Home » Economie » Nieuws » Boersen eerste bedrijfsleider van de drijvende boerderij

Boersen eerste bedrijfsleider van de drijvende boerderij

Geplaatst op dinsdag 16-05-2017

Het project Floating Farm in Rotterdam heeft met Albert Boersen uit het Friese Haulerwijk een bedrijfsleider gevonden.

Boersen is opgegroeid op een melkveebedrijf en studeerde Bedrijfskunde en Agribusiness op het Van Hall in Leeuwarden. Tijdens zijn afstuderen ontwikkelde hij al een plan voor een stadsboerderij. „Ik had daarbij twee duidelijke wensen: het moest in de veehouderijrichting zijn en rendabel. De meeste stadslandbouw is groente-georiënteerd, maar ik wilde juist de veehouderij laten zien.”

Door het afstudeerproject kwam de jonge veehouder ook in contact met Peter van Wingerden en Carel de Vries, die een ‘drijvende boerderij’ in Rotterdam wilden starten. „Voor mij ligt dit initiatief in het verlengde van mijn ideeën die ik in het kader van mijn afstudeerproject heb gepresenteerd. Daarom heb ik direct gesolliciteerd toen ze een bedrijfsleider zochten.”

De initiatiefnemers zagen in Boersen een ideale kandidaat, omdat hij een enorme drive heeft om op een andere manier te kijken naar de landbouw. „De conventionele aanpak heeft ons veel gebracht. Nooit meer honger. Maar of deze aanpak ook de komende vijftig jaar voldoende soelaas biedt? Deze vraag heeft mij altijd geïntegreerd en bezig gehouden. Daarom heb ik tijdens mijn studie en stages altijd gezocht naar andere wegen”, aldus Boersen.

Praktische invulling

Als bedrijfsleider gaat Boersen samen met de initiatiefnemers kijken hoe ze de plannen praktisch kunnen gaan invullen. „Bedrijfsvoering en inrichting hebben mijn aandacht, maar ook kijken we naar maatschappelijke issues zoals fosfaatrechten, weidegang of de kalf-bij-de-koediscussie; hoe gaan wij daarmee om? Wij doen alles wat mijn ouders ook doen, maar doordat we dit op water doen met een beperkte ruime, moeten we over elk onderdeel opnieuw gaan nadenken. Stap voor stap creëren we zo een compleet nieuwe omgeving voor het houden van melkkoeien. Dat maakt het project ook zo uitdagend; de wereld kunnen laten zien dat een drijvende melkveehouderij en zuivelverwerking wel degelijk bestaansrecht heeft.”

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Courage

Reacties

Kennispartner artikelen
De snelheid van gras sturen
De eerste snede gras is een belangrijke in het melkveerantsoen. Een rantsoen functioneert optimaal wanneer alle voedermiddelen... Lees meer »
Verliezen beperken bij de eerste snede
De eerste snede gras is een belangrijke in de ruwvoervoorziening. Voor een maximale voederwaardeopbrengst van de eerste snede, is... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Boehringer Ingelheim MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs AgroVision Lely Nederland LG DSV Zaden
Kennispartner artikelen
Loop de bonus in het fosfaatreductieplan niet mis!
Kom je in aanmerking voor de bonus in het kader van het fosfaatreductieplan? Dan is het belangrijk dat je een de-minimis verklaring invult...
 
Lees meer »
BVD type 2 verovert de wereld
‘BVD is de ziekte die wereldwijd de meeste economische schade in de rundveehouderij veroorzaakt’, zegt Steve Wiliams, Global...
 
Lees meer »
Positief verrast bij voeren sorghum
Melkveebedrijf Maas uit Afferden (L) heeft afgelopen winter tijdelijk snijmais in het rantsoen vervangen door sorghum. Fungeert...
 
Lees meer »
App vindt nauwkeurig locatie van individuele koeien
Sinds kort is er een app op de markt die snel en eenvoudig individuele koeien vindt. De mobiele app vertelt precies waar in de stal de...
 
Lees meer »
Kali voor gezonde, stevige mais
Na de inzaai van mais is het moment om kali te strooien. Kali is van belang voor de stevigheid van de plant, draagt bij aan een goede...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Alfa: vooruitzicht marge 2017 positief

Accountantsorganisatie Alfa verwacht over 2017 een positief resultaat. De zuivelmarkt is gunstig...
 

Zes organisaties tonen veertien dochtergroepen op de NRM

Op vrijdag 30 juni zijn er in de Zwolse IJsselhallen 14 dochtergroepen en twee themagroepen van in...
 

NMV: fosfaatreductie behaald, niet meer reduceren dan nodig

Volgens NMV-voorman Harm Wiegersma blijkt uit nog niet gepubliceerde CBS-cijfers dat de benodigde...
 

Topkuilfinalist past hark aan op inkuilmiddel en doet bemestingsproef

Veel veehouders hebben de eerste snede (deels) onder het plastic. Zo ook de drie Topkuilfinalisten...
 

'Geen reden om bioboeren buiten reductieregeling te houden'

Staatssecretaris Van Dam ziet geen reden om biologische boeren uit te zonderen van de generieke...