Home » Economie » Marktprijzen » Voer » Agrifirm: snijmaïs goedkoper dan vorig jaar

Agrifirm: snijmaïs goedkoper dan vorig jaar

Geplaatst op dinsdag 19-09-2017

De kans is groot dat snijmaïs dit jaar goedkoper zal zijn dan vorig jaar. Dat verwacht Henk Spronk van Agrifirm Feed.

Vorig jaar werd er in het noorden gemiddeld zo'n €1,40 tot €1,45 betaald per procent drogestof, in het zuiden lag de prijs tien cent hoger. Voor dit jaar ligt de verwachting op €1,25 tot €1,35 per procent drogestof, geeft hij aan.

De snijmaïsoogst is nog niet echt aan de gang. In Limburg en Brabant wordt hier en daar al wel wat gehakseld, maar in de rest van het land gaat de eerste maïs er pas vanaf volgende week af, verwacht Spronk. Jan Bakker Fourages uit Oldebroek adviseert zelfs om de maïs nog enkele weken te laten staan zodat de kolf kan afrijpen. Dit vanwege de grote hoeveelheid regen in juli (landerlijk gemiddeld 110 mm, volgens het KNMI) waardoor de afrijping is vertraagd.

Handel in snijmaïs vindt ook nog niet of nauwelijks plaats en concrete prijzen zijn daarom nog niet te noemen. Maar op basis van een aantal factoren verwacht Spronk dat de prijs dit jaar wat lager zal uitvallen dan vorig jaar.

Goede maïsoogst

Zo lijkt de maïsoogst goed tot bovengemiddeld. "Er komt ruim voldoende maïs." De schade door de najaarsstorm van vorige week zal naar verwachting weinig invloed hebben op marktprijs.

De meeste boeren zitten bovendien redelijk ruim in hun ruwvoer, stelt hij. Net als vorig jaar is er veel gras gewonnen. "Mensen proberen maximaal het eigen ruwvoer tot waarde te brengen, ook bijvoorbeeld door maïs te vervangen door andere droge grondstoffen en/of vochtige bijproducten." Door het jaar heen is er een behoorlijke hoeveelheid bijproducten beschikbaar. 

Verder hebben veel boeren koeien moeten inleveren in het fosfaatreductieplan. Al met al wijst dat in de richting van gunstige maïsprijzen voor de kopers.

Kuilmaïs

De handel in kuilmaïs loopt het hele jaar prima door; de vraag is vrij stabiel, vertelt Spronk. Hier en daar gaan vanwege de nattigheid de koeien al (tijdelijk) op stal, en de nieuwe maïskuilen zijn nog niet klaar. "Voor kuilmaïs van goede kwaliteit ligt de prijs op 55 tot 60 euro per ton."

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Susan Rexwinkel

Reacties

Kennispartner artikelen
Impact eigen ruwvoerproductie op voerwinst
Uw eigen ruwvoerproductie heeft een behoorlijke invloed op de voerwinst. Bij hogere opbrengsten neemt de voerwinst toe, zeker ruw... Lees meer »
“Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus”
In februari trokken AgroVision, Agis en DairyTuner samen door het land om melkveehouders bij te praten over voerefficiëntie.... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden AgruniekRijnvallei MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs AgroVision Lely Nederland LG Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
Beter ruwvoer met de nieuwe BemestingPlanner
Betere kwaliteit ruwvoer, bemestingadvies per perceel en per snede voor het hele jaar, inzicht in de beschikbare mest door het jaar heen...
 
Lees meer »
Nieuw registratiesysteem voor bedrijven die weidemelk produceren
Onlangs is de Grazeway R geintroduceerd, een nieuw systeem waarmee de weidegang per koe automatisch geregistreerd wordt. Het systeem...
 
Lees meer »
De lessen uit maisseizoen 2017
Al drie jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met weersextremen. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met extremen...
 
Lees meer »
Hoeveel melkvee mag ik in 2018 houden?
Een melkveehouder mag vanaf 2018 niet méér fosfaat produceren dan er rechten zijn. Daar kan de sector onderhand wel vanuit...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...
 

Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Danno blijft ondanks een kleine daling van zijn productie-index, ruimschoots lijstaanvoerder bij de...
 

Fosfaatrechten: ook 10 procent afroming bij lease

Melkveehouders kunnen volgend jaar ook fosfaatrechten leasen. Net als bij aankoop, wordt ook bij...