Home » Economie » Nieuws » Global Dairy Trade drie procent hoger

Global Dairy Trade drie procent hoger

Geplaatst op woensdag 19-04-2017

Sinds december 2016 is zijn de zuivelnoteringen van de Global Dairy Trade beurs in Nieuw-Zeeland niet meer zo veel gestegen. Gemiddeld noteerden de zuivelproducten gisteren 3,1 procent hoger. Vooral magere melkpoeder maar ook cheddar kaas werd duurder.

Het is anderhalve maand geleden dat de GDT index een stijgende tendens liet zien. Algemeen wordt aangenomen dat de zuivelprijzen in rustiger vaarwater zijn gekomen, nu de hevigste golven na het afschaffen van de melkquotering voorbij zijn. De Europese melkmindering heeft effect gehad en het op de markt brengen van de voorraden die de Europese Unie heeft aangelegd heeft geen verstorende werking tot nu toe.

Kostprijs meer dan 40 cent

Maar het European Milk Board (EMB) is er bepaald niet gerust op. De melkproductie kan het tweede halfjaar van 2017 weer flink gaan stijgen. Ook wijzen ze erop dat de kostprijs van melk boven de 40 cent per liter ligt, terwijl de prijs van boerderijmelk in Duitsland gemiddeld de 35 cent nog steeds niet haalt. Ondanks de gunstige voer-en veeprijzen worden volgens het EMB minder dan 80 procent van de kosten terugverdiend. De negatieve winstmarge is structureel. Zelfs in de jaren 2011, 2013 en 2014 met een relatief hoge melkprijs overstegen de opbrengsten de kosten van de melkproductie in Duitsland niet, volgens het EMB.

Vaker vrijwillige melkmindering

Zonder regulering van de productie blijft de melkveehouderij het risico lopen dat in tijden van lage melkprijzen de productie juist wordt opgevoerd, waarschuwt het EMB. De organisatie roept EU commissaris Phil Hogan op de succesvolle vrijwillige melkproductie vermindering opnieuw in werking te stellen in tijden van marktturbulentie.

 

Tekst: Erik Colenbrander

Reacties

Kennispartner artikelen
Veel belangstelling voor teelt winterveldbonen
In het najaar van 2015 bracht veredelingsbedrijf LG de winterveldboon naar Nederland. Dit eiwitgewas wordt in het najaar gezaaid... Lees meer »
Mais beregenen: vocht is nu cruciaal!
Hoewel stevige buien de voorbije week met name in het Noorden en Oosten wat verlichting brachten is er nog altijd sprake van een... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden Boehringer Ingelheim Lely Nederland LG
Kennispartner artikelen
Veel belangstelling voor teelt winterveldbonen
In het najaar van 2015 bracht veredelingsbedrijf LG de winterveldboon naar Nederland. Dit eiwitgewas wordt in het najaar gezaaid en heeft...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

FrieslandCampina wil met leden in gesprek over toekomstvisie

Het bestuur en de ledenraad van FrieslandCampina wil met haar leden in gesprek over de gewenste...
 

Alfa: Reserveer voor hogere belastingdruk

De hogere melkprijs zorgt niet alleen voor een beter bedrijfsresultaat maar tegelijk neemt ook de...
 

Gommer en Veenstra overhandigen handtekeningen aan Keurentjes

Henk Gommer uit Zevenhuizen en Jan Veenstra uit Doezum bieden bestuursvoorzitter Frans Keurentjes...
 

Melkveebedrijven staan nog steeds in het rood

Melkveebedrijven staan nog steeds in het rood. Dat blijkt uit cijfers van ABN-AMRO. In mei en juni...
 

FrieslandCampina belegt extra vergadering in opstandig Groningen

FrieslandCampina houdt op 31 juli voor leden van het district Groningen een extra bijeenkomst over...