Home » Economie » Nieuws » Fosfaatreductie: vooral gesneden in jongvee

Fosfaatreductie: vooral gesneden in jongvee

Geplaatst op woensdag 14-06-2017

Melkveehouders hebben bij de fosfaatreductie verhoudingsgewijs meer jongvee afgevoerd, vertelt LTO-voorman Kees Romijn. Dat laat volgens hem zien dat het goed was om de GVE-reductieregeling niet enkel tot volwassen melkvee te beperken.

Romijn vertelde dit vanochtend tijdens de presentatie van de internationale melkprijsvergelijking. Tot de aankondiging van fosfaatrechten is het aantal GVE in Nederland continu toegenomen. Maar nu zit het aantal melkkoeien weer op het niveau van medio 2015, blijkt uit gegevens van RVO, terwijl het aantal stuks jongvee gelijk is aan dat van 2012.

Halverwege volgende maand komt het CBS met de officiële cijfers, en volgens Romijn zal daaruit blijken dat het doel ongeveer bereikt is. Nederland is daarmee klaar om de onderhandelingen in Brussel over de derogatie en het zesde actieprogramma nitraatrichtlijn aan te gaan.

'Derogatie bijna veilig gesteld'

„En dat is wel een prestatie van de sector”, vindt Romijn. „In oktober vorig jaar hadden we de derogatie eigenlijk al verloren. Nu hebben we de derogatie voor 2017 bijna veilig gesteld en hebben we een goede uitgangspositie om ook de derogatie voor de volgende jaren te verkrijgen.” 

Voerspoor

Vooral het voerspoor en de reductieregeling hebben hier vruchten afgeworpen. Het voerspoor is anderhalf keer zo succesvol geweest als de partijen van te voren hadden ingeschat. De vrijwillige stoppersregeling heeft daarentegen ongeveer half zoveel fosfaatreductie opgeleverd als verwacht.

Tekst: Wim van Gruisen
Beeld: Verantwoorde Veehouderij

Reacties

Kennispartner artikelen
Een opbrengstzeker bouwplan
In de ruwvoerteelt heb je veel zelf in de hand, maar niet het klimaat. Toenemende weersextremen in temperatuur, neerslag en wind... Lees meer »
De lessen uit maisseizoen 2017
Al drie jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met weersextremen. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision AgruniekRijnvallei Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland DSV Zaden Boehringer Ingelheim LG Lely Nederland
Kennispartner artikelen
Een opbrengstzeker bouwplan
In de ruwvoerteelt heb je veel zelf in de hand, maar niet het klimaat. Toenemende weersextremen in temperatuur, neerslag en wind zetten de...
 
Lees meer »
Beter ruwvoer met de nieuwe BemestingPlanner
Betere kwaliteit ruwvoer, bemestingadvies per perceel en per snede voor het hele jaar, inzicht in de beschikbare mest door het jaar heen...
 
Lees meer »
Nieuw registratiesysteem voor bedrijven die weidemelk produceren
Onlangs is de Grazeway R geintroduceerd, een nieuw systeem waarmee de weidegang per koe automatisch geregistreerd wordt. Het systeem...
 
Lees meer »
Hoeveel melkvee mag ik in 2018 houden?
Een melkveehouder mag vanaf 2018 niet méér fosfaat produceren dan er rechten zijn. Daar kan de sector onderhand wel vanuit...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Cumela met trekkers naar Binnenhof voor invoering kenteken

Cumela Nederland gaat morgen met (land-)bouwvoertuigen naar het Binnenhof in Den Haag. Met deze...
 

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...
 

Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Danno blijft ondanks een kleine daling van zijn productie-index, ruimschoots lijstaanvoerder bij de...