Home » Economie » Nieuws » Fosfaatreductie: vooral gesneden in jongvee

Fosfaatreductie: vooral gesneden in jongvee

Geplaatst op woensdag 14-06-2017

Melkveehouders hebben bij de fosfaatreductie verhoudingsgewijs meer jongvee afgevoerd, vertelt LTO-voorman Kees Romijn. Dat laat volgens hem zien dat het goed was om de GVE-reductieregeling niet enkel tot volwassen melkvee te beperken.

Romijn vertelde dit vanochtend tijdens de presentatie van de internationale melkprijsvergelijking. Tot de aankondiging van fosfaatrechten is het aantal GVE in Nederland continu toegenomen. Maar nu zit het aantal melkkoeien weer op het niveau van medio 2015, blijkt uit gegevens van RVO, terwijl het aantal stuks jongvee gelijk is aan dat van 2012.

Halverwege volgende maand komt het CBS met de officiële cijfers, en volgens Romijn zal daaruit blijken dat het doel ongeveer bereikt is. Nederland is daarmee klaar om de onderhandelingen in Brussel over de derogatie en het zesde actieprogramma nitraatrichtlijn aan te gaan.

'Derogatie bijna veilig gesteld'

„En dat is wel een prestatie van de sector”, vindt Romijn. „In oktober vorig jaar hadden we de derogatie eigenlijk al verloren. Nu hebben we de derogatie voor 2017 bijna veilig gesteld en hebben we een goede uitgangspositie om ook de derogatie voor de volgende jaren te verkrijgen.” 

Voerspoor

Vooral het voerspoor en de reductieregeling hebben hier vruchten afgeworpen. Het voerspoor is anderhalf keer zo succesvol geweest als de partijen van te voren hadden ingeschat. De vrijwillige stoppersregeling heeft daarentegen ongeveer half zoveel fosfaatreductie opgeleverd als verwacht.

Tekst: Wim van Gruisen
Beeld: Verantwoorde Veehouderij

Reacties

Kennispartner artikelen
Ruwvoergewassen beregenen?
De aanhoudende droogte tekent zich af in de ruwvoergewassen. Veel telers vragen zich af of het nodig is om te starten met... Lees meer »
Herkent u de vijf kenmerken van een ontsteking?
Een koe met pijn of een ontsteking is minder actief en minder productief, dat is algemeen bekend. Maar kent u ook alle vijf... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision Boehringer Ingelheim LG Lely Nederland DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
Nu maaien voor structuurgras
Het huidige warme weer met veel zon is ideaal om gras met extra structuur te oogsten. ’s Zomers bevat het gras meer lignine door de...
 
Lees meer »
Let op inzaaidatum vanggewas voor EA-verplichting
Heb je volgteelten in de Gecombineerde Opgave opgegeven om te voldoen aan de invulling van Ecologisch Aandachtsgebied (EA)? Houd dan de...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Provinciale competitie nieuw element binnen Topkuil 2017

Topkuil start voor het zesde jaar op rij. Vanaf nu kunnen melkveehouders hun voorjaarskuil weer...
 

Fotoserie: Kijkje achter de schermen bij Eurofins

Vrijwel elke veehouder laat zijn gras- en/of maïskuilen analyseren. Maar wat er achter de...
 

Beatrix 70 maakt eerder 10.000 kilo vet en eiwit dan 100.000 kilo melk

Beatrix 70 van de familie Spruit uit Zegveld (UT), de Russel-dochter van de via de Beste...
 

John de Vries neemt toch weer deel aan de NRM

Waar de algemeen kampioene van de NRM 2014, Bons-Holsteins Koba 191, haar titel niet kan...
 

Fosfaatrechten fiscaal gelijkgesteld aan melkquotum

Voor melkveehouders is er meer duidelijkheid over de fiscale gevolgen van de fosfaatrechten. Zo is...