Home » Economie » Nieuws » Global Dairy Trade drie procent hoger

Global Dairy Trade drie procent hoger

Geplaatst op woensdag 19-04-2017

Sinds december 2016 is zijn de zuivelnoteringen van de Global Dairy Trade beurs in Nieuw-Zeeland niet meer zo veel gestegen. Gemiddeld noteerden de zuivelproducten gisteren 3,1 procent hoger. Vooral magere melkpoeder maar ook cheddar kaas werd duurder.

Het is anderhalve maand geleden dat de GDT index een stijgende tendens liet zien. Algemeen wordt aangenomen dat de zuivelprijzen in rustiger vaarwater zijn gekomen, nu de hevigste golven na het afschaffen van de melkquotering voorbij zijn. De Europese melkmindering heeft effect gehad en het op de markt brengen van de voorraden die de Europese Unie heeft aangelegd heeft geen verstorende werking tot nu toe.

Kostprijs meer dan 40 cent

Maar het European Milk Board (EMB) is er bepaald niet gerust op. De melkproductie kan het tweede halfjaar van 2017 weer flink gaan stijgen. Ook wijzen ze erop dat de kostprijs van melk boven de 40 cent per liter ligt, terwijl de prijs van boerderijmelk in Duitsland gemiddeld de 35 cent nog steeds niet haalt. Ondanks de gunstige voer-en veeprijzen worden volgens het EMB minder dan 80 procent van de kosten terugverdiend. De negatieve winstmarge is structureel. Zelfs in de jaren 2011, 2013 en 2014 met een relatief hoge melkprijs overstegen de opbrengsten de kosten van de melkproductie in Duitsland niet, volgens het EMB.

Vaker vrijwillige melkmindering

Zonder regulering van de productie blijft de melkveehouderij het risico lopen dat in tijden van lage melkprijzen de productie juist wordt opgevoerd, waarschuwt het EMB. De organisatie roept EU commissaris Phil Hogan op de succesvolle vrijwillige melkproductie vermindering opnieuw in werking te stellen in tijden van marktturbulentie.

 

Tekst: Erik Colenbrander

Reacties

Kennispartner artikelen
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de... Lees meer »
Tussenstand VEM wedstrijd: 990 VEM bij 38,8% ds
Elke winter organiseert maisveredelaar LG de Grote VEM-wedstrijd. Maistelers sturen hun beste kuilanalyses in, zodat er inzicht... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision AgruniekRijnvallei LG DSV Zaden MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland
Kennispartner artikelen
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van pittig gras...
 
Lees meer »
‘We kunnen de Juno niet meer missen!’
Toen Marcel Meijer uit Holthone (Ov.) in 2012 de Juno 150 aanschafte hadden ze niet gedacht dat ze er zo veel voordeel van zouden beleven....
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
Ervaringen shredlage in 2017
Shredlage mais heeft in 2017 niet geleid tot een significant hogere melkproductie. Wel tot gezondere koeien door een hogere...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...
 

Nabeschouwing Groninger trekkerprotest tegen gaswinning (video)

Afgelopen donderdag zijn Groninger boeren massaal met trekkers naar Den Haag gekomen. Zij...