Home » Economie » Nieuws » Global Dairy Trade drie procent hoger

Global Dairy Trade drie procent hoger

Geplaatst op woensdag 19-04-2017

Sinds december 2016 is zijn de zuivelnoteringen van de Global Dairy Trade beurs in Nieuw-Zeeland niet meer zo veel gestegen. Gemiddeld noteerden de zuivelproducten gisteren 3,1 procent hoger. Vooral magere melkpoeder maar ook cheddar kaas werd duurder.

Het is anderhalve maand geleden dat de GDT index een stijgende tendens liet zien. Algemeen wordt aangenomen dat de zuivelprijzen in rustiger vaarwater zijn gekomen, nu de hevigste golven na het afschaffen van de melkquotering voorbij zijn. De Europese melkmindering heeft effect gehad en het op de markt brengen van de voorraden die de Europese Unie heeft aangelegd heeft geen verstorende werking tot nu toe.

Kostprijs meer dan 40 cent

Maar het European Milk Board (EMB) is er bepaald niet gerust op. De melkproductie kan het tweede halfjaar van 2017 weer flink gaan stijgen. Ook wijzen ze erop dat de kostprijs van melk boven de 40 cent per liter ligt, terwijl de prijs van boerderijmelk in Duitsland gemiddeld de 35 cent nog steeds niet haalt. Ondanks de gunstige voer-en veeprijzen worden volgens het EMB minder dan 80 procent van de kosten terugverdiend. De negatieve winstmarge is structureel. Zelfs in de jaren 2011, 2013 en 2014 met een relatief hoge melkprijs overstegen de opbrengsten de kosten van de melkproductie in Duitsland niet, volgens het EMB.

Vaker vrijwillige melkmindering

Zonder regulering van de productie blijft de melkveehouderij het risico lopen dat in tijden van lage melkprijzen de productie juist wordt opgevoerd, waarschuwt het EMB. De organisatie roept EU commissaris Phil Hogan op de succesvolle vrijwillige melkproductie vermindering opnieuw in werking te stellen in tijden van marktturbulentie.

 

Tekst: Erik Colenbrander

Reacties

Kennispartner artikelen
Jubileum 25 jaar robotmelken
In 1992 introduceerde Lely de melkrobot, een ontwikkeling die de markt enorm heeft veranderd. Het bedrijf viert daarom dit jaar... Lees meer »
Hoe hoog is je kalversterfte?
Met het BAS-rapport van Alfa heb je in één oogopslag je financiële en technische cijfers. Handig om snel en... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland LG DSV Zaden Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
Hoeveel fosfaatrechten krijg je straks?
Het ziet er naar uit dat per 1 januari 2018 fosfaatrechten worden geïntroduceerd. Heb je al uitgerekend hoeveel fosfaatrechten je...
 
Lees meer »
De mogelijkheden na mais
Op veel percelen snijmais zal het optimale oogstmoment snel aanbreken. Veelal een vroege maisoogst, dus voldoende ruimte voor een geslaagde...
 
Lees meer »
Dynamisch Voeren betaalt zich dubbel en dwars terug
Case de Jong en Barbara van Deuren zijn echte koeienliefhebbers. Samen hebben ze een melkveehouderij in Hoogblokland. Sinds 2011 doen ze...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Kleinere voercoöperaties bundelen krachten

Diervoedercoöperaties De Eendracht, CAV Den Ham, De Samenwerking en ABZ Diervoeding gaan...
 

Verplichte Kringloopwijzer mogelijk ter discussie bij FrieslandCampina

Het hoofdbestuur van FrieslandCampina besluit 3 oktober of de leden opnieuw worden geraadpleegd...
 

37 procent melkveehouders miljonair

De landbouw, en dan met name de melkveehouderij, neemt bijna 20 procent van het aantal werkende...
 

Coating met levende bacteriën voor maïszaad

Vanaf volgend maïsseizoen is er een nieuwe zaadcoating voor maïszaad beschikbaar. De...
 

Minke 64 derde tweehonderdtonner van Nederland

Na eerder Big Boukje 192 en Dora 442 van de families Knoef en Machielsen heeft Minke 64 (Lee x...