Home » Economie » Nieuws » EMB: Interventieprijs melkpoeder moet omhoog

EMB: Interventieprijs melkpoeder moet omhoog

Geplaatst op dinsdag 16-05-2017

De interventieprijs voor mager melkpoeder moet omhoog naar de 'eerlijke prijs' van 335 euro per 100 kilo. Dat bepleit de European Milk Board (EMB), de Europese belangenorganisatie voor melkveehouders.

Sinds de afschaffing van de melkquotering in 2015 zijn interventie en particuliere opslag de voornaamste instrumenten om de melkmarkt te stabiliseren, aldus EMB-voorzitter Romuald Schaber.

"Maar de afgelopen twee jaar is duidelijk gebleken dat die instrumenten niet aan hun doel beantwoorden." Het opkopen van mager melkpoeder voor de interventie heeft van meet af aan niet geholpen om een hogere melkprijs te creëren, stelt Schaber. Hoewel de boerenmelkprijs nu iets hoger ligt dan de afgelopen maanden, ligt die met 33 cent per liter nog ruim onder kostprijsniveau, aldus de EMB.

Boven de markt

Op dit moment zit er nog ongeveer 350.000 ton mager melkpoeder in de interventie. Die voorraad hangt zwaar boven de instabiele Europese melkmarkt en zorgt voor een prijsdrukkend effect, aldus de EMB.

De notering voor mager melkpoeder zit nu rond de 175 euro per 100 kilo. Mocht de Europese Unie besluiten om (een deel van) de voorraad voor deze prijs van de hand te doen, zou dat een scherpe melkprijsdaling tot gevolg hebben, stelt de EMB-voorman.

'215 euro is te laag'

'Maar de verkoopprijs van 215 euro per 100 kilo die de EU hanteert, is nog steeds te laag", meent Schaber. "Ook die zou nog te veel neerwaartse druk geven."

Daarom vindt de EMB dat de interventievoorraad alleen mag worden verkocht voor een 'stabiliserende prijs'. Uitgaande van productiekosten van 40 cent per liter melk (waar boeren in de sterke 'interventielanden' zoals Frankrijk, Duitsland en België wel op zitten), plus de kosten voor transport, verwerking en afzet, kom je volgens de EMB uit op een prijs van op z'n minst 335 euro per 100 kilo mager melkpoeder. "Dan praat je over een eerlijke en adequate minimumprijs", aldus Schaber.

Vrijwillige melkreductie

In tegenstelling tot de problematische interventie leidt het eind vorig jaar ingezette vrijwillige melkreductieprogramma van de EU wél tot een significante verbetering van de markt, stelt de EMB. Dit programma voorkomt namelijk dat overtollige volumes melk worden geproduceerd, zodat die de zuivelsector ook niet belasten.

Tot nu toe is dit slechts een eenmalige noodmaatregel. De EMB wil graag dat de maatregel wordt ingevoerd als regulier instrument binnen het zogenoemde Marktverantwoordelijkheidsprogramma, een crisisplan waarmee de Europese zuivelmarkt volgens de EMB weer in evenwicht kan worden gebracht.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Archief Agrio

Reacties

Kennispartner artikelen
Hoge kVEM-opbrengsten mais in 2017
Voor het derde jaar op rij kregen maistelers in 2017 te maken met weersextremen. Mais toonde zich echter opnieuw een veerkrachtig... Lees meer »
Voederbieten maken het waar in 2017
De comeback van voederbieten in ons land is je waarschijnlijk niet ontgaan. Van 280 ha in 2014 vervijfvoudigde het areaal naar... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Boehringer Ingelheim Lely Nederland DSV Zaden LG Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland AgruniekRijnvallei AgroVision
Kennispartner artikelen
Fosfaat en sporenelementen beter benut
Krappe bemestingsnormen, toenemende weersextremen, belang van maximaal rendement uit ruwvoer én aanstaande beperkingen omtrent...
 
Lees meer »
Wintertijd voor grasland
Nu de bodemtemperatuur afneemt, is ook de grasgroei lager. Op enkele plaatsen beweid het vee nog de laatste restanten gras om vervolgens...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...
 

RVO wijst verzoek KI Samen af

De RVO wijst het verzoek van KI Samen om handhavend op te treden tegen CRV af en weigert de...
 

Jumbo: vanaf 2020 alleen nog maar zuivel van weidemelk en Europees voer

Jumbo wil vanaf 2022 alleen nog maar duurzaam geproduceerde zuivelproducten in de schappen. De...