Home » Economie » Nieuws » Europese Hof schrapt 'sojamelk' en 'tofukaas'

Europese Hof schrapt 'sojamelk' en 'tofukaas'

Geplaatst op woensdag 14-06-2017

Plantaardige zuivelvervangers mogen niet langer worden vermarkt onder benamingen als melk, kaas, boter, room of yoghurt. Die benamingen zijn voorbehouden aan zuivelproducten van dierlijke oorsprong, zo heeft het Europese Gerechtshof vandaag bepaald.

Volgens het Hof kan dat namelijk leiden tot verwarring bij consumenten. Producenten van 'tofukaas' of 'tofuboter' zullen zich dus moeten bezinnen op nieuwe namen voor hun producten. Fabrikant Alpro Soja verkoopt haar sojamelk bijvoorbeeld als 'drink'.

Ook wanneer op de verpakking verder duidelijk wordt uitgelegd dat bijvoorbeeld 'sojamelk' gemaakt is uit sojabonen, blijft het verbod op de associatie met een zuivelproduct geldig, aldus het Europese Gerechtshof.

Cashewkaas

In Duitsland was een zaak aangespannen tegen het bedrijf TofuTown, dat onder meer plantaardige producten op de markt bracht als cashewkaas en tofuboter. Een rechter uit Trier had het Europese hof gevraagd om nadere toelichting van de regels.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: YouTube

Reacties

Kennispartner artikelen
Een opbrengstzeker bouwplan
In de ruwvoerteelt heb je veel zelf in de hand, maar niet het klimaat. Toenemende weersextremen in temperatuur, neerslag en wind... Lees meer »
De lessen uit maisseizoen 2017
Al drie jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met weersextremen. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Boehringer Ingelheim AgruniekRijnvallei Alfa Accountants en Adviseurs LG MSD Animal Health Nederland Lely Nederland AgroVision DSV Zaden
Kennispartner artikelen
Een opbrengstzeker bouwplan
In de ruwvoerteelt heb je veel zelf in de hand, maar niet het klimaat. Toenemende weersextremen in temperatuur, neerslag en wind zetten de...
 
Lees meer »
Beter ruwvoer met de nieuwe BemestingPlanner
Betere kwaliteit ruwvoer, bemestingadvies per perceel en per snede voor het hele jaar, inzicht in de beschikbare mest door het jaar heen...
 
Lees meer »
Nieuw registratiesysteem voor bedrijven die weidemelk produceren
Onlangs is de Grazeway R geintroduceerd, een nieuw systeem waarmee de weidegang per koe automatisch geregistreerd wordt. Het systeem...
 
Lees meer »
Hoeveel melkvee mag ik in 2018 houden?
Een melkveehouder mag vanaf 2018 niet méér fosfaat produceren dan er rechten zijn. Daar kan de sector onderhand wel vanuit...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Cumela met trekkers naar Binnenhof voor invoering kenteken

Cumela Nederland gaat morgen met (land-)bouwvoertuigen naar het Binnenhof in Den Haag. Met deze...
 

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...
 

Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Danno blijft ondanks een kleine daling van zijn productie-index, ruimschoots lijstaanvoerder bij de...