Home » Economie » Marktprijzen » Rundvee » Rundvleesmarkt op lange termijn onder druk ondanks opleving

Rundvleesmarkt op lange termijn onder druk ondanks opleving

Geplaatst op vrijdag 29-12-2017

De laatste jaren is rundvlees prijshoudend. Maar dat blijft niet zo, verwacht de Europese Unie. Want de lange termijn trend dat consumenten minder rundvlees eten zet door, beschrijft het rapport ‘Agriculturural Outlook’.

Op dit moment is de markt voor rundvlees echter stabiel. In het deze maand verschenen rapport wordt een complex beeld geschetst van vraag en aanbod van rundvlees in de Europese Unie en op de wereldmarkt. Dat leidt tot een grote spreiding in de prijsontwikkeling scenario’s die berekend zijn voor de periode van 2017 tot en met 2030.

Politieke factoren

Een van de redenen is de ontkoppelde EU steun voor zoogkoeienhouderij. Sommige landen hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om deze zoogkoeienpremie te handhaven. Deze politieke factor is dan ook van groot belang voor de prijsvorming. Misschien wel de allerbelangrijkste factor is de ontwikkeling van de melkproductie. Toen de melkquotering werd afgeschaft schakelden vleesveehouders in de EU landen met de grootste rundvee populaties om naar melkproductie, waardoor het aanbod van rundvlees fors daalde. Dat leidde tot een prijspiek. Vervolgens werd het mes in de melkveestapel gezet. Desondanks bleef de prijs stabiel. Dat is vooral te danken aan gestegen export van levend vee naar landen zoals Turkije en export van rundvlees naar landen buiten de Europese Unie.

Langetermijn trend

Maar de relatief lage voerprijzen zullen het aanbod van rundvlees uit Zuid-Amerika doen stijgen. Bovendien zet de dalende lange termijn trend die de consumptie van rundvlees in de Europese Unie al jaren vertoont, zich voort. De onzekerheid die de computerberekeningen daarover laten zien is veel minder groot dan de prijsvariatie, die de Agricultural Outlook tot en met 2030 beschrijft. Deze berekeningen tonen ook een opvallend veel hogere prijs in de Verenigde Staten, vergeleken met de wereldmarkt. Dat blijft ook op de langere termijn zo, verwachten de EU marktdeskundigen.

Meer vleesconsumptie

Overigens is de vleesconsumptie recent gestegen. Dat geldt voor alle vleessoorten, maar zeker ook voor rundvlees. Dat is te danken aan de toegenomen economische welvaart, na jaren van financiële crisis.

 

Tekst: Erik Colenbrander
Beeld: Susan Rexwinkel

Reacties

advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland DSV Zaden AgroVision LG MSD Animal Health Nederland AgruniekRijnvallei
Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken echter de...
 
Lees meer »
Nu grasland beoordelen op winterschade
Nu de temperatuur weer oploopt na een vorstperiode wordt eventuele winterschade zichtbaar.Engels raaigras is veel gevoeliger voor vorst en...
 
Lees meer »
500ste Vector automatisch voersysteem draait
Onlangs werd het 500ste Vector automatische voersysteem geïnstalleerd op een melkveebedrijf in Québec, Canada. Een bijzondere...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...