Home » Economie » Marktprijzen » Zuivel » Boternotering doet reuzenstap omhoog

Boternotering doet reuzenstap omhoog

Geplaatst op woensdag 21-02-2018

De boternotering maakt deze week weer een reuzenstap van 50 euro omhoog, naar 485 euro per 100 kilo. Krappe voorraden zijn de motor achter deze prijsstijging.

In het kielzog van boter plust ook de notering van vol melkpoeder deze week, en wel met 3 euro naar 262 euro per 100 kilo. Dat blijkt uit de officiële Nederlandse zuivelnoteringen van ZuivelNL.

Botervoorraden

De botervoorraden bevinden zich al twee jaar lang op een vrij laag peil. Maar echte boter is bezig met een come-back bij de consument. In september 2017 schurkte de notering zelfs dicht tegen de 700 euro aan. Dat bleek veel inkopers toch te gortig; de wal keerde het schip. De boterprijs daalde gestaag tot een niveau van net boven de 400 euro, medio januari.

Vanaf medio januari trad er echter weer wat herstel op. De boterprijs liep de afgelopen maand gestaag op, tot een niveau van 435 euro, vorige week. Vermoedelijk is de scherpe prijsstijging van deze week hierop terug te voeren: inkopers die erop anticiperen dat de boterprijs nog verder gaat stijgen, en daarom snel een extra voorraad aanleggen. Naar verwachting gaat de notering volgende week weer door de 500-euro-grens. 

Melkpoeders

De prijs van mager melkpoeder van extra kwaliteit (voor menselijke consumptie) leverde deze week een euro in en staat nu op 135 euro per 100 kilo. Mager melkpoeder noteert al een maand of twee rond dit prijsniveau; de ruime voorraden in de EU zijn hier debet aan. Een jaar geleden om deze tijd lag deze notering nog (ruim) boven de 200 euro.

Mager melkpoeder van veevoerkwaliteit noteert maar een fractie lager, op 128 euro. Deze notering komt ook al twee maanden nagenoeg niet van z'n plaats. Weipoeder noteert deze week eveneens ongewijzigd op 64 euro per 100 kilo; zo'n twee tientjes lager dan vorig jaar om deze tijd.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
Lage melkprijs, toch geld verdienen
‘Income over Feed Cost’ is in de USA met zijn sterk schommelende voer- en melkprijzen al jaren een belangrijk begrip.... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG DSV Zaden Lely Nederland AgruniekRijnvallei MSD Animal Health Nederland AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken echter de...
 
Lees meer »
Nu grasland beoordelen op winterschade
Nu de temperatuur weer oploopt na een vorstperiode wordt eventuele winterschade zichtbaar.Engels raaigras is veel gevoeliger voor vorst en...
 
Lees meer »
500ste Vector automatisch voersysteem draait
Onlangs werd het 500ste Vector automatische voersysteem geïnstalleerd op een melkveebedrijf in Québec, Canada. Een bijzondere...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...