Home » Economie » Marktprijzen » Zuivel » Boter maakt pas op de plaats

Boter maakt pas op de plaats

Geplaatst op woensdag 08-11-2017

De boternotering maakt een pas op de plaats. De notering daalde de afgelopen tijd fors, maar blijft deze week staan op 497 euro per 100 kilo.

Ook de prijs van mager melkpoeder komt deze week niet van z'n plaats. Mager poeder noteert nu voor de derde week achtereen 147 euro per 100 kilo. Dat blijkt uit de officiële Nederlandse zuivelnoteringen die ZuivelNL vandaag publiceert.

Onder druk

De zuivelmarkt staat sinds eind september over de gehele linie onder druk, aldus het marktbericht oktober van ZuivelNL. De vetprijzen hebben een stevige stap terug gedaan. In anderhalve maand tijd is de notering van boter van bijna 700 euro naar net onder de 500 euro gezakt. Deze forse prijscorrectie is het gevolg van achterblijvende vraag en een toenemende melkaanvoer.

Als gevolg van de dalende prijzen op de boter- en roommarkt gingen ook de prijzen van vol melkpoeder naar beneden. Vol melkpoeder stond in augustus een hele tijd op 310 euro per 100 kilo, maar is sindsdien aardig gezakt. Deze week levert de notering 5 euro in, waarmee vol poeder uitkomt op 257 euro.

Mager melkpoeder

De prijzen voor mager melkpoeder laten al geruime tijd een neerwaartse beweging zien. Vanwege het ontbreken van het interventievangnet is de notering ruim onder het interventieprijsniveau geschoten, stelt ZuivelNL. "Daarbij draagt de onduidelijke berichtgeving uit Brussel over het op termijn wegwerken van de interventievoorraden ook niet bij aan stabilisatie van de markt."

Mager melkpoeder van veevoerkwaliteit noteert deze week 2 euro lager, op 136 euro. Weipoeder noteert juist 2 euro hoger en komt daarmee uit op 59 euro. 

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
Lage melkprijs, toch geld verdienen
‘Income over Feed Cost’ is in de USA met zijn sterk schommelende voer- en melkprijzen al jaren een belangrijk begrip.... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG AgroVision Boehringer Ingelheim Lely Nederland MSD Animal Health Nederland AgruniekRijnvallei DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
Beter ruwvoer met de nieuwe BemestingPlanner
Betere kwaliteit ruwvoer, bemestingadvies per perceel en per snede voor het hele jaar, inzicht in de beschikbare mest door het jaar heen...
 
Lees meer »
Nieuw registratiesysteem voor bedrijven die weidemelk produceren
Onlangs is de Grazeway R geintroduceerd, een nieuw systeem waarmee de weidegang per koe automatisch geregistreerd wordt. Het systeem...
 
Lees meer »
De lessen uit maisseizoen 2017
Al drie jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met weersextremen. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met extremen...
 
Lees meer »
Hoeveel melkvee mag ik in 2018 houden?
Een melkveehouder mag vanaf 2018 niet méér fosfaat produceren dan er rechten zijn. Daar kan de sector onderhand wel vanuit...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...
 

Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Danno blijft ondanks een kleine daling van zijn productie-index, ruimschoots lijstaanvoerder bij de...
 

Fosfaatrechten: ook 10 procent afroming bij lease

Melkveehouders kunnen volgend jaar ook fosfaatrechten leasen. Net als bij aankoop, wordt ook bij...