Home » Economie » Marktprijzen » Overige » Prijs bouwland daalde, prijs grasland steeg in eerste helft 2017

Prijs bouwland daalde, prijs grasland steeg in eerste helft 2017

Geplaatst op donderdag 26-10-2017

De gemiddelde prijs voor een hectare bouwland lag in de eerste helft van 2017 op 62.000 euro per hectare. Over heel 2016 lag de prijs van bouwland op gemiddeld 65.700 euro. Dit betekent dat bouwland bijna 6 procent in verkoopprijs daalde. Grasland beweegt juist de andere kant op.

Dat blijkt uit het NVM Agrarisch en Landelijk vastgoedbericht, waarbij gebruik werd gemaakt van gegevens van het kadaster, RVO.nl en Wageningen Economic Research.

Stabiele totaalprijs

Wanneer de transacties van grasland en bouwland bij elkaar opgeteld worden, blijkt de totaalprijs van grond vrijwel ongewijzigd ten opzichte van 2016. Vorig jaar kostte grond gemiddeld 57.900 euro per hectare, dit jaar bleef die prijs stabiel op 57.800 euro per hectare. In de periode 2012-2017 ging de grondprijs gemiddeld met vijf procent per jaar omhoog.

Regionale verschillen

Niet in alle regio’s bleef de grondprijs stabiel. In Waterland en Droogmakerijen steeg de grondprijs met 7.500 euro per hectare het hardst, in de IJsselmeerpolders daalde die juist flink. De duurste Nederlandse grond is overigens nog steeds in de IJsselmeerpolders te vinden. De goedkoopste grond ligt in de regio’s Noordelijk Weidegebied en Waterland en Droogmakerijen.

Grondtransacties voorlopig stabiel

In de eerste helft van 2017 werd 18.000 hectare grond op de vrije markt verhandeld. Dat is 600 hectare meer dan in de eerste helft van 2016. Het verhandelde areaal is vergelijkbaar met de afgelopen drie jaren. NVM en AL&V-makelaars geven aan dat het aantal transacties onder druk staat. Verkoop wordt minder interessant – omdat geld op de bank te weinig oplevert – en veel melkveehouders worden terughoudend met de aankoop van grond, vanwege de onzekerheid rondom de mestwetgeving. Banken zijn daarnaast terughoudender met grondfinanciering.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Agrio archief

Reacties

Kennispartner artikelen
Scherpe daling opbrengsten melkveehouderij 2015
Uit de vandaag gepubliceerde cijfers uit AgroFinancieel blijkt dat ondank iets dalende kosten in de melkveesector de daling in de... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgruniekRijnvallei Boehringer Ingelheim Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland DSV Zaden MSD Animal Health Nederland LG AgroVision
Kennispartner artikelen
Beter ruwvoer met de nieuwe BemestingPlanner
Betere kwaliteit ruwvoer, bemestingadvies per perceel en per snede voor het hele jaar, inzicht in de beschikbare mest door het jaar heen...
 
Lees meer »
Nieuw registratiesysteem voor bedrijven die weidemelk produceren
Onlangs is de Grazeway R geintroduceerd, een nieuw systeem waarmee de weidegang per koe automatisch geregistreerd wordt. Het systeem...
 
Lees meer »
De lessen uit maisseizoen 2017
Al drie jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met weersextremen. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met extremen...
 
Lees meer »
Hoeveel melkvee mag ik in 2018 houden?
Een melkveehouder mag vanaf 2018 niet méér fosfaat produceren dan er rechten zijn. Daar kan de sector onderhand wel vanuit...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...
 

Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Danno blijft ondanks een kleine daling van zijn productie-index, ruimschoots lijstaanvoerder bij de...
 

Fosfaatrechten: ook 10 procent afroming bij lease

Melkveehouders kunnen volgend jaar ook fosfaatrechten leasen. Net als bij aankoop, wordt ook bij...