Home » Economie » Nieuws » Boersen eerste bedrijfsleider van de drijvende boerderij

Boersen eerste bedrijfsleider van de drijvende boerderij

Geplaatst op dinsdag 16-05-2017

Het project Floating Farm in Rotterdam heeft met Albert Boersen uit het Friese Haulerwijk een bedrijfsleider gevonden.

Boersen is opgegroeid op een melkveebedrijf en studeerde Bedrijfskunde en Agribusiness op het Van Hall in Leeuwarden. Tijdens zijn afstuderen ontwikkelde hij al een plan voor een stadsboerderij. „Ik had daarbij twee duidelijke wensen: het moest in de veehouderijrichting zijn en rendabel. De meeste stadslandbouw is groente-georiënteerd, maar ik wilde juist de veehouderij laten zien.”

Door het afstudeerproject kwam de jonge veehouder ook in contact met Peter van Wingerden en Carel de Vries, die een ‘drijvende boerderij’ in Rotterdam wilden starten. „Voor mij ligt dit initiatief in het verlengde van mijn ideeën die ik in het kader van mijn afstudeerproject heb gepresenteerd. Daarom heb ik direct gesolliciteerd toen ze een bedrijfsleider zochten.”

De initiatiefnemers zagen in Boersen een ideale kandidaat, omdat hij een enorme drive heeft om op een andere manier te kijken naar de landbouw. „De conventionele aanpak heeft ons veel gebracht. Nooit meer honger. Maar of deze aanpak ook de komende vijftig jaar voldoende soelaas biedt? Deze vraag heeft mij altijd geïntegreerd en bezig gehouden. Daarom heb ik tijdens mijn studie en stages altijd gezocht naar andere wegen”, aldus Boersen.

Praktische invulling

Als bedrijfsleider gaat Boersen samen met de initiatiefnemers kijken hoe ze de plannen praktisch kunnen gaan invullen. „Bedrijfsvoering en inrichting hebben mijn aandacht, maar ook kijken we naar maatschappelijke issues zoals fosfaatrechten, weidegang of de kalf-bij-de-koediscussie; hoe gaan wij daarmee om? Wij doen alles wat mijn ouders ook doen, maar doordat we dit op water doen met een beperkte ruime, moeten we over elk onderdeel opnieuw gaan nadenken. Stap voor stap creëren we zo een compleet nieuwe omgeving voor het houden van melkkoeien. Dat maakt het project ook zo uitdagend; de wereld kunnen laten zien dat een drijvende melkveehouderij en zuivelverwerking wel degelijk bestaansrecht heeft.”

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Courage

Reacties

Kennispartner artikelen
Hoge kVEM-opbrengsten mais in 2017
Voor het derde jaar op rij kregen maistelers in 2017 te maken met weersextremen. Mais toonde zich echter opnieuw een veerkrachtig... Lees meer »
Voederbieten maken het waar in 2017
De comeback van voederbieten in ons land is je waarschijnlijk niet ontgaan. Van 280 ha in 2014 vervijfvoudigde het areaal naar... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland AgroVision Lely Nederland DSV Zaden LG Boehringer Ingelheim AgruniekRijnvallei
Kennispartner artikelen
Fosfaat en sporenelementen beter benut
Krappe bemestingsnormen, toenemende weersextremen, belang van maximaal rendement uit ruwvoer én aanstaande beperkingen omtrent...
 
Lees meer »
Wintertijd voor grasland
Nu de bodemtemperatuur afneemt, is ook de grasgroei lager. Op enkele plaatsen beweid het vee nog de laatste restanten gras om vervolgens...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...
 

RVO wijst verzoek KI Samen af

De RVO wijst het verzoek van KI Samen om handhavend op te treden tegen CRV af en weigert de...
 

Jumbo: vanaf 2020 alleen nog maar zuivel van weidemelk en Europees voer

Jumbo wil vanaf 2022 alleen nog maar duurzaam geproduceerde zuivelproducten in de schappen. De...