Home » Economie » Marktprijzen » Voer » Agrifirm: snijmaïs goedkoper dan vorig jaar

Agrifirm: snijmaïs goedkoper dan vorig jaar

Geplaatst op dinsdag 19-09-2017

De kans is groot dat snijmaïs dit jaar goedkoper zal zijn dan vorig jaar. Dat verwacht Henk Spronk van Agrifirm Feed.

Vorig jaar werd er in het noorden gemiddeld zo'n €1,40 tot €1,45 betaald per procent drogestof, in het zuiden lag de prijs tien cent hoger. Voor dit jaar ligt de verwachting op €1,25 tot €1,35 per procent drogestof, geeft hij aan.

De snijmaïsoogst is nog niet echt aan de gang. In Limburg en Brabant wordt hier en daar al wel wat gehakseld, maar in de rest van het land gaat de eerste maïs er pas vanaf volgende week af, verwacht Spronk. Jan Bakker Fourages uit Oldebroek adviseert zelfs om de maïs nog enkele weken te laten staan zodat de kolf kan afrijpen. Dit vanwege de grote hoeveelheid regen in juli (landerlijk gemiddeld 110 mm, volgens het KNMI) waardoor de afrijping is vertraagd.

Handel in snijmaïs vindt ook nog niet of nauwelijks plaats en concrete prijzen zijn daarom nog niet te noemen. Maar op basis van een aantal factoren verwacht Spronk dat de prijs dit jaar wat lager zal uitvallen dan vorig jaar.

Goede maïsoogst

Zo lijkt de maïsoogst goed tot bovengemiddeld. "Er komt ruim voldoende maïs." De schade door de najaarsstorm van vorige week zal naar verwachting weinig invloed hebben op marktprijs.

De meeste boeren zitten bovendien redelijk ruim in hun ruwvoer, stelt hij. Net als vorig jaar is er veel gras gewonnen. "Mensen proberen maximaal het eigen ruwvoer tot waarde te brengen, ook bijvoorbeeld door maïs te vervangen door andere droge grondstoffen en/of vochtige bijproducten." Door het jaar heen is er een behoorlijke hoeveelheid bijproducten beschikbaar. 

Verder hebben veel boeren koeien moeten inleveren in het fosfaatreductieplan. Al met al wijst dat in de richting van gunstige maïsprijzen voor de kopers.

Kuilmaïs

De handel in kuilmaïs loopt het hele jaar prima door; de vraag is vrij stabiel, vertelt Spronk. Hier en daar gaan vanwege de nattigheid de koeien al (tijdelijk) op stal, en de nieuwe maïskuilen zijn nog niet klaar. "Voor kuilmaïs van goede kwaliteit ligt de prijs op 55 tot 60 euro per ton."

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Susan Rexwinkel

Reacties

Kennispartner artikelen
Impact eigen ruwvoerproductie op voerwinst
Uw eigen ruwvoerproductie heeft een behoorlijke invloed op de voerwinst. Bij hogere opbrengsten neemt de voerwinst toe, zeker ruw... Lees meer »
“Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus”
In februari trokken AgroVision, Agis en DairyTuner samen door het land om melkveehouders bij te praten over voerefficiëntie.... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland LG AgruniekRijnvallei DSV Zaden
Kennispartner artikelen
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van pittig gras...
 
Lees meer »
‘We kunnen de Juno niet meer missen!’
Toen Marcel Meijer uit Holthone (Ov.) in 2012 de Juno 150 aanschafte hadden ze niet gedacht dat ze er zo veel voordeel van zouden beleven....
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
Ervaringen shredlage in 2017
Shredlage mais heeft in 2017 niet geleid tot een significant hogere melkproductie. Wel tot gezondere koeien door een hogere...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...
 

Nabeschouwing Groninger trekkerprotest tegen gaswinning (video)

Afgelopen donderdag zijn Groninger boeren massaal met trekkers naar Den Haag gekomen. Zij...