Home » Economie » Nieuws » EMB: Interventieprijs melkpoeder moet omhoog

EMB: Interventieprijs melkpoeder moet omhoog

Geplaatst op dinsdag 16-05-2017

De interventieprijs voor mager melkpoeder moet omhoog naar de 'eerlijke prijs' van 335 euro per 100 kilo. Dat bepleit de European Milk Board (EMB), de Europese belangenorganisatie voor melkveehouders.

Sinds de afschaffing van de melkquotering in 2015 zijn interventie en particuliere opslag de voornaamste instrumenten om de melkmarkt te stabiliseren, aldus EMB-voorzitter Romuald Schaber.

"Maar de afgelopen twee jaar is duidelijk gebleken dat die instrumenten niet aan hun doel beantwoorden." Het opkopen van mager melkpoeder voor de interventie heeft van meet af aan niet geholpen om een hogere melkprijs te creëren, stelt Schaber. Hoewel de boerenmelkprijs nu iets hoger ligt dan de afgelopen maanden, ligt die met 33 cent per liter nog ruim onder kostprijsniveau, aldus de EMB.

Boven de markt

Op dit moment zit er nog ongeveer 350.000 ton mager melkpoeder in de interventie. Die voorraad hangt zwaar boven de instabiele Europese melkmarkt en zorgt voor een prijsdrukkend effect, aldus de EMB.

De notering voor mager melkpoeder zit nu rond de 175 euro per 100 kilo. Mocht de Europese Unie besluiten om (een deel van) de voorraad voor deze prijs van de hand te doen, zou dat een scherpe melkprijsdaling tot gevolg hebben, stelt de EMB-voorman.

'215 euro is te laag'

'Maar de verkoopprijs van 215 euro per 100 kilo die de EU hanteert, is nog steeds te laag", meent Schaber. "Ook die zou nog te veel neerwaartse druk geven."

Daarom vindt de EMB dat de interventievoorraad alleen mag worden verkocht voor een 'stabiliserende prijs'. Uitgaande van productiekosten van 40 cent per liter melk (waar boeren in de sterke 'interventielanden' zoals Frankrijk, Duitsland en België wel op zitten), plus de kosten voor transport, verwerking en afzet, kom je volgens de EMB uit op een prijs van op z'n minst 335 euro per 100 kilo mager melkpoeder. "Dan praat je over een eerlijke en adequate minimumprijs", aldus Schaber.

Vrijwillige melkreductie

In tegenstelling tot de problematische interventie leidt het eind vorig jaar ingezette vrijwillige melkreductieprogramma van de EU wél tot een significante verbetering van de markt, stelt de EMB. Dit programma voorkomt namelijk dat overtollige volumes melk worden geproduceerd, zodat die de zuivelsector ook niet belasten.

Tot nu toe is dit slechts een eenmalige noodmaatregel. De EMB wil graag dat de maatregel wordt ingevoerd als regulier instrument binnen het zogenoemde Marktverantwoordelijkheidsprogramma, een crisisplan waarmee de Europese zuivelmarkt volgens de EMB weer in evenwicht kan worden gebracht.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Archief Agrio

Reacties

Kennispartner artikelen
Veel belangstelling voor teelt winterveldbonen
In het najaar van 2015 bracht veredelingsbedrijf LG de winterveldboon naar Nederland. Dit eiwitgewas wordt in het najaar gezaaid... Lees meer »
Mais beregenen: vocht is nu cruciaal!
Hoewel stevige buien de voorbije week met name in het Noorden en Oosten wat verlichting brachten is er nog altijd sprake van een... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision MSD Animal Health Nederland DSV Zaden Boehringer Ingelheim Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs LG
Kennispartner artikelen
Veel belangstelling voor teelt winterveldbonen
In het najaar van 2015 bracht veredelingsbedrijf LG de winterveldboon naar Nederland. Dit eiwitgewas wordt in het najaar gezaaid en heeft...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

FrieslandCampina wil met leden in gesprek over toekomstvisie

Het bestuur en de ledenraad van FrieslandCampina wil met haar leden in gesprek over de gewenste...
 

Alfa: Reserveer voor hogere belastingdruk

De hogere melkprijs zorgt niet alleen voor een beter bedrijfsresultaat maar tegelijk neemt ook de...
 

Gommer en Veenstra overhandigen handtekeningen aan Keurentjes

Henk Gommer uit Zevenhuizen en Jan Veenstra uit Doezum bieden bestuursvoorzitter Frans Keurentjes...
 

Melkveebedrijven staan nog steeds in het rood

Melkveebedrijven staan nog steeds in het rood. Dat blijkt uit cijfers van ABN-AMRO. In mei en juni...
 

FrieslandCampina belegt extra vergadering in opstandig Groningen

FrieslandCampina houdt op 31 juli voor leden van het district Groningen een extra bijeenkomst over...