Home » Economie » Nieuws » Global Dairy Trade drie procent hoger

Global Dairy Trade drie procent hoger

Geplaatst op woensdag 19-04-2017

Sinds december 2016 is zijn de zuivelnoteringen van de Global Dairy Trade beurs in Nieuw-Zeeland niet meer zo veel gestegen. Gemiddeld noteerden de zuivelproducten gisteren 3,1 procent hoger. Vooral magere melkpoeder maar ook cheddar kaas werd duurder.

Het is anderhalve maand geleden dat de GDT index een stijgende tendens liet zien. Algemeen wordt aangenomen dat de zuivelprijzen in rustiger vaarwater zijn gekomen, nu de hevigste golven na het afschaffen van de melkquotering voorbij zijn. De Europese melkmindering heeft effect gehad en het op de markt brengen van de voorraden die de Europese Unie heeft aangelegd heeft geen verstorende werking tot nu toe.

Kostprijs meer dan 40 cent

Maar het European Milk Board (EMB) is er bepaald niet gerust op. De melkproductie kan het tweede halfjaar van 2017 weer flink gaan stijgen. Ook wijzen ze erop dat de kostprijs van melk boven de 40 cent per liter ligt, terwijl de prijs van boerderijmelk in Duitsland gemiddeld de 35 cent nog steeds niet haalt. Ondanks de gunstige voer-en veeprijzen worden volgens het EMB minder dan 80 procent van de kosten terugverdiend. De negatieve winstmarge is structureel. Zelfs in de jaren 2011, 2013 en 2014 met een relatief hoge melkprijs overstegen de opbrengsten de kosten van de melkproductie in Duitsland niet, volgens het EMB.

Vaker vrijwillige melkmindering

Zonder regulering van de productie blijft de melkveehouderij het risico lopen dat in tijden van lage melkprijzen de productie juist wordt opgevoerd, waarschuwt het EMB. De organisatie roept EU commissaris Phil Hogan op de succesvolle vrijwillige melkproductie vermindering opnieuw in werking te stellen in tijden van marktturbulentie.

 

Tekst: Erik Colenbrander

Reacties

Kennispartner artikelen
Hoge kVEM-opbrengsten mais in 2017
Voor het derde jaar op rij kregen maistelers in 2017 te maken met weersextremen. Mais toonde zich echter opnieuw een veerkrachtig... Lees meer »
Voederbieten maken het waar in 2017
De comeback van voederbieten in ons land is je waarschijnlijk niet ontgaan. Van 280 ha in 2014 vervijfvoudigde het areaal naar... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden LG MSD Animal Health Nederland AgruniekRijnvallei Boehringer Ingelheim Lely Nederland AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
Fosfaat en sporenelementen beter benut
Krappe bemestingsnormen, toenemende weersextremen, belang van maximaal rendement uit ruwvoer én aanstaande beperkingen omtrent...
 
Lees meer »
Wintertijd voor grasland
Nu de bodemtemperatuur afneemt, is ook de grasgroei lager. Op enkele plaatsen beweid het vee nog de laatste restanten gras om vervolgens...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...
 

RVO wijst verzoek KI Samen af

De RVO wijst het verzoek van KI Samen om handhavend op te treden tegen CRV af en weigert de...
 

Jumbo: vanaf 2020 alleen nog maar zuivel van weidemelk en Europees voer

Jumbo wil vanaf 2022 alleen nog maar duurzaam geproduceerde zuivelproducten in de schappen. De...