Home » Economie » Nieuws » Boersen eerste bedrijfsleider van de drijvende boerderij

Boersen eerste bedrijfsleider van de drijvende boerderij

Geplaatst op dinsdag 16-05-2017

Het project Floating Farm in Rotterdam heeft met Albert Boersen uit het Friese Haulerwijk een bedrijfsleider gevonden.

Boersen is opgegroeid op een melkveebedrijf en studeerde Bedrijfskunde en Agribusiness op het Van Hall in Leeuwarden. Tijdens zijn afstuderen ontwikkelde hij al een plan voor een stadsboerderij. „Ik had daarbij twee duidelijke wensen: het moest in de veehouderijrichting zijn en rendabel. De meeste stadslandbouw is groente-georiënteerd, maar ik wilde juist de veehouderij laten zien.”

Door het afstudeerproject kwam de jonge veehouder ook in contact met Peter van Wingerden en Carel de Vries, die een ‘drijvende boerderij’ in Rotterdam wilden starten. „Voor mij ligt dit initiatief in het verlengde van mijn ideeën die ik in het kader van mijn afstudeerproject heb gepresenteerd. Daarom heb ik direct gesolliciteerd toen ze een bedrijfsleider zochten.”

De initiatiefnemers zagen in Boersen een ideale kandidaat, omdat hij een enorme drive heeft om op een andere manier te kijken naar de landbouw. „De conventionele aanpak heeft ons veel gebracht. Nooit meer honger. Maar of deze aanpak ook de komende vijftig jaar voldoende soelaas biedt? Deze vraag heeft mij altijd geïntegreerd en bezig gehouden. Daarom heb ik tijdens mijn studie en stages altijd gezocht naar andere wegen”, aldus Boersen.

Praktische invulling

Als bedrijfsleider gaat Boersen samen met de initiatiefnemers kijken hoe ze de plannen praktisch kunnen gaan invullen. „Bedrijfsvoering en inrichting hebben mijn aandacht, maar ook kijken we naar maatschappelijke issues zoals fosfaatrechten, weidegang of de kalf-bij-de-koediscussie; hoe gaan wij daarmee om? Wij doen alles wat mijn ouders ook doen, maar doordat we dit op water doen met een beperkte ruime, moeten we over elk onderdeel opnieuw gaan nadenken. Stap voor stap creëren we zo een compleet nieuwe omgeving voor het houden van melkkoeien. Dat maakt het project ook zo uitdagend; de wereld kunnen laten zien dat een drijvende melkveehouderij en zuivelverwerking wel degelijk bestaansrecht heeft.”

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Courage

Reacties

Kennispartner artikelen
Voederbieten in het bouwplan?
Naast gras en snijmais onderzoeken steeds meer veehouders de teelt van 3e gewassen. Naast eiwitrijke veldbonen zijn vooral... Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs LG MSD Animal Health Nederland AgroVision DSV Zaden AgruniekRijnvallei
Kennispartner artikelen
Tips om de (melk)robots en koeien te beschermen tegen vrieskou!
De winter lijkt toch nog even door te zetten en komend weekend wordt ook weer (matige tot flinke) vorst verwacht. Wees voorbereid op deze...
 
Lees meer »
Wintervastheid gras belangrijk na zachte winters
Tot midden februari kunnen we de winter als ‘zacht’ betitelen met slechts enkele keren lichte nachtvorst. Hierdoor lijkt het...
 
Lees meer »
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van pittig gras...
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Fors lagere winst drukt nabetaling FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft haar leden over 2017 een contante melkprijs uitbetaald van 40,01 euro per...
 

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...