Home » Economie » Nieuws » EMB: Interventieprijs melkpoeder moet omhoog

EMB: Interventieprijs melkpoeder moet omhoog

Geplaatst op dinsdag 16-05-2017

De interventieprijs voor mager melkpoeder moet omhoog naar de 'eerlijke prijs' van 335 euro per 100 kilo. Dat bepleit de European Milk Board (EMB), de Europese belangenorganisatie voor melkveehouders.

Sinds de afschaffing van de melkquotering in 2015 zijn interventie en particuliere opslag de voornaamste instrumenten om de melkmarkt te stabiliseren, aldus EMB-voorzitter Romuald Schaber.

"Maar de afgelopen twee jaar is duidelijk gebleken dat die instrumenten niet aan hun doel beantwoorden." Het opkopen van mager melkpoeder voor de interventie heeft van meet af aan niet geholpen om een hogere melkprijs te creëren, stelt Schaber. Hoewel de boerenmelkprijs nu iets hoger ligt dan de afgelopen maanden, ligt die met 33 cent per liter nog ruim onder kostprijsniveau, aldus de EMB.

Boven de markt

Op dit moment zit er nog ongeveer 350.000 ton mager melkpoeder in de interventie. Die voorraad hangt zwaar boven de instabiele Europese melkmarkt en zorgt voor een prijsdrukkend effect, aldus de EMB.

De notering voor mager melkpoeder zit nu rond de 175 euro per 100 kilo. Mocht de Europese Unie besluiten om (een deel van) de voorraad voor deze prijs van de hand te doen, zou dat een scherpe melkprijsdaling tot gevolg hebben, stelt de EMB-voorman.

'215 euro is te laag'

'Maar de verkoopprijs van 215 euro per 100 kilo die de EU hanteert, is nog steeds te laag", meent Schaber. "Ook die zou nog te veel neerwaartse druk geven."

Daarom vindt de EMB dat de interventievoorraad alleen mag worden verkocht voor een 'stabiliserende prijs'. Uitgaande van productiekosten van 40 cent per liter melk (waar boeren in de sterke 'interventielanden' zoals Frankrijk, Duitsland en België wel op zitten), plus de kosten voor transport, verwerking en afzet, kom je volgens de EMB uit op een prijs van op z'n minst 335 euro per 100 kilo mager melkpoeder. "Dan praat je over een eerlijke en adequate minimumprijs", aldus Schaber.

Vrijwillige melkreductie

In tegenstelling tot de problematische interventie leidt het eind vorig jaar ingezette vrijwillige melkreductieprogramma van de EU wél tot een significante verbetering van de markt, stelt de EMB. Dit programma voorkomt namelijk dat overtollige volumes melk worden geproduceerd, zodat die de zuivelsector ook niet belasten.

Tot nu toe is dit slechts een eenmalige noodmaatregel. De EMB wil graag dat de maatregel wordt ingevoerd als regulier instrument binnen het zogenoemde Marktverantwoordelijkheidsprogramma, een crisisplan waarmee de Europese zuivelmarkt volgens de EMB weer in evenwicht kan worden gebracht.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Archief Agrio

Reacties

Kennispartner artikelen
De snelheid van gras sturen
De eerste snede gras is een belangrijke in het melkveerantsoen. Een rantsoen functioneert optimaal wanneer alle voedermiddelen... Lees meer »
Verliezen beperken bij de eerste snede
De eerste snede gras is een belangrijke in de ruwvoervoorziening. Voor een maximale voederwaardeopbrengst van de eerste snede, is... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim AgroVision DSV Zaden LG MSD Animal Health Nederland Lely Nederland
Kennispartner artikelen
Loop de bonus in het fosfaatreductieplan niet mis!
Kom je in aanmerking voor de bonus in het kader van het fosfaatreductieplan? Dan is het belangrijk dat je een de-minimis verklaring invult...
 
Lees meer »
BVD type 2 verovert de wereld
‘BVD is de ziekte die wereldwijd de meeste economische schade in de rundveehouderij veroorzaakt’, zegt Steve Wiliams, Global...
 
Lees meer »
Positief verrast bij voeren sorghum
Melkveebedrijf Maas uit Afferden (L) heeft afgelopen winter tijdelijk snijmais in het rantsoen vervangen door sorghum. Fungeert...
 
Lees meer »
App vindt nauwkeurig locatie van individuele koeien
Sinds kort is er een app op de markt die snel en eenvoudig individuele koeien vindt. De mobiele app vertelt precies waar in de stal de...
 
Lees meer »
Kali voor gezonde, stevige mais
Na de inzaai van mais is het moment om kali te strooien. Kali is van belang voor de stevigheid van de plant, draagt bij aan een goede...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Alfa: vooruitzicht marge 2017 positief

Accountantsorganisatie Alfa verwacht over 2017 een positief resultaat. De zuivelmarkt is gunstig...
 

Zes organisaties tonen veertien dochtergroepen op de NRM

Op vrijdag 30 juni zijn er in de Zwolse IJsselhallen 14 dochtergroepen en twee themagroepen van in...
 

NMV: fosfaatreductie behaald, niet meer reduceren dan nodig

Volgens NMV-voorman Harm Wiegersma blijkt uit nog niet gepubliceerde CBS-cijfers dat de benodigde...
 

Topkuilfinalist past hark aan op inkuilmiddel en doet bemestingsproef

Veel veehouders hebben de eerste snede (deels) onder het plastic. Zo ook de drie Topkuilfinalisten...
 

'Geen reden om bioboeren buiten reductieregeling te houden'

Staatssecretaris Van Dam ziet geen reden om biologische boeren uit te zonderen van de generieke...