Home » Economie » Nieuws » Global Dairy Trade drie procent hoger

Global Dairy Trade drie procent hoger

Geplaatst op woensdag 19-04-2017

Sinds december 2016 is zijn de zuivelnoteringen van de Global Dairy Trade beurs in Nieuw-Zeeland niet meer zo veel gestegen. Gemiddeld noteerden de zuivelproducten gisteren 3,1 procent hoger. Vooral magere melkpoeder maar ook cheddar kaas werd duurder.

Het is anderhalve maand geleden dat de GDT index een stijgende tendens liet zien. Algemeen wordt aangenomen dat de zuivelprijzen in rustiger vaarwater zijn gekomen, nu de hevigste golven na het afschaffen van de melkquotering voorbij zijn. De Europese melkmindering heeft effect gehad en het op de markt brengen van de voorraden die de Europese Unie heeft aangelegd heeft geen verstorende werking tot nu toe.

Kostprijs meer dan 40 cent

Maar het European Milk Board (EMB) is er bepaald niet gerust op. De melkproductie kan het tweede halfjaar van 2017 weer flink gaan stijgen. Ook wijzen ze erop dat de kostprijs van melk boven de 40 cent per liter ligt, terwijl de prijs van boerderijmelk in Duitsland gemiddeld de 35 cent nog steeds niet haalt. Ondanks de gunstige voer-en veeprijzen worden volgens het EMB minder dan 80 procent van de kosten terugverdiend. De negatieve winstmarge is structureel. Zelfs in de jaren 2011, 2013 en 2014 met een relatief hoge melkprijs overstegen de opbrengsten de kosten van de melkproductie in Duitsland niet, volgens het EMB.

Vaker vrijwillige melkmindering

Zonder regulering van de productie blijft de melkveehouderij het risico lopen dat in tijden van lage melkprijzen de productie juist wordt opgevoerd, waarschuwt het EMB. De organisatie roept EU commissaris Phil Hogan op de succesvolle vrijwillige melkproductie vermindering opnieuw in werking te stellen in tijden van marktturbulentie.

 

Tekst: Erik Colenbrander

Reacties

Kennispartner artikelen
Eerste snede maaien: let op de maaihoogte!
Hier en daar is de eerste snede gras al gemaaid, al dan niet in dienst van de beweiding. Sta bij deze eerste maaibeurt weer even... Bekijk de foto's »
Fam. Van den Boom wint met recordkuil
Met een ongekende kuilanalyse van 1.083 VEM, met 482 gram zetmeel en 61,3% NDF-verteerbaarheid bij 37,6% droge stof is familie... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision DSV Zaden Boehringer Ingelheim LG Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
Wel of geen bouwvergunning nodig bij vervanging van het dak?
Wil je het asbestdak van de stal vervangen? En wil je meteen het dak verhogen om meer ventilatie en volume te creëren? Je moet dan met...
 
Lees meer »
Zaaibed en inzaai-tips voor topmais
Veel maiszaaimachines staan in de startblokken voor de maisinzaai. Zoals bij elke teelt is een goede start van het gewas belangrijk voor...
 
Lees meer »
‘Gezonde koeien, dat is voor ons het belangrijkste’
In het Brabantse Westerhoven runnen Frans en Hèlene Houtappels een melkveebedrijf met 100 melkkoeien. Ze melken een groep koeien op...
 
Lees meer »
Goede grasmat verlaagt ruw as in kuil
Ruwe as is de term voor alles wat overblijft na verbranding van ruwvoer. Het zand en de mineralen die geen energie, eiwit of voerderwaarde...
 
Lees meer »
Wormen zeer schadelijk voor melkproductie
Met het aanbreken van het weideseizoen wordt ook de aandacht voor een goede ontworming actueel. Dat het jongvee veel hinder kan...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Mesdagfonds: Actieprogramma Nitraatrichtlijn controversieel

Lokale overheden hebben in tientallen natuurgebieden en waterwingebieden de normen voor meststoffen...
 

Aanhoudingscijfer: Prince zit R David op de hielen

Het is dat de Italiaanse New Farm Britt Prince nog niet genoeg dochters heeft op 60 maanden na de...
 

Opvallende wending aanvoer slachtkoeien

Na een periode van uitzonderlijk hoge aanvoer van slachtkoeien wegens de fosfaatreductieregeling,...
 

Plan van Aanpak IBR/BVD nog niet rond

Het uitwerken van het plan van aanpak voor de verplichte IBR- en BVD-bestrijding duurt langer dan...
 

Fosfaatreductieregeling geen effect op melkaanvoer maart

De fosfaatreductieregeling heeft in maart geen effect gehad op de melkaanvoer. Over maart steeg de...