Home » Economie » Nieuws » Boersen eerste bedrijfsleider van de drijvende boerderij

Boersen eerste bedrijfsleider van de drijvende boerderij

Geplaatst op dinsdag 16-05-2017

Het project Floating Farm in Rotterdam heeft met Albert Boersen uit het Friese Haulerwijk een bedrijfsleider gevonden.

Boersen is opgegroeid op een melkveebedrijf en studeerde Bedrijfskunde en Agribusiness op het Van Hall in Leeuwarden. Tijdens zijn afstuderen ontwikkelde hij al een plan voor een stadsboerderij. „Ik had daarbij twee duidelijke wensen: het moest in de veehouderijrichting zijn en rendabel. De meeste stadslandbouw is groente-georiënteerd, maar ik wilde juist de veehouderij laten zien.”

Door het afstudeerproject kwam de jonge veehouder ook in contact met Peter van Wingerden en Carel de Vries, die een ‘drijvende boerderij’ in Rotterdam wilden starten. „Voor mij ligt dit initiatief in het verlengde van mijn ideeën die ik in het kader van mijn afstudeerproject heb gepresenteerd. Daarom heb ik direct gesolliciteerd toen ze een bedrijfsleider zochten.”

De initiatiefnemers zagen in Boersen een ideale kandidaat, omdat hij een enorme drive heeft om op een andere manier te kijken naar de landbouw. „De conventionele aanpak heeft ons veel gebracht. Nooit meer honger. Maar of deze aanpak ook de komende vijftig jaar voldoende soelaas biedt? Deze vraag heeft mij altijd geïntegreerd en bezig gehouden. Daarom heb ik tijdens mijn studie en stages altijd gezocht naar andere wegen”, aldus Boersen.

Praktische invulling

Als bedrijfsleider gaat Boersen samen met de initiatiefnemers kijken hoe ze de plannen praktisch kunnen gaan invullen. „Bedrijfsvoering en inrichting hebben mijn aandacht, maar ook kijken we naar maatschappelijke issues zoals fosfaatrechten, weidegang of de kalf-bij-de-koediscussie; hoe gaan wij daarmee om? Wij doen alles wat mijn ouders ook doen, maar doordat we dit op water doen met een beperkte ruime, moeten we over elk onderdeel opnieuw gaan nadenken. Stap voor stap creëren we zo een compleet nieuwe omgeving voor het houden van melkkoeien. Dat maakt het project ook zo uitdagend; de wereld kunnen laten zien dat een drijvende melkveehouderij en zuivelverwerking wel degelijk bestaansrecht heeft.”

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Courage

Reacties

Kennispartner artikelen
Veel belangstelling voor teelt winterveldbonen
In het najaar van 2015 bracht veredelingsbedrijf LG de winterveldboon naar Nederland. Dit eiwitgewas wordt in het najaar gezaaid... Lees meer »
Mais beregenen: vocht is nu cruciaal!
Hoewel stevige buien de voorbije week met name in het Noorden en Oosten wat verlichting brachten is er nog altijd sprake van een... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Boehringer Ingelheim AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden Lely Nederland LG MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
Veel belangstelling voor teelt winterveldbonen
In het najaar van 2015 bracht veredelingsbedrijf LG de winterveldboon naar Nederland. Dit eiwitgewas wordt in het najaar gezaaid en heeft...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

FrieslandCampina wil met leden in gesprek over toekomstvisie

Het bestuur en de ledenraad van FrieslandCampina wil met haar leden in gesprek over de gewenste...
 

Alfa: Reserveer voor hogere belastingdruk

De hogere melkprijs zorgt niet alleen voor een beter bedrijfsresultaat maar tegelijk neemt ook de...
 

Gommer en Veenstra overhandigen handtekeningen aan Keurentjes

Henk Gommer uit Zevenhuizen en Jan Veenstra uit Doezum bieden bestuursvoorzitter Frans Keurentjes...
 

Melkveebedrijven staan nog steeds in het rood

Melkveebedrijven staan nog steeds in het rood. Dat blijkt uit cijfers van ABN-AMRO. In mei en juni...
 

FrieslandCampina belegt extra vergadering in opstandig Groningen

FrieslandCampina houdt op 31 juli voor leden van het district Groningen een extra bijeenkomst over...