Home » Economie » Marktprijzen » Zuivel » Boter maakt pas op de plaats

Boter maakt pas op de plaats

Geplaatst op woensdag 08-11-2017

De boternotering maakt een pas op de plaats. De notering daalde de afgelopen tijd fors, maar blijft deze week staan op 497 euro per 100 kilo.

Ook de prijs van mager melkpoeder komt deze week niet van z'n plaats. Mager poeder noteert nu voor de derde week achtereen 147 euro per 100 kilo. Dat blijkt uit de officiële Nederlandse zuivelnoteringen die ZuivelNL vandaag publiceert.

Onder druk

De zuivelmarkt staat sinds eind september over de gehele linie onder druk, aldus het marktbericht oktober van ZuivelNL. De vetprijzen hebben een stevige stap terug gedaan. In anderhalve maand tijd is de notering van boter van bijna 700 euro naar net onder de 500 euro gezakt. Deze forse prijscorrectie is het gevolg van achterblijvende vraag en een toenemende melkaanvoer.

Als gevolg van de dalende prijzen op de boter- en roommarkt gingen ook de prijzen van vol melkpoeder naar beneden. Vol melkpoeder stond in augustus een hele tijd op 310 euro per 100 kilo, maar is sindsdien aardig gezakt. Deze week levert de notering 5 euro in, waarmee vol poeder uitkomt op 257 euro.

Mager melkpoeder

De prijzen voor mager melkpoeder laten al geruime tijd een neerwaartse beweging zien. Vanwege het ontbreken van het interventievangnet is de notering ruim onder het interventieprijsniveau geschoten, stelt ZuivelNL. "Daarbij draagt de onduidelijke berichtgeving uit Brussel over het op termijn wegwerken van de interventievoorraden ook niet bij aan stabilisatie van de markt."

Mager melkpoeder van veevoerkwaliteit noteert deze week 2 euro lager, op 136 euro. Weipoeder noteert juist 2 euro hoger en komt daarmee uit op 59 euro. 

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
Lage melkprijs, toch geld verdienen
‘Income over Feed Cost’ is in de USA met zijn sterk schommelende voer- en melkprijzen al jaren een belangrijk begrip.... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs LG DSV Zaden AgruniekRijnvallei AgroVision
Kennispartner artikelen
Tips om de (melk)robots en koeien te beschermen tegen vrieskou!
De winter lijkt toch nog even door te zetten en komend weekend wordt ook weer (matige tot flinke) vorst verwacht. Wees voorbereid op deze...
 
Lees meer »
Wintervastheid gras belangrijk na zachte winters
Tot midden februari kunnen we de winter als ‘zacht’ betitelen met slechts enkele keren lichte nachtvorst. Hierdoor lijkt het...
 
Lees meer »
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van pittig gras...
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...