Home » Economie » Nieuws » EMB: Interventieprijs melkpoeder moet omhoog

EMB: Interventieprijs melkpoeder moet omhoog

Geplaatst op dinsdag 16-05-2017

De interventieprijs voor mager melkpoeder moet omhoog naar de 'eerlijke prijs' van 335 euro per 100 kilo. Dat bepleit de European Milk Board (EMB), de Europese belangenorganisatie voor melkveehouders.

Sinds de afschaffing van de melkquotering in 2015 zijn interventie en particuliere opslag de voornaamste instrumenten om de melkmarkt te stabiliseren, aldus EMB-voorzitter Romuald Schaber.

"Maar de afgelopen twee jaar is duidelijk gebleken dat die instrumenten niet aan hun doel beantwoorden." Het opkopen van mager melkpoeder voor de interventie heeft van meet af aan niet geholpen om een hogere melkprijs te creëren, stelt Schaber. Hoewel de boerenmelkprijs nu iets hoger ligt dan de afgelopen maanden, ligt die met 33 cent per liter nog ruim onder kostprijsniveau, aldus de EMB.

Boven de markt

Op dit moment zit er nog ongeveer 350.000 ton mager melkpoeder in de interventie. Die voorraad hangt zwaar boven de instabiele Europese melkmarkt en zorgt voor een prijsdrukkend effect, aldus de EMB.

De notering voor mager melkpoeder zit nu rond de 175 euro per 100 kilo. Mocht de Europese Unie besluiten om (een deel van) de voorraad voor deze prijs van de hand te doen, zou dat een scherpe melkprijsdaling tot gevolg hebben, stelt de EMB-voorman.

'215 euro is te laag'

'Maar de verkoopprijs van 215 euro per 100 kilo die de EU hanteert, is nog steeds te laag", meent Schaber. "Ook die zou nog te veel neerwaartse druk geven."

Daarom vindt de EMB dat de interventievoorraad alleen mag worden verkocht voor een 'stabiliserende prijs'. Uitgaande van productiekosten van 40 cent per liter melk (waar boeren in de sterke 'interventielanden' zoals Frankrijk, Duitsland en België wel op zitten), plus de kosten voor transport, verwerking en afzet, kom je volgens de EMB uit op een prijs van op z'n minst 335 euro per 100 kilo mager melkpoeder. "Dan praat je over een eerlijke en adequate minimumprijs", aldus Schaber.

Vrijwillige melkreductie

In tegenstelling tot de problematische interventie leidt het eind vorig jaar ingezette vrijwillige melkreductieprogramma van de EU wél tot een significante verbetering van de markt, stelt de EMB. Dit programma voorkomt namelijk dat overtollige volumes melk worden geproduceerd, zodat die de zuivelsector ook niet belasten.

Tot nu toe is dit slechts een eenmalige noodmaatregel. De EMB wil graag dat de maatregel wordt ingevoerd als regulier instrument binnen het zogenoemde Marktverantwoordelijkheidsprogramma, een crisisplan waarmee de Europese zuivelmarkt volgens de EMB weer in evenwicht kan worden gebracht.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Archief Agrio

Reacties

Kennispartner artikelen
Jubileum 25 jaar robotmelken
In 1992 introduceerde Lely de melkrobot, een ontwikkeling die de markt enorm heeft veranderd. Het bedrijf viert daarom dit jaar... Lees meer »
Hoe hoog is je kalversterfte?
Met het BAS-rapport van Alfa heb je in één oogopslag je financiële en technische cijfers. Handig om snel en... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland Boehringer Ingelheim AgroVision MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
Hoeveel fosfaatrechten krijg je straks?
Het ziet er naar uit dat per 1 januari 2018 fosfaatrechten worden geïntroduceerd. Heb je al uitgerekend hoeveel fosfaatrechten je...
 
Lees meer »
De mogelijkheden na mais
Op veel percelen snijmais zal het optimale oogstmoment snel aanbreken. Veelal een vroege maisoogst, dus voldoende ruimte voor een geslaagde...
 
Lees meer »
Dynamisch Voeren betaalt zich dubbel en dwars terug
Case de Jong en Barbara van Deuren zijn echte koeienliefhebbers. Samen hebben ze een melkveehouderij in Hoogblokland. Sinds 2011 doen ze...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Kleinere voercoöperaties bundelen krachten

Diervoedercoöperaties De Eendracht, CAV Den Ham, De Samenwerking en ABZ Diervoeding gaan...
 

Verplichte Kringloopwijzer mogelijk ter discussie bij FrieslandCampina

Het hoofdbestuur van FrieslandCampina besluit 3 oktober of de leden opnieuw worden geraadpleegd...
 

37 procent melkveehouders miljonair

De landbouw, en dan met name de melkveehouderij, neemt bijna 20 procent van het aantal werkende...
 

Coating met levende bacteriën voor maïszaad

Vanaf volgend maïsseizoen is er een nieuwe zaadcoating voor maïszaad beschikbaar. De...
 

Minke 64 derde tweehonderdtonner van Nederland

Na eerder Big Boukje 192 en Dora 442 van de families Knoef en Machielsen heeft Minke 64 (Lee x...