Home » Economie » Marktprijzen » Overige » Prijs bouwland daalde, prijs grasland steeg in eerste helft 2017

Prijs bouwland daalde, prijs grasland steeg in eerste helft 2017

Geplaatst op donderdag 26-10-2017

De gemiddelde prijs voor een hectare bouwland lag in de eerste helft van 2017 op 62.000 euro per hectare. Over heel 2016 lag de prijs van bouwland op gemiddeld 65.700 euro. Dit betekent dat bouwland bijna 6 procent in verkoopprijs daalde. Grasland beweegt juist de andere kant op.

Dat blijkt uit het NVM Agrarisch en Landelijk vastgoedbericht, waarbij gebruik werd gemaakt van gegevens van het kadaster, RVO.nl en Wageningen Economic Research.

Stabiele totaalprijs

Wanneer de transacties van grasland en bouwland bij elkaar opgeteld worden, blijkt de totaalprijs van grond vrijwel ongewijzigd ten opzichte van 2016. Vorig jaar kostte grond gemiddeld 57.900 euro per hectare, dit jaar bleef die prijs stabiel op 57.800 euro per hectare. In de periode 2012-2017 ging de grondprijs gemiddeld met vijf procent per jaar omhoog.

Regionale verschillen

Niet in alle regio’s bleef de grondprijs stabiel. In Waterland en Droogmakerijen steeg de grondprijs met 7.500 euro per hectare het hardst, in de IJsselmeerpolders daalde die juist flink. De duurste Nederlandse grond is overigens nog steeds in de IJsselmeerpolders te vinden. De goedkoopste grond ligt in de regio’s Noordelijk Weidegebied en Waterland en Droogmakerijen.

Grondtransacties voorlopig stabiel

In de eerste helft van 2017 werd 18.000 hectare grond op de vrije markt verhandeld. Dat is 600 hectare meer dan in de eerste helft van 2016. Het verhandelde areaal is vergelijkbaar met de afgelopen drie jaren. NVM en AL&V-makelaars geven aan dat het aantal transacties onder druk staat. Verkoop wordt minder interessant – omdat geld op de bank te weinig oplevert – en veel melkveehouders worden terughoudend met de aankoop van grond, vanwege de onzekerheid rondom de mestwetgeving. Banken zijn daarnaast terughoudender met grondfinanciering.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Agrio archief

Reacties

Kennispartner artikelen
Scherpe daling opbrengsten melkveehouderij 2015
Uit de vandaag gepubliceerde cijfers uit AgroFinancieel blijkt dat ondank iets dalende kosten in de melkveesector de daling in de... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland MSD Animal Health Nederland DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei LG AgroVision
Kennispartner artikelen
Tips om de (melk)robots en koeien te beschermen tegen vrieskou!
De winter lijkt toch nog even door te zetten en komend weekend wordt ook weer (matige tot flinke) vorst verwacht. Wees voorbereid op deze...
 
Lees meer »
Wintervastheid gras belangrijk na zachte winters
Tot midden februari kunnen we de winter als ‘zacht’ betitelen met slechts enkele keren lichte nachtvorst. Hierdoor lijkt het...
 
Lees meer »
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van pittig gras...
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...