Home » Economie » Nieuws » Fosfaatreductie: vooral gesneden in jongvee

Fosfaatreductie: vooral gesneden in jongvee

Geplaatst op woensdag 14-06-2017

Melkveehouders hebben bij de fosfaatreductie verhoudingsgewijs meer jongvee afgevoerd, vertelt LTO-voorman Kees Romijn. Dat laat volgens hem zien dat het goed was om de GVE-reductieregeling niet enkel tot volwassen melkvee te beperken.

Romijn vertelde dit vanochtend tijdens de presentatie van de internationale melkprijsvergelijking. Tot de aankondiging van fosfaatrechten is het aantal GVE in Nederland continu toegenomen. Maar nu zit het aantal melkkoeien weer op het niveau van medio 2015, blijkt uit gegevens van RVO, terwijl het aantal stuks jongvee gelijk is aan dat van 2012.

Halverwege volgende maand komt het CBS met de officiële cijfers, en volgens Romijn zal daaruit blijken dat het doel ongeveer bereikt is. Nederland is daarmee klaar om de onderhandelingen in Brussel over de derogatie en het zesde actieprogramma nitraatrichtlijn aan te gaan.

'Derogatie bijna veilig gesteld'

„En dat is wel een prestatie van de sector”, vindt Romijn. „In oktober vorig jaar hadden we de derogatie eigenlijk al verloren. Nu hebben we de derogatie voor 2017 bijna veilig gesteld en hebben we een goede uitgangspositie om ook de derogatie voor de volgende jaren te verkrijgen.” 

Voerspoor

Vooral het voerspoor en de reductieregeling hebben hier vruchten afgeworpen. Het voerspoor is anderhalf keer zo succesvol geweest als de partijen van te voren hadden ingeschat. De vrijwillige stoppersregeling heeft daarentegen ongeveer half zoveel fosfaatreductie opgeleverd als verwacht.

Tekst: Wim van Gruisen
Beeld: Verantwoorde Veehouderij

Reacties

Kennispartner artikelen
Nu grasland beoordelen
Nu het groeiseizoen op zijn einde gaat lopen is het verstandig alweer na te denken over het bouwplan 2018. Een belangrijke stap... Bekijk de video »
Strategieën voor het opslaan van voederbieten
Het areaal voederbieten zit in Nederland flink in de lift. Veel veehouders (her)ontdekken de vele voordelen van dit voedergewas,... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland MSD Animal Health Nederland DSV Zaden LG Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
Nu nog gras-klaver zaaien?
Veel percelen met gras-klaver liggen er fris bij. Ze zijn vaak minder bemest maar profiteren van de stikstof die uit de lucht gebonden is....
 
Lees meer »
Waarom zou ik mezelf en mijn bedrijf analyseren?
Waar liggen precies de kansen en bedreigingen voor jouw onderneming? Wat zijn de sterkten en zwakten van de zaak? Het is goed om die vragen...
 
Lees meer »
Strategieën voor het opslaan van voederbieten
Het areaal voederbieten zit in Nederland flink in de lift. Veel veehouders (her)ontdekken de vele voordelen van dit voedergewas, dat nog...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

'Carola Schouten minister van Landbouw met eigen ministerie'

CU-onderhandelaar Carola Schouten wordt volgens De Telegraaf de nieuwe minister van Landbouw in het...
 

Topkuil van 'oud' grasland

Topkuilfinalist Martin Immink uit het Overijsselse Daarle focust zich helemaal op de grasteelt en...
 

FrieslandCampina waarschuwt voor mogelijke standstill-maatregel in 2018

Het bestuur van FrieslandCampina maakt in een brief zijn leden-melkveehouders bewust van de werking...
 

NZO: Grupstal beperkt dieren bij uitoefenen natuurlijk gedrag

De Nederlandse Zuivelorganisatie is van mening dat het aanbinden van dieren niet past bij de...
 

‘FrieslandCampina moet afnemers informeren over welzijnsvoordelen grupstal’

Zo’n 150 grupstalboeren, leden van FrieslandCampina in Noord-Nederland, zijn donderdag...