Home » Economie » Nieuws » EMB: Interventieprijs melkpoeder moet omhoog

EMB: Interventieprijs melkpoeder moet omhoog

Geplaatst op dinsdag 16-05-2017

De interventieprijs voor mager melkpoeder moet omhoog naar de 'eerlijke prijs' van 335 euro per 100 kilo. Dat bepleit de European Milk Board (EMB), de Europese belangenorganisatie voor melkveehouders.

Sinds de afschaffing van de melkquotering in 2015 zijn interventie en particuliere opslag de voornaamste instrumenten om de melkmarkt te stabiliseren, aldus EMB-voorzitter Romuald Schaber.

"Maar de afgelopen twee jaar is duidelijk gebleken dat die instrumenten niet aan hun doel beantwoorden." Het opkopen van mager melkpoeder voor de interventie heeft van meet af aan niet geholpen om een hogere melkprijs te creëren, stelt Schaber. Hoewel de boerenmelkprijs nu iets hoger ligt dan de afgelopen maanden, ligt die met 33 cent per liter nog ruim onder kostprijsniveau, aldus de EMB.

Boven de markt

Op dit moment zit er nog ongeveer 350.000 ton mager melkpoeder in de interventie. Die voorraad hangt zwaar boven de instabiele Europese melkmarkt en zorgt voor een prijsdrukkend effect, aldus de EMB.

De notering voor mager melkpoeder zit nu rond de 175 euro per 100 kilo. Mocht de Europese Unie besluiten om (een deel van) de voorraad voor deze prijs van de hand te doen, zou dat een scherpe melkprijsdaling tot gevolg hebben, stelt de EMB-voorman.

'215 euro is te laag'

'Maar de verkoopprijs van 215 euro per 100 kilo die de EU hanteert, is nog steeds te laag", meent Schaber. "Ook die zou nog te veel neerwaartse druk geven."

Daarom vindt de EMB dat de interventievoorraad alleen mag worden verkocht voor een 'stabiliserende prijs'. Uitgaande van productiekosten van 40 cent per liter melk (waar boeren in de sterke 'interventielanden' zoals Frankrijk, Duitsland en België wel op zitten), plus de kosten voor transport, verwerking en afzet, kom je volgens de EMB uit op een prijs van op z'n minst 335 euro per 100 kilo mager melkpoeder. "Dan praat je over een eerlijke en adequate minimumprijs", aldus Schaber.

Vrijwillige melkreductie

In tegenstelling tot de problematische interventie leidt het eind vorig jaar ingezette vrijwillige melkreductieprogramma van de EU wél tot een significante verbetering van de markt, stelt de EMB. Dit programma voorkomt namelijk dat overtollige volumes melk worden geproduceerd, zodat die de zuivelsector ook niet belasten.

Tot nu toe is dit slechts een eenmalige noodmaatregel. De EMB wil graag dat de maatregel wordt ingevoerd als regulier instrument binnen het zogenoemde Marktverantwoordelijkheidsprogramma, een crisisplan waarmee de Europese zuivelmarkt volgens de EMB weer in evenwicht kan worden gebracht.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Archief Agrio

Reacties

Kennispartner artikelen
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de... Lees meer »
Tussenstand VEM wedstrijd: 990 VEM bij 38,8% ds
Elke winter organiseert maisveredelaar LG de Grote VEM-wedstrijd. Maistelers sturen hun beste kuilanalyses in, zodat er inzicht... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgruniekRijnvallei AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland DSV Zaden LG Lely Nederland
Kennispartner artikelen
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van pittig gras...
 
Lees meer »
‘We kunnen de Juno niet meer missen!’
Toen Marcel Meijer uit Holthone (Ov.) in 2012 de Juno 150 aanschafte hadden ze niet gedacht dat ze er zo veel voordeel van zouden beleven....
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
Ervaringen shredlage in 2017
Shredlage mais heeft in 2017 niet geleid tot een significant hogere melkproductie. Wel tot gezondere koeien door een hogere...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...
 

Nabeschouwing Groninger trekkerprotest tegen gaswinning (video)

Afgelopen donderdag zijn Groninger boeren massaal met trekkers naar Den Haag gekomen. Zij...