Home » Economie » Nieuws » Derogatie 2017 behouden (als fosfaatreductie doorzet)

Derogatie 2017 behouden (als fosfaatreductie doorzet)

Geplaatst op vrijdag 03-02-2017

Nederland behoudt de derogatie voor 2017. Daarover bereikte staatssecretaris Van Dam vrijdagavond overeenstemming met de Europese Commissie.

De Commissie stemt in met de maatregelen die Nederland neemt om de fosfaatproductie weer onder het plafond te brengen. Dat betekent dat de derogatie enkel behouden blijft als de voorgenomen fosfaatreductie ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd. De Commissie blijft daarom meekijken; Nederland moet Brussel maandelijks informeren over de voortgang. Ook moet Van Dam enkele onderdelen van het pakket extra borgen via een ministeriële regeling. De fosfaatreductie via de zuivelbedrijven wordt verplicht, en als het voerspoor niet voldoende resultaat oplevert (minder dan 20% van de beoogde doelstelling in de eerste drie maanden), zal dat ook verplicht worden.

Derogatie 2018

Dat betekent een grote opgave voor de melkveehouders en de zuivelsector, stelt de staatssecretaris. "Zij moeten nu de afgesproken krimp echt gaan waarmaken", laat hij weten. "Als ze dat doen, maken we ook weer kans op een nieuwe derogatie vanaf 2018."

De onderhandelingen over de volgende derogatieperiode moeten dit jaar van start gaan. Maar als Nederland in 2017 voor het derde opeenvolgende jaar boven het plafond zit, mag ons land niet eens aan tafel zitten - dan gaat de derogatie sowieso niet door.

Als de onderhandelingen van start gaan, zal op zijn vroegst eind dit jaar zekerheid zijn over een nieuwe derogatieperiode. "Wij zetten alles op alles om dit traject voor het eind van het jaar af te ronden", vertelt een woordvoerder van Van Dam, "maar een garantie kunnen we niet geven." Hij verwijst naar de huidige derogatie, waarover pas in de lente 2014 uitsluitsel kwam. Het ministerie verwacht niet dat de verkiezingen noemenswaardige vertraging geven. Er is immers een grote consensus onder de politieke partijen over het belang van derogatie voor Nederland.

Tekst: Wim van Gruisen

Reacties

Kennispartner artikelen
Winterveldbonen: de nieuwe eiwitteelt
De TUNDRA winterveldboon is de nieuwe eiwitteelt in Nederland. Dit overwinterende gewas maakt met hectareopbrengsten van 5,5 tot... Bekijk de video »
Topmelker aan het woord
De nummer 1 met het beste EJR resultaat van alle melkrobotbedrijven van Nederland is veehouder Harm van der Mark uit Feanwalden,... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden LG Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland AgroVision Lely Nederland Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
Winterveldbonen: de nieuwe eiwitteelt
De TUNDRA winterveldboon is de nieuwe eiwitteelt in Nederland. Dit overwinterende gewas maakt met hectareopbrengsten van 5,5 tot ruim 8 ton...
 
Bekijk de video »
Waarom zou ik mezelf en mijn bedrijf analyseren?
Waar liggen precies de kansen en bedreigingen voor jouw onderneming? Wat zijn de sterkten en zwakten van de zaak? Het is goed om die vragen...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

'Carola Schouten minister van Landbouw met eigen ministerie'

CU-onderhandelaar Carola Schouten wordt volgens De Telegraaf de nieuwe minister van Landbouw in het...
 

Topkuil van 'oud' grasland

Topkuilfinalist Martin Immink uit het Overijsselse Daarle focust zich helemaal op de grasteelt en...
 

FrieslandCampina waarschuwt voor mogelijke standstill-maatregel in 2018

Het bestuur van FrieslandCampina maakt in een brief zijn leden-melkveehouders bewust van de werking...
 

NZO: Grupstal beperkt dieren bij uitoefenen natuurlijk gedrag

De Nederlandse Zuivelorganisatie is van mening dat het aanbinden van dieren niet past bij de...
 

‘FrieslandCampina moet afnemers informeren over welzijnsvoordelen grupstal’

Zo’n 150 grupstalboeren, leden van FrieslandCampina in Noord-Nederland, zijn donderdag...