Home » Economie » Nieuws » Derogatie 2017 behouden (als fosfaatreductie doorzet)

Derogatie 2017 behouden (als fosfaatreductie doorzet)

Geplaatst op vrijdag 03-02-2017

Nederland behoudt de derogatie voor 2017. Daarover bereikte staatssecretaris Van Dam vrijdagavond overeenstemming met de Europese Commissie.

De Commissie stemt in met de maatregelen die Nederland neemt om de fosfaatproductie weer onder het plafond te brengen. Dat betekent dat de derogatie enkel behouden blijft als de voorgenomen fosfaatreductie ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd. De Commissie blijft daarom meekijken; Nederland moet Brussel maandelijks informeren over de voortgang. Ook moet Van Dam enkele onderdelen van het pakket extra borgen via een ministeriële regeling. De fosfaatreductie via de zuivelbedrijven wordt verplicht, en als het voerspoor niet voldoende resultaat oplevert (minder dan 20% van de beoogde doelstelling in de eerste drie maanden), zal dat ook verplicht worden.

Derogatie 2018

Dat betekent een grote opgave voor de melkveehouders en de zuivelsector, stelt de staatssecretaris. "Zij moeten nu de afgesproken krimp echt gaan waarmaken", laat hij weten. "Als ze dat doen, maken we ook weer kans op een nieuwe derogatie vanaf 2018."

De onderhandelingen over de volgende derogatieperiode moeten dit jaar van start gaan. Maar als Nederland in 2017 voor het derde opeenvolgende jaar boven het plafond zit, mag ons land niet eens aan tafel zitten - dan gaat de derogatie sowieso niet door.

Als de onderhandelingen van start gaan, zal op zijn vroegst eind dit jaar zekerheid zijn over een nieuwe derogatieperiode. "Wij zetten alles op alles om dit traject voor het eind van het jaar af te ronden", vertelt een woordvoerder van Van Dam, "maar een garantie kunnen we niet geven." Hij verwijst naar de huidige derogatie, waarover pas in de lente 2014 uitsluitsel kwam. Het ministerie verwacht niet dat de verkiezingen noemenswaardige vertraging geven. Er is immers een grote consensus onder de politieke partijen over het belang van derogatie voor Nederland.

Tekst: Wim van Gruisen

Reacties

Kennispartner artikelen
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn... Lees meer »
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden Lely Nederland Boehringer Ingelheim LG Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland AgruniekRijnvallei AgroVision
Kennispartner artikelen
Lely breidt Feeding portfolio uit met Trioliet kuilvoersnijder
Vanaf januari 2018 neemt Lely de Trioliet TU 180 XL-kuilvoersnijder op in haar Feeding portfolio. Deze machine heeft een hoge...
 
Lees meer »
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge stof uit...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...