Home » Economie » Nieuws » Brabant scherpt emissie-eisen vanaf 2022 aan

Brabant scherpt emissie-eisen vanaf 2022 aan

Geplaatst op woensdag 14-06-2017

Brabantse rundvee-, varkens- en (pluim)veehouders moeten al vanaf 1 januari 2022 aan de strengere emissie-eisen voldoen in plaats van 1 januari 2028.

Dat staat in het definitieve voorstel van de provincie Noord-Brabant dat woensdag 14 juni 2017 is gepresenteerd. De provincie was eerst van plan om de nieuwe eisen al op 1 januari 2020 in te laten gaan, maar komt daar dus nu op terug. De provincie heeft een heel pakket aan maatregelen gepresenteerd die (versneld) moeten leiden tot een 'zorgvuldige' Brabantse veehouderij. 

Veehouders met verouderde stallen moeten er versneld voor zorgen dat deze worden gemoderniseerd. Bedrijven die nu al voldoen aan het Besluit emissiearme huisvesting moeten uiterlijk op 1 januari 2022 (was: 2028) voldoen aan de Verordening natuurbescherming. Uiterlijk op 1 januari 2020 moeten ze daarvoor een ontvankelijke en vergunbare aanvraag hebben ingediend.

Uitstoot beperken

Stallen die nu nog niet aan het landelijke Besluit emissiearme huisvesting voldoen, moeten uiterlijk 1-1-2020 zijn aangepast. Deze stallen moeten dan ook voldoen aan de strengere normen van de Verordening natuurbescherming.

De maatregelen zijn volgens de provincie Noord-Brabant nodig om de uitstoot van ammoniak, stank en fijnstof te beperken. Ammoniak is een bedreiging voor de natuur, fijnstof is gevaarlijk voor de gezondheid. Volgens onderzoek leidt deze aanscherping onder meer tot minder stikstof die vanuit de veehouderijen in de Natura 2000-gebieden terecht komt.

Stoppende veehouders

De verwachting is dat de nieuwe eisen voor honderden Brabantse veehouders reden zijn om hun bedrijf te stoppen. Bovendien bestaat de vrees dat boeren Brabant verlaten om zich elders te vestigen, bijvoorbeeld in Limburg. In totaal zullen een paar duizend veehouderijen verdwijnen uit Brabant. De provincie wil stoppende veehouders helpen bij de sloop en herontwikkeling van hun boerderij.

Nieuw investeringsfonds

Veehouders die besluiten om door te gaan en hun bedrijf moderniseren kunnen geld lenen uit een nieuw investeringsfonds. De provincie denkt dat er 30 miljoen euro nodig is en wil er naar eigen zeggen zelf substantieel aan bijdragen als andere partijen dit ook doen. Provinciale Staten in Noord-Brabant beslissen op 7 juli over de voorstellen.

De emissie-eisen voor nieuwe stallen worden stapsgewijs strenger. Bovendien wordt de reikwijdte van deze emissievoorschriften uitgebreid tot rundvee en geiten. Deze aanpassing wordt direct van kracht.

Nieuw mestbeleid

De provincie wil meer capaciteit voor mestbewerking, maar wil geen aanzuigende werking voor mest uit andere delen van Nederland. Het nieuwe plafond wordt: 100 procent van het Brabantse mestoverschot.

Lees op de website van de provincie Noord-Brabant meer over de plannen van de provincie.

Tekst: Tom Schotman
Beeld: Ingrid Sweers

Reacties

Kennispartner artikelen
Minder melk verliezen door de fitbit?
ZLTO, Connecterra en AgroVision zijn een project gestart rondom data en sensoren in de melkveehouderij. De koeien op de betrokken... Lees meer »
Stem grasmengsel af op het gebruiksdoel
Nu de oogst van akkerbouwgewassen op gang komt kan weer nieuw grasland gezaaid worden. Door het grasmengsel goed af te stemmen op... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG MSD Animal Health Nederland AgroVision Boehringer Ingelheim DSV Zaden Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
“Geen luxe-product maar een echte must.”
Voor veehouder Henrie Kloosterboer is de automatisch voerschuiver geen ‘luxe product’, maar een must op zijn bedrijf. In de...
 
Lees meer »
Meer eiwit en gras met minder bemesting
Ten opzichte van puur gras produceert een grasklaverweide meer tonnen droge stof en ruw eiwit, en dit met minder bemesting. Klaver bindt...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

CRV publiceert kappacaseïne-varianten bij stieren

In de juli-uitgave van het vakblad Melkvee stond een artikel over kappacaseïne. Aanleiding was...
 

Kwaliteit kuilen in Zuid-Nederland beduidend lager

Graskuilen in het zuiden scoren wat kwaliteit betreft beduidend lager dan de kuilen in de overige...
 

FC geeft toe aan druk en betaalt Gommer 75 procent geleverde melk

FrieslandCampina betaalt Kringloopwijzer-weigeraar Henk Gommer uit Zevenhuizen (GR) alsnog uit voor...
 

Veerman vreest intensivering veehouderij, ondanks nieuwe wetten

Over veebezetting per hectare kun je discussieren, maar ingewikkelder dan grond en staarten tellen...
 

Indexdraai roodbont: Exterieurcrack Jotani in top 10

Lowlands Bolero uit de ijzersterk fokkende Julia-koefamilie leek vast gebeiteld op de eerste plaats...