Home » Economie » Nieuws » Brabant scherpt emissie-eisen vanaf 2022 aan

Brabant scherpt emissie-eisen vanaf 2022 aan

Geplaatst op woensdag 14-06-2017

Brabantse rundvee-, varkens- en (pluim)veehouders moeten al vanaf 1 januari 2022 aan de strengere emissie-eisen voldoen in plaats van 1 januari 2028.

Dat staat in het definitieve voorstel van de provincie Noord-Brabant dat woensdag 14 juni 2017 is gepresenteerd. De provincie was eerst van plan om de nieuwe eisen al op 1 januari 2020 in te laten gaan, maar komt daar dus nu op terug. De provincie heeft een heel pakket aan maatregelen gepresenteerd die (versneld) moeten leiden tot een 'zorgvuldige' Brabantse veehouderij. 

Veehouders met verouderde stallen moeten er versneld voor zorgen dat deze worden gemoderniseerd. Bedrijven die nu al voldoen aan het Besluit emissiearme huisvesting moeten uiterlijk op 1 januari 2022 (was: 2028) voldoen aan de Verordening natuurbescherming. Uiterlijk op 1 januari 2020 moeten ze daarvoor een ontvankelijke en vergunbare aanvraag hebben ingediend.

Uitstoot beperken

Stallen die nu nog niet aan het landelijke Besluit emissiearme huisvesting voldoen, moeten uiterlijk 1-1-2020 zijn aangepast. Deze stallen moeten dan ook voldoen aan de strengere normen van de Verordening natuurbescherming.

De maatregelen zijn volgens de provincie Noord-Brabant nodig om de uitstoot van ammoniak, stank en fijnstof te beperken. Ammoniak is een bedreiging voor de natuur, fijnstof is gevaarlijk voor de gezondheid. Volgens onderzoek leidt deze aanscherping onder meer tot minder stikstof die vanuit de veehouderijen in de Natura 2000-gebieden terecht komt.

Stoppende veehouders

De verwachting is dat de nieuwe eisen voor honderden Brabantse veehouders reden zijn om hun bedrijf te stoppen. Bovendien bestaat de vrees dat boeren Brabant verlaten om zich elders te vestigen, bijvoorbeeld in Limburg. In totaal zullen een paar duizend veehouderijen verdwijnen uit Brabant. De provincie wil stoppende veehouders helpen bij de sloop en herontwikkeling van hun boerderij.

Nieuw investeringsfonds

Veehouders die besluiten om door te gaan en hun bedrijf moderniseren kunnen geld lenen uit een nieuw investeringsfonds. De provincie denkt dat er 30 miljoen euro nodig is en wil er naar eigen zeggen zelf substantieel aan bijdragen als andere partijen dit ook doen. Provinciale Staten in Noord-Brabant beslissen op 7 juli over de voorstellen.

De emissie-eisen voor nieuwe stallen worden stapsgewijs strenger. Bovendien wordt de reikwijdte van deze emissievoorschriften uitgebreid tot rundvee en geiten. Deze aanpassing wordt direct van kracht.

Nieuw mestbeleid

De provincie wil meer capaciteit voor mestbewerking, maar wil geen aanzuigende werking voor mest uit andere delen van Nederland. Het nieuwe plafond wordt: 100 procent van het Brabantse mestoverschot.

Lees op de website van de provincie Noord-Brabant meer over de plannen van de provincie.

Tekst: Tom Schotman
Beeld: Ingrid Sweers

Reacties

Kennispartner artikelen
Een opbrengstzeker bouwplan
In de ruwvoerteelt heb je veel zelf in de hand, maar niet het klimaat. Toenemende weersextremen in temperatuur, neerslag en wind... Lees meer »
De lessen uit maisseizoen 2017
Al drie jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met weersextremen. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland Lely Nederland LG AgruniekRijnvallei DSV Zaden AgroVision Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
Een opbrengstzeker bouwplan
In de ruwvoerteelt heb je veel zelf in de hand, maar niet het klimaat. Toenemende weersextremen in temperatuur, neerslag en wind zetten de...
 
Lees meer »
Beter ruwvoer met de nieuwe BemestingPlanner
Betere kwaliteit ruwvoer, bemestingadvies per perceel en per snede voor het hele jaar, inzicht in de beschikbare mest door het jaar heen...
 
Lees meer »
Nieuw registratiesysteem voor bedrijven die weidemelk produceren
Onlangs is de Grazeway R geintroduceerd, een nieuw systeem waarmee de weidegang per koe automatisch geregistreerd wordt. Het systeem...
 
Lees meer »
Hoeveel melkvee mag ik in 2018 houden?
Een melkveehouder mag vanaf 2018 niet méér fosfaat produceren dan er rechten zijn. Daar kan de sector onderhand wel vanuit...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Cumela met trekkers naar Binnenhof voor invoering kenteken

Cumela Nederland gaat morgen met (land-)bouwvoertuigen naar het Binnenhof in Den Haag. Met deze...
 

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...
 

Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Danno blijft ondanks een kleine daling van zijn productie-index, ruimschoots lijstaanvoerder bij de...