Home » Economie » Nieuws » Fosfaatreductie: vooral gesneden in jongvee

Fosfaatreductie: vooral gesneden in jongvee

Geplaatst op woensdag 14-06-2017

Melkveehouders hebben bij de fosfaatreductie verhoudingsgewijs meer jongvee afgevoerd, vertelt LTO-voorman Kees Romijn. Dat laat volgens hem zien dat het goed was om de GVE-reductieregeling niet enkel tot volwassen melkvee te beperken.

Romijn vertelde dit vanochtend tijdens de presentatie van de internationale melkprijsvergelijking. Tot de aankondiging van fosfaatrechten is het aantal GVE in Nederland continu toegenomen. Maar nu zit het aantal melkkoeien weer op het niveau van medio 2015, blijkt uit gegevens van RVO, terwijl het aantal stuks jongvee gelijk is aan dat van 2012.

Halverwege volgende maand komt het CBS met de officiële cijfers, en volgens Romijn zal daaruit blijken dat het doel ongeveer bereikt is. Nederland is daarmee klaar om de onderhandelingen in Brussel over de derogatie en het zesde actieprogramma nitraatrichtlijn aan te gaan.

'Derogatie bijna veilig gesteld'

„En dat is wel een prestatie van de sector”, vindt Romijn. „In oktober vorig jaar hadden we de derogatie eigenlijk al verloren. Nu hebben we de derogatie voor 2017 bijna veilig gesteld en hebben we een goede uitgangspositie om ook de derogatie voor de volgende jaren te verkrijgen.” 

Voerspoor

Vooral het voerspoor en de reductieregeling hebben hier vruchten afgeworpen. Het voerspoor is anderhalf keer zo succesvol geweest als de partijen van te voren hadden ingeschat. De vrijwillige stoppersregeling heeft daarentegen ongeveer half zoveel fosfaatreductie opgeleverd als verwacht.

Tekst: Wim van Gruisen
Beeld: Verantwoorde Veehouderij

Reacties

Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken... Lees meer »
Volgende week doorzaai-weer!
Graspercelen met een wat hollere zode, open plekken en minder dan 80% goede grassen, geeft je nu een oppepper met doorzaaien. Het... Bekijk de foto's »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland MSD Animal Health Nederland AgroVision AgruniekRijnvallei DSV Zaden
Kennispartner artikelen
Tips bij voorjaarsinzaai van grasland
Vruchtwisseling of een ongewenste botanische samenstelling van het grasland zijn in de meeste gevallen de reden om een perceel met gras...
 
Bekijk de video »
“Het zat er al in, maar nu komt het er ook uit!”
Efficiëntie, werkplezier en koecomfort kenmerkt de stal van de familie Lubbersen in het Overijsselse Holten. Met een vrijloopstal,...
 
Lees meer »
Volgende week doorzaai-weer!
Graspercelen met een wat hollere zode, open plekken en minder dan 80% goede grassen, geeft je nu een oppepper met doorzaaien. Het nieuwe...
 
Bekijk de foto's »
 
Melkvee.nl highlights

EU wil derogatie Nederland met twee jaar verlengen

De Europese Unie wil de Nederlandse derogatie met twee jaar verlengen. Daarbij zouden de huidige...
 

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...