’n 150 grupstalboeren, leden van FrieslandCampina in Noord-Nederland, zijn donderdag...