Home » Blog » Veel gras, ondanks droogte
Blog
Arjan Hulsman Arjan Hulsman is sinds eind mei 2016 herdmanager op een melkveebedrijf met 1.100 koeien en 460 hectare grond, in het Nieuw-Zeelandse Canterbury. Het doel van het bedrijf is om een zo hoog mogelijke productie te halen uit vers gras, met minimaal aandeel krachtvoer. In Nederland hebben Arjan zijn ouders een melkveebedrijf met 85 melkkoeien in Nijverdal (OV).

Veel gras, ondanks droogte

Weblog geplaatst op dinsdag 02-01-2018
Veel gras, ondanks droogte

Het nieuwe jaar is weer begonnen. Voor ons was het niet een hele bijzondere jaarwisseling. In de steden wordt dit wel gevierd, maar als je om 3 uur uit bed moet om de koeien binnen te halen voor het melken, ga je daar toch anders over denken. Al het personeel krijgt met de feestdagen een paar dagen vrij, een aantal met kerst en een aantal met de jaarwisseling. Ik had twee weken voor de kerst vrij, om samen met mijn zus en zwager op vakantie te gaan. Even lekker uit de sleur en gezellig samen met familie op stap, die overgevlogen zijn uit Nederland.

Om aan te sluiten op de vorige blog waarin ik het had over de inseminatieperiode; de eerste resultaten. Na 4,5 week insemineren, hadden we een zogenoemde in-kalf-waarde van 69 procent. Dit is ook ongeveer het doel voor de meeste bedrijven. We hadden nog 1,5 week door kunnen gaan met insemineren, maar dat zou betekenen dat we nog 1,5 week elke ochtend om half 4 in de melkstal moeten staan om tochtige koeien uit de koppel te pikken. Dit zou ons dan een in-kalf-waarde van 75 procent op kunnen leveren. De sharemilker en ik waren ondertussen al zo moe, dat we dit liever over laten aan de experts op dit gebied. We hebben ook dit jaar weer 30 stieren gekocht om alle koeien die niet geïnsemineerd zijn, drachtig te krijgen. Dit zijn vaak koeien die de tocht niet laten zien of slecht tochtig worden. Gelukkig hebben de stieren daar een neusje voor. We gebruiken Herreford en Angus stieren. We hebben geluk dit jaar, want de stieren zijn super rustig en handzaam. Je kan rustig bij ze in het land of de wachtruimte komen, zonder gevaar te lopen. Maar toch, altijd een oogje op ze houden is niet verkeerd.

We proberen nog steeds onze productie zo hoog mogelijk te houden. We produceren momenteel nog 2,1 melksolids per koe per dag. Dit komt neer op ongeveer 26 kilo meetmelk per dag op 150 dagen in lactatie. We hebben een dag zonder drinkwater gezeten, door een probleem met een waterleiding. Hier hebben de koeien wel een tik van gehad. Dit soort fouten hebben een effect op de gehele melkproductie voor de rest van het seizoen. Dus ook zaak om dit zo veel mogelijk te beperken. Doordat we bijna volop kunnen irrigeren, groeit er nog steeds redelijk veel gras. De gemiddelde grasgroei is momenteel 62 kilo drogestof per dag. Dit zorgt er voor dat we ruim 17 kilo drogestof per koe per dag kunnen voeren. We maaien volop voor de koeien uit, om het gras wat is geschoten door de koeien op te laten nemen.

Bijna alle kalfjes zijn ondertussen vertrokken naar onze opfokbedrijven. Alle Herreford en Angus kruislingkalfjes zijn naar het Noordereiland vertrokken waar ze op het Station (een vleesveebedrijf in de bergen waar niets anders is te verbouwen dan gras) van de bedrijfseigenaar lopen om aan te komen. De vaarskalveren zijn naar een opfokker vertrokken waar ze zullen blijven totdat ze hoogdrachtig zijn. Dit is 2 uur ten noorden van hier. Dit geeft ons ook weer ruimte op de boerderij om het gras te benutten voor de melkkoeien.

Het is momenteel erg droog in Nieuw-Zeeland. In Canterbury ( onze provincie) zijn er al verschillende droogterecords verbroken. Ook in de Wairarapa (zuidelijke provincie in het Noorder eiland) is alles geel en bruin. Wij hebben het geluk dat we een hele natte winter hebben gehad met veel sneeuw in de bergen. Hierdoor zijn de ondergrondse rivieren vol en hebben we voldoende water om op te kunnen pompen.

Ik wil vanaf hier iedereen het allerbeste wensen en een productief 2018!

 
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland AgruniekRijnvallei Boehringer Ingelheim AgroVision LG DSV Zaden
Kennispartner artikelen
Lely breidt Feeding portfolio uit met Trioliet kuilvoersnijder
Vanaf januari 2018 neemt Lely de Trioliet TU 180 XL-kuilvoersnijder op in haar Feeding portfolio. Deze machine heeft een hoge...
 
Lees meer »
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn strategie is dan...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...